Bezpečná LTE síť Nordic Telecomu pro kritickou komunikaci využívá nově harmonizované pásmo

Praha 14. března 2019 – Nordic Telecom pokračuje ve výstavbě a pokrývání České republiky moderní LTE sítí ve frekvenčním pásmu 410-430 MHz. Právě toto pásmo bylo nově organizací CEPT harmonizováno – novelou ECC/DEC/16(02) a novým rozhodnutím ECC/DEC/19(02) – primárně pro účely poskytování širokopásmových služeb pro kritickou komunikaci. Budovanou LTE síť tedy bude možné využít např. pro mobilní komunikaci složek integrovaného záchranného systému (IZS) nebo pro komunikaci v rámci kritických průmyslových odvětví, jako je energetika.

Mimo budování nové sítě se Nordic Telecom účastní standardizačních aktivit organizace 3GPP a podílí se na rozvoji celého ekosystému zařízení, příslušenství a uživatelských aplikací. Na začátku března Nordic Telecom se svými partnery úspěšně otestoval koncová zařízení pro síť LTE v pásmu 410-430 MHz, která využívají čipové sady renomovaných výrobců pro daný segment z Japonska, Izraele a Jižní Koreje. Nordic Telecom tím demonstruje, že jím budovaná síť na frekvenci 410-430 MHz je vhodným řešením z pohledu kybernetické bezpečnosti, neboť se obejde bez komponent čínských výrobců. Zároveň mají uživatelé této sítě záruku, že nebudou závislí na jednom dodavateli či proprietární technologii.

LTE síť v pásmu 410-430 MHz od Nordic Telecomu využívá technologie plně v souladu se standardy organizace 3GPP, které platí také pro komerční sítě mobilních operátorů. Pro účely kritické komunikace jsou navíc kontinuálně vyvíjeny specifické funkcionality na základě globálních požadavků bezpečnostních a záchranných složek. Síť je od počátku budována pro provoz hlasové i datové kritické komunikace, což ji zásadně odlišuje od běžných komerčních LTE sítí. Oproti nim nabízí vysokou úroveň bezpečnosti včetně šifrování veškeré komunikace, vysokou dostupnost (SLA) služeb, primárně geografické pokrytí většiny území, namísto pokrytí většiny populace, dostatečnou kapacitu a prioritizační mechanismy a v neposlední řadě i podporu specifických funkcionalit pro složky IZS, tedy policisty, hasiče a záchranáře.