Potenciálně nechtěná aplikace JS/Adware.Agent.AF potrápila v únoru nejvíc uživatelů internetu v Česku

Podle statistiky bezpečnostní společnosti ESET stála za každou třináctou zachycenou hrozbou.

Praha 8. března 2019 – Nejčastější internetovou hrozbou v Česku se během února stala potenciálně nechtěná aplikace JS/Adware.Agent.AF. Vyplývá to z měsíční statistiky detekovaných škodlivých kódů bezpečnostní společnosti ESET. Hrozba JS/Adware.Agent.AF stála za 7,48 % případů zachycených hrozeb a na první příčku mezi škodlivými kódy na českém internetu se dostala vůbec poprvé. V lednu přitom nefigurovala ani v první desítce nejčastějších druhů malwaru detekovaných v České republice.

„V případě JS/Adware.Agent.AF jde o škodlivý Javascript, který přesměrovává uživatele z napadené legitimní stránky na nechtěné, většinou reklamní weby. Společně s tím maže seznam navštívených stránek, tudíž znemožňuje uživateli návrat zpět na legitimní webovou stránku,“ vysvětluje Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti ESET.

Další webová hrozba HTML/Adware.Agent.A, která žebříčku nejčastějších internetových hrozeb v tuzemsku kralovala v lednu, se během minulého měsíce posunula až na třetí příčku. To však neznamená, že by četnost jeho detekcí výrazněji klesala. Oproti lednu se snížila o pouhých 0,77 procentního bodu na 5,13 %. HTML/Adware.Agent.A se vyskytuje ve formě online dotazníku, za jehož vyplnění tvůrci slibují uživateli hodnotný produkt, například mobilní telefon. Útočníci se tak dostávají k osobním údajům uživatelů, které následně zneužijí.

Obdobný trik využívají také tvůrci druhého nejčastěji zachyceného škodlivého kódu PDF/Fraud.

„Jedná se o trojan, který se snaží přesvědčit uživatele, aby vyplnil a odeslal svoje citlivé osobní údaje,“ líčí Miroslav Dvořák. K získání citlivých informací využívají útočníci celou řadu různých triků, uživatele například lákají na výhry v různých smyšlených soutěžích. V únoru stál PDF/Fraud za 6,56 % zachycených případů online hrozeb.

Nejčastější internetové hrozby v České republice za únor 2019:

  1. JS/Adware.Agent.AF (7,48 %)
  2. PDF/Fraud (6,56 %)
  3. HTML/Adware.Agent.A (5,13 %)
  4. HTML/ScrInject (4,99 %)
  5. JS/Adware.Agent.AA (4,58 %)
  6. Win32/Exploit.CVE-2017-11882 (4,05 %)
  7. Win32/GenKryptik (2,77 %)
  8. SMB/Exploit.DoublePulsar (2,35 %)
  9. JS/CoinMiner (2,1 %)
  10. JS/Redirector (1,28 %)

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Ten drží rekordní počet ocenění a díky němu může více než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy včetně mobilních a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. ESET se stal první společností, která díky dlouhodobě vysoké úrovni ochrany získala 100 ocenění prestižního magazínu Virus Bulletin VB100. Za těmito úspěchy stojí zejména dlouhodobé investice do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.