Festival Jeden svět uvádí dokument o seniorech, za kterým stojí Česká spořitelna

Česká spořitelna iniciovala vznik filmu “Ještě nekončíme” který boří mýty o seniorech, a právě teď snímek posílá v roli koproducenta do světa. Časosběrný dokument čeká světová premiéra 11. března na mezinárodním filmovém festivalu Jeden svět.

Stáří je životní etapou snad nejvíce opředenou mýty a obavami. Hledali jsme proto co nejefektivnější způsob, jak přesvědčit mladší generace, že stářím život zdaleka nekončí. Zvolili jsme formát časosběrného filmového dokumentu. Osobnosti, které v něm vystupují, jsme vytipovali společně s neziskovými organizacemi, které podporuje Česká spořitelna a zejména její nadace,” říká Andrea Hutková, autorka námětu a scénáře.  

Časosběrný snímek vznikal téměř dva roky, po které filmaři v čele s režisérem Jiřím Zykmundem sledovali osudy čtveřice seniorů, dvou dam a dvou mužů. Všem čtyřem je více než 70 let a každý z nich diváky může uhranout svou činorodostí a pestrou škálou aktivit, kterým se věnují. Se stářím bývají spojovány slabosti, samota, nemoci. Nic z toho u protagonistů filmu nehraje zásadní roli, přestože se každý z nich pere s nějakým vážným handicapem nebo náročnou životní situací. “Díky našim postavám ve filmu jsem přišel na to, že stáří není spojeno s věkem,“ přiznává režisér dokumentu Jiří Zykmund.

Věříme, že dokument, na kterém se podíleli filmaři ocenění několikerými světovými porotami, má potenciál vyvracet mýty o stáří, nabídnout divákovi nový a pozitivní pohled na naši nejstarší generaci,” doufá Andrea Hutková z České spořitelny.

Dokument si pro uvedení na festivalu Jeden svět vybrala mezinárodní porota. Festival začíná 6. března a proběhne ve 37 městech České republiky. Snímek “Ještě nekončíme” uvede ve světové premiéře 11. března, během festivalu ho bude několikrát reprízovat, a to ve více městech. Těšit se na něj mohou i účastníci letošního Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Ji.hlava. Bude také odvysílán Českou televizí, tedy druhým koproducentem snímku.

“Ještě nekončíme” není první snímek, který Česká spořitelna podpořila. Mezi předchozí počiny patří dokument “Křídla pro Coldplay” – příběh české grafičky a výtvarnice Míly Fürstové měl premiéru na podzim roku 2017. Fürstová vytvořila mimo jiné hlavní vizualizaci k vystoupení světoznámé kapely Coldplay.

Dokumentární film:  “Ještě nekončíme“
75 min
Námět, scénář: Andrea Hutková
Režie: Jiří Zykmund
Produkce: Endorfilm (cena z Cannes, nominace na Oskara, nominace na Českého lva 2019)
Koproduce: Česká spořitelna, Česká televize
Data premiér dokumentárního filmu: “Ještě nekončíme“
Světová premiéra:  MFF Jeden svět: 11. 3. 2019 ve 20:30, Světozor; Praha
(Reprízy v rámci Jednoho světa: 12. 3. 2019 Světozor a 13. 3. 2019, Městská knihovna; Praha)
Slavnostní premiéra České spořitelny a tvůrců filmu: 19. 3. 2019 od 20:00 Kino Aero, Praha – Slavnostní premiéra v Liberci:  25. 3. 2019 od 20:00 Experimentální studio; Liberec
Data uvádění filmu v regionech:
19. 03. 10:00 Hradec Králové: Bio Central
23. 03. 10:00 Olomouc: Divadlo na cucky
24. 03. 15:00 Plzeň: Moving Station
25. 03. 17:30 Opava: Klub ART (Obecní dům)
25. 03. 18:30 Liberec: Experimentální studio – Lidové sady
28. 03. 18:00 Brno: Klub Leitnerova
28. 03. 18:00 Tábor: Městská knihovna – Sídliště nad Lužnicí
30. 03. 15:00 Benešov: Domov Seniorů
05. 04. 14:30 Boskovice: Kino Panorama
07. 04. 14:00 Mladá Boleslav: Kavárna V břiše velryby
07. 04. 14:30 Pelhřimov: Hotel Slávie
08. 04. 19:30 Ostrava: Klub Atlantik

Profil České spořitelny

Na českém trhu jsme bankou s nejdelší tradicí. Naše kořeny sahají až do roku 1825. Jsme moderní bankou orientovanou na drobné klienty, malé a střední firmy, města a obce. Máme nezastupitelnou roli ve financování velkých korporací a v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 se můžeme opřít o silné zázemí středoevropské Skupiny Erste. Naším společným cílem je nabídnout klientům takové služby, jaké potřebují bez ohledu na čas a místo. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v zavádění moderních bankovních služeb i v technologických inovacích.

  • Počet našich klientů dosahuje téměř 5 milionů. Jsme tak největší bankou v České republice.
  • Zaujímáme první pozici na trhu klientských úvěrů (20% tržní podíl), spotřebitelských úvěrů, včetně kreditních karet a kontokorentů (30% tržní podíl) i v celkových vkladech (20% tržní podíl). Na špici jsme i v oblasti hypoték (27% tržní podíl). Disponujeme nejširší sítí poboček a bankomatů.
  • Disponujeme nejširší sítí bezbariérových poboček a bankomatů, v komplexnosti a dostupnosti služeb lidem s různým typem handicapu patříme mezi nejlepší na trhu.
  • Nadace České spořitelny je největší bankovní nadací u nás, klade důraz na systémové změny ve vzdělávání a sociálním podnikání. Ročně do rozvoje naší občanské společnosti investuje zhruba 60 mil. korun.