Pomoc albínům v Africe díky Fakultě chemické VUT. Za první dny se na výrobu speciálního opalovacího krému vybralo přes 180 tisíc korun

Recept, který umožní představit udržitelné a dostupné řešení výroby opalovacích krémů pro lidi s albinismem v Ghaně, vytvořila v rámci dobrovolnického projektu Krémy pro albíny Andrea Hároniková z Fakulty chemické VUT. Jejím cílem byl produkt, který by byl snadno a levně vyrobitelný z lokálních surovin, lidmi bez chemického vzdělání a bez speciální techniky či přístrojů.

Lidé s albinismem na africkém kontinentě čelí nejen diskriminaci spojené s řadou předsudků, ale hrozí jim v těchto podmínkách také vysoké riziko vzniku rakoviny kůže. Ochranné opalovací krémy jsou však v této části světa artiklem určeným především pro turisty. A od toho se odráží i jejich cena. „Jeden krém vychází na třicet dolarů, což je pro místní nemyslitelná částka,“ přibližuje Andrea Hároniková, jejíž krém by se měl cenově pohybovat okolo 2 dolarů za 200 ml. „Hlavní složkou bude místní velmi kvalitní a levné bambucké máslo, které se krásně vstřebává a regeneruje pokožku. Mezi další přísady pak bude patřit například hydratující kokosový olej nebo avokádový olej a oxid titaničitý,“ představuje Hároniková recepturu krému pro potřeby lidí s albinismem s ochranným faktorem padesát. V Africe by se měl podle nové receptury začít vyrábět v červnu.  Andrea Hároniková nejprve spolu s dalším zástupcem Fakulty chemické, Vojtěchem Kundrátem, vyzkouší vyrobit větší množství krému za simulovaných afrických podmínek. Následně Kundrát v Ghaně založí výrobnu a zaučí místní pracovníky.

Právě Vojtěch Kundrát stojí spolu s Lukášem Houdkem, koordinátorem celého projektu, za myšlenkou udržitelné pomoci albínům v Africe. „Když se Lukáš Houdek, koordinátor vládní kampaně HateFree Culture, při své cestě do Ghany dozvěděl o tamní problematice albinismu, rozhodl se dovézt do země alespoň nějakou zásobu těžko dostupného produktu,“ vypráví Hároniková. Přes facebookovou výzvu se Houdkovi podařilo nashromáždit přes sedmdesát litrů opalovacích krémů. V této souvislosti jej také kontaktoval Vojtěch Kundrát s myšlenkou dlouhodobého řešení problému ve spolupráci s Ústavem chemie potravin a biotechnologií.

Pro zahájení výroby na africkém kontinentě a na prvotní nákup základních surovin bylo však potřeba nashromáždit 130 tisíc korun. Skupina dobrovolníků se proto rozhodla spustit crowdfundingovou kampaň na serveru Hithit. „Přispěvatelé si zde mohou vybrat z řady odměn, mezi něž patří mimo samotný opalovací krém s faktory 30 či 50, také například návštěva Fakulty chemické VUT nebo med divokých včel vyráběný albínskou učitelkou,“ vyjmenovává Hároniková. Nejen zajímavé odměny, ale také samotná problematika kampaně vyvolala jen za první dny od jejího spuštění obrovský ohlas. Dosud se nejen podařilo vybrat žádanou částku, ale lidé na podporu albínů v Ghaně přispěli již přes 180 tisíc korun.  

Andrea Hároniková se na Fakultě chemické po skončení doktorského studia věnuje především biotechnologické produkci spojené s kvasinkami. Mimo to spolu se zájmem o kosmetiku a výživu připravuje kurzy pro širokou veřejnost nebo pro středoškoláky ve spolupráci s JCMM.  Vojtěch Kundrát, držitel několika patentů, působí momentálně na Fakultě chemické v rámci svého doktorského studia a zároveň se dlouhodobě věnuje pomoci v afrických zemích, kde vytváří speciální filtry pro přípravu pitné vody.