Společnost NVIDIA doporučuje headset HTC Vive Pro Eye

Schopnosti HTC Vive Pro Eye ve spojení s technologií NVIDIA VRS a výkonem karet NVIDIA RTX ohromily návštěvníky konference GTC.

Praha, 19. března 2019 – Společnost HTC dnes oznámila, že se headset HTC Vive Pro Eye stal referenčním zařízením pro technologii NVIDIA VRS (Variable Rate Shading). Ta umožňuje vývojářům dynamicky měnit kvalitu vzorkování obrazu. S její pomocí mohou šetřit výkon tam, kde nepřináší žádné viditelné výhody. Spojení této technologie s headsetem, který bezproblémově implementuje sledování očí uživatele, přináší zvýšení vizuální kvality při současném snížení nároků na hrubý výkon PC. Pro co nejsnazší implementaci navíc společnost uvolnila přepracovanou vývojářskou sadu „Pro Eye SDK“, která je dostupná na vývojářském portálu HTC Vive.

Kromě snížení nároků na výkon PC a zvýšení kvality tam, kde to lidské oko dokáže postřehnout, přináší technologie sledování očí i další výhody. Vývojáři, podnikatelé, ale i vědci získají možnost monitorovat pohyby očí uživatele. Snadno tak odhalí, co je pro něj podstatné a atraktivní. Technologie zpřístupní virtuální realitu i hendikepovaným uživatelům, kteří ji ovládnou pouhým pohledem. Velký posun způsobí i v oblasti společenských VR zážitků, kde bude možné přenášet nejen pohyby těla a hlas, ale také oční kontakt.

„V oblasti profesionální virtuální reality pozorujeme neustálý růst nároků ze strany zákazníků a velice nás těší, že je dokážeme uspokojit,” řekl generální ředitel HTC VIVE pro Ameriku Daniel O`Brian. „Spolu s technologií NVIDIA VRS přináší sledování pohybu očí širokou paletu funkcí, které budou přínosem nejen pro velké společnosti, ale i pro malé firmy a herny.“

Luxusní Audi ve virtuální realitě

Prostorově nejnáročnější ukázkou schopností HTC Vive Pro Eye a nejnovějších grafických karet společnosti NVIDIA se stala prohlídka automobilového designu v aplikaci NVIDIA Holodeck. Konkrétně se návštěvníkům odhalil vůz značky Audi, vykreslený v dosud nevídané kvalitě. Tu zajistila kombinace HTC Vive Pro Eye a grafických karet Quadro RTX, které jsou pro profesionální nasazení vhodné i díky své vysoké stabilitě.

„Vive patří mezi ty nejlepší profesionální VR headsety a Vive Pro Eye posouvá vše ještě dál,“ řekl ředitel VR oddělení společnosti NVIDIA David Weinstein. „S technologií NVIDIA VRS mohou uživatelé využít zároveň foveované vykreslování a super-sampling, což jim přinese ten nejlepší obraz a nejefektivnější využití dostupného výkonu grafické karty.“

Společnosti využily i schopností bezdrátového HTC Vive Wireless adaptéru. Všichni účastníci prezentace si tak mohli vůz prohlédnut ze všech stran zcela přirozeně. Kolemjdoucí navíc měli díky smíšené realitě možnost pozorovat, jak si účastníci prezentace vozidlo ve virtuální realitě prohlíží.

Výcvik pilotů i přednášejících

Holodeck společnosti NVIDIA nebyl jedinou zajímavou prezentací v rámci konference GDC. K vidění byla i aplikace Prepar3D společnosti Lockheed Martin pro výcvik pilotů. Ta nyní s podporou sledování pohybu očí dosahuje vyšší reálnosti simulace. Hlavně však umožňuje instruktorovi kontrolovat, zda student sleduje všechny podstatné prvky kokpitu a ovládání letadla.

„Prepar3D je tou nejrealističtější simulací, která naplno využívá poslední novinky v oblasti virtuální reality,“ doplnil Adam Breed, projektový manažer společnosti Lockheed Martin. „Studenti mohou díky sledování pohybu očí lépe vyhodnotit svá rozhodnutí. Výrazný posun vnímáme nejen ve vojenské oblasti, ale také v civilní.“

Další ze zajímavých využití technologie sledování pohledu prezentovala společnost Ovation, která se zabývá výcvikem přednášejících. Ti mají většinou problémy s trémou, kterou ale mohou ve virtuální realitě odbourat dříve, než poprvé vstoupí na pódium. Sledování pohybu očí pak umožňuje vyhodnotit intenzitu očního kontaktu s publikem, který je jednou z nejpodstatnějších dovedností.

„Oční kontakt je jedním z nejdůležitějších prvků komunikace a díky headsetu Vive Pro Eye jej můžeme měřit a vyhodnocovat,“ doplnil ředitel společnosti Ovation Jeff Marshall. „Fakt, že virtuální publikum nyní dokáže na oční kontakt s uživatelem reagovat různými animacemi navíc prohlubuje realističnost simulace. Přispívá k tomu i využití technologie VRS. Jako vývojář musím říct, že jakmile poznáte, co vám tyto technologie umožňují, už se jich nevzdáte.“

Vive Pro Eye na veletrhu Laval Virtual

Nový headset HTC Vive Pro Eye bude k vidění i na francouzském veletrhu Laval Virtual, největší evropské akci zaměřené na virtuální a rozšířenou realitu. Na stánku Immersion si budou návštěvníci moci vyzkoušet zážitek BMW M, ve kterém si nakonfigurují výbavu automobilu dle svých představ. Následně si jej detailně prohlédnou a posadí se i do interiéru. Software, který využívá pro co nejlepší obraz technologii VRS a umožňuje i studium zákaznického chování na základě sledování pohledu očí vyvinula firma ZeroLight ve spolupráci se společnostmi HTC a NVIDIA.

O systému virtuální reality HTC Vive™

HTC Vive je první komplexní systém virtuální reality společnosti HTC, který je od základu designován pro virtuální realitu v pokojovém měřítku (room-scale VR). Vive přináší, díky nastavitelnému headsetu, dvěma bezdrátovým ovladačům s HD haptickou odezvou a preciznímu snímáním pohybu v rozsahu 360°, ohromující vizuální zážitek a možnost přirozené interakce s virtuálním prostředím. Zároveň systém umožňuje bezdrátové spojení s mobilním telefonem a přenos jeho nejdůležitějších funkcí do virtuální reality, stejně jako propojení s reálným světem pomocí vestavěné kamery. Tyto technologie praktickým způsobem zvyšují bezpečnost a umožňují bezstarostné ponoření do virtuální reality, díky kterému hráče virtuální světy zprostředkované systémem HTC Vive pohltí vizuálně, fyzicky i emocionálně. Více informací na www.htcvive.com.