CRA IoT Cloud rozšiřuje své možnosti – může zpracovávat data z dalších zařízení a platforem v IoT i mimo LoRaWAN síť

Praha, 3. března 2019 – České Radiokomunikace (CRA) rozšiřují možnosti vlastního prostředí CRA IoT Cloudu, které je určené pro ukládání a zpracování dat z IoT sítí. Nově může posílat a přijímat zprávy prostřednictvím MQTT protokolu (MQ Telemetry Transport) a kombinovat je s daty z LoRaWAN sítě. Prostřednictvím tohoto protokolu komunikují například zařízení pro chytrou domácnost nebo průmyslovou automatizaci. CRA jsou první český IoT operátor, který zákazníkům nabízí tuto kombinaci řešení.

MQTT protokol je ověřený komunikační machine-to-machine (M2M) protokol hojně využívaný ve světě IoT. Tento protokol je nenáročný a je určený pro jednoduchá zařízení s malými procesory. MQTT zařízení může být fyzické zařízení zapojené do internetu (chytrá zásuvka, spínač, ventil, ovládání topení, řízení spotřeby apod.), softwarový klient nebo IoT platforma.

CRA IoT Cloud slouží jako most pro data mezi MQTT a LoRaWAN, kdy je možné zprávy přijaté z LoRaWAN sítě přeposílat rovnou na MQTT zařízení a naopak.

Tato možnost je vhodná pro zákazníky, kteří chtějí kombinovat výhody LoRaWAN zařízení (dlouhá výdrž na baterii, celoplošná IoT síť CRA) a MQTT protokolu, který je vhodný pro široké spektrum IoT a smart řešení. Vzhledem k tomu, že MQTT protokol je velice úsporný z hlediska objemu datového provozu je toto řešení také vhodné pro firmy s velkým počtem zařízení.

CRA vyvíjejí IoT cloud jako technologicky neutrální službu, kterou lze využít pro jakoukoliv platformu i mimo LoRaWAN, a která je kompatibilní i s analytickými a business intelligence nástroji třetích stran. CRA poskytují služby v oblasti IoT od roku 2016. IoT síť CRA postavená na platformě technologie LoRaWAN pokrývá v současné době 73 % obyvatelstva na celém území ČR.

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.

Stáhněte si aplikaci CRA vše o produktech, interaktivně na jednom místě: