Unikátní fotbalový turnaj na podporu globálních cílů OSN, který inspiruje a zapojuje ženy z celého světa – Global Goals World Cup poprvé v Česku

Praha, 7. března 2019 – Česko letos vůbec poprvé v centru hlavního města přivítá unikátní světový turnaj ženského fotbalu Global Goals World Cup Prague. Registrace startují symbolicky 8. března na Mezinárodní den žen a končí 31. března 2019. Finále se odehraje na Václavském náměstí 29. května 2019 za účasti známých osobností nejen ze světa sportu, politiky a z řad zahraničních hostů.

Global Goals World Cup (GGWCup) je hra, která mění svět. Ve fotbalovém turnaji se utká více než 24 týmů žen, kdy každý bojuje za jeden ze 17 Cílů udržitelného rozvoje od OSN (Sustainable Development Goals = SDGs). Na naplňování SDGs se v roce 2015 shodly všechny členské státy OSN v rámci tzv. Agendy 2030. Společný plán definuje svět v roce 2030 a konkrétní kroky, jak bojovat s ekonomickými, environmentálními a sociálními problémy, se kterými se právě potýká.

Více než sportovní talent se proto v této hře počítá schopnost a kreativita aktivně bojovat za konkrétní společenské téma, např. za zlepšení přístupu ke vzdělávání, snížení chudoby, odstranění nerovností nebo třeba za snížení množství odpadu či spotřeby plastu. „Nelson Mandela byl přesvědčen, že sport má sílu měnit svět. V této hře mají navíc obrovskou sílu ženy. Je zasazen do prostředí, které bývá považováno za čistě mužskou doménu. Turnaj vyvrací nejen tyto předsudky a nerovnosti, které v dnešní společnosti stále panují,“ říká Lucie Mádlová, zakladatelka a výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti. Na tiskové konferenci zároveň představila vůbec první stolní fotbal na světě, jehož figurkami jsou ženy a který zároveň nese ikony globálních cílů.

„GGWCup vznikl v malé dánské organizaci Eir Soccer s velkou myšlenkou – vytvořit sportovní událost, která bude inspirovat nejen sportovkyně z celého světa, aby se staly šampionkami globálních cílů a aktivně se zapojily do změny ve společnosti. A my jsme velice hrdí na to, že můžeme být u toho,“ uvedl velvyslanec Dánského království v ČR Ole Frijs-Madsen. Ambasadorem turnaje je dánský herec Nikolaj Coster-Waldau, známý z role Jamieho Lannistera z populárního seriálu Hra o trůny. „Mým hlavním posláním je zvyšovat povědomí o globálních cílech za naši budoucnost. Té nelze dosáhnout bez posilování postavení žen ve společnosti a ochrany naší planety,“ dodává Coster-Waldau.

Při Global Goals World Cup rozděluje panel rozhodčích po každé hře mezi dva soutěžící týmy celkem čtyři body. „Jeden bod připadá týmu, který dal víc gólů, celkové skóre ale doplňují další tři body: jeden za originální kostýmy, další pro živější a lepší fanklub a poslední za nejlepší aktivitu na podporu Cílů udržitelného rozvoje,“ uvedl Yemi A.D., kreativní producent, umělec a SDG ambasador, který bude předsedou poroty rozhodčích GGWCup Prague. Tvářemi turnaje se v Česku staly Barbora Votíková, brankářka české fotbalové reprezentace a SK Slavia Praha, a Fabiána Bytygi, světová šampionka v boxu.

Global Goals World Cup se bude konat 29. května 2019 na Václavském náměstí v Praze. Partnerem turnaje je Magistrát hlavního města Prahy. „Radnice se SDGs řídí v každodenní agendě a přizpůsobuje jim i dlouhodobé plány města. Praha rozhodně chce být nejenom udržitelným městem, ale vítá skvělé projekty typu GGWCup, které prohlubují partnerství k naplňování tak ambiciózní agendy,“ uvedl pražský radní pro sport Vít Šimral. Partnerem turnaje je také organizace Junák – český skaut.

Kromě zápasů, které se budou hrát na 2 hřištích zároveň, bude pro diváky připraven bohatý doprovodný program včetně živě streamovaných debat na vybraná témata z oblasti udržitelnosti. Zázemí pro hráčky a inspirace pro veřejnost ze světa udržitelnosti bude připravena v přilehlém IKEA pointu. „Cíle udržitelného rozvoje jsou pro nás důležitým kompasem při tvorbě našich cílů a strategie udržitelnosti. Víme, že je nelze naplnit bez aktivní komunikace a spolupráce s partnery. Proto jsme rádi, že můžeme prostory IKEA Point poskytnout jako zázemí pro turnaj. Podobně jako u SDGs ale nechceme zůstat jen divákem. Rádi se aktivně zapojíme a do turnaje přihlásíme vlastní tým,“ uvedl Roman Bojko, manažer pro udržitelný rozvoj IKEA Česká republika, Slovensko a Maďarsko.

GGWCup Prague je součástí Cen SDGs 2019, prestižního ocenění pro projekty, které mění Česko i svět k lepšímu. Ceny SDGs letos již potřetí uděluje Asociace společenské odpovědnosti společně s Ministerstvem zahraničních věcí ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR, Ministerstvem pro místní rozvoj ČR a Českou rozvojovou agenturou. Mediálním partnerem Cen SDGs je Forbes Česko a ČTK – České noviny.. Do Cen SDGs 2019 se od 1. do 31. března 2019 mohou hlásit firmy, neziskové organizace, jednotlivci i instituce státní či veřejné správy hned v několika kategoriích. Novinkou letošního ročníku je speciální ocenění pro projekty, které podporují rovnost mužů a žen. Více o Cenách SDGs najdete na webu www.globalnicile.cz.

Informace pro redaktory:

 

  • Pravidla GGWCup Prague ke stažení zde.
  • Foto přílohy ke stažení zde.

 

O Asociaci společenské odpovědnosti

Asociace společenské odpovědnosti (A-CSR) je největší platforma společenské odpovědnosti (CSR) a Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) od OSN v Česku. Hájí zájmy 270+ členů z řad korporátního, neziskového, vzdělávacího i veřejného sektoru s cílem zvýšit jejich potenciál a kompetence v oblasti CSR a SDGs. Prostřednictvím aktivního dialogu se státem A-CSR významně ovlivňuje a vytváří CSR politiku a agendu udržitelného rozvoje v Česku. A-CSR letos třetím rokem pořádá ocenění pro nejlepší projekty v naplňování Cílů udržitelného rozvoje Ceny SDGs 2019. Od roku 2016 se A-CSR stala národním ambasadorem Giving Tuesday, největšího světového svátku dárcovství. Více na www.spolecenskaodpovednost.cz, www.globalnicile.cz.