Chytré zrcadlo, regulace vytápění na dálku nebo ovládání osvětlení hlasem

Smart řešení pro domácnosti, veřejný i soukromý sektor představí HDL Automation na veletrhu Amper

V úterý 19. března startuje na brněnském výstavišti mezinárodní veletrh elektrotechniky, energetiky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení AMPER 2019. HDL Automation, dceřiná společnost společnosti GORDIC, na něm představí smart řešení pro domácnosti, ale i pro hotely a velké administrativní budovy. V expozici bude možné si na interaktivních panelech vyzkoušet ovládání světel a závěsů hlasem, prohlédnout chytré zrcadlo nebo se seznámit s úspornými systémy, jako je například bezdrátová regulace vytápění. Expozice bude přístupná vždy od 9 do 17 hodin až do pátku 22. března ve stánku P 4.12 v pavilonu P.

Během čtyř březnových dní se na veletrhu AMPER 2019 představí 590 vystavovatelů z 29 zemí světa. Chybět mezi nimi nebude ani HDL Automation se svou expozicí jednoduchých a dostupných systémů automatizace budov.

„Zájemci z řad developerů, zástupců měst a obcí nebo třeba elektroinstalačních firem se u nás dozvědí, které funkce budov je možné automatizovat, kterými ovládacími prvky je monitorovat a řídit nebo třeba jak náročná je vůbec instalace takových systémů. Zároveň umíme rovnou na místě poskytnout na typových příkladech i odhadované kalkulace,“ přibližuje Ing. Ladislav Mazač, obchodní a technický ředitel společnosti HDL, a dodává: „Inteligentní řešení pro budovy jsou prokazatelně velmi dobrou investicí do budoucna. Úspory energie totiž díky automatickému řízení osvětlení a stínění spolu s regulací teploty a cirkulace vzduchu mohou dosáhnout až 30 procent.“

Všechna tato smart řešení je možné bezpečně monitorovat a ovládat i na dálku díky mobilním aplikacím. Informace o hospodaření a provozu lze navíc díky IoT integrační platformě předávat do dalších systémů ke zpracování. Kupříkladu platforma GINIS (Gordic integrovaný informační systém) mateřské společnosti GORDIC umožní podrobné rozúčtování nákladů.

HDL Automation ale na veletrhu nevystaví chytrá řešení pouze pro velké administrativní budovy či hotelové komplexy, ale také pro domácnosti. „Snažíme se přicházet s řešeními, která údržbu rodinných domů nebo bytů buď zjednoduší, nebo zefektivní. Kupříkladu jeden ze systémů, které na veletrhu představíme, umí automaticky uzavřít ventil topení, když někdo otevře okno. Díky tomu už nebudete topit pánubohu do oken,“ vysvětluje Ladislav Mazač. Přímo v expozici mohou návštěvníci veletrhu ověřit i ovládání závěsů, rolet, svítidel či audiosystému pomocí hlasového reproduktoru ALEXA a prohlédnout si chytré zrcadlo, které vedle své běžné funkce plní i roli designového ovládacího panelu.

V inteligentní dům může HDL Automation přeměnit každý klasický dům pomocí sdruženého modulu, který umí nahradit hned několik specifických modulů naráz. To se projeví nejen v jednodušší instalaci, ale zejména v pořizovací ceně komponent automatizace domu, které se pohybují v řádu pár desítek tisíc korun.

O společnosti

HDL Automation s. r. o. se zabývá automatizací budov a zastupuje globální značky HDL, smart:)things, IQRC, RAYSEM a další. Stabilní postavení společnosti na trhu je zajištěno díky mateřské společnosti GORDIC spol. s r. o., která během své téměř 30leté historie realizovala mnoho inovativních řešení ve vývoji softwaru a integračních projektech. Softwarová IoT integrační platforma je aplikovaná v inteligentních budovách a stala se nedílnou součástí konceptu smart city.