V České republice „roztáhli křídla“ andělští investoři

Praha/Brno, 21. 3. 2019 – Andělští investoři – významní podnikatelé a zkušení investoři se spojili, založili klub a začali v České republice hledat zajímavé projekty a start-upy, do nichž by mohli vložit peníze. Zatímco v USA, Británii či západních evropských zemích je tento způsob „andělského“ investování zcela běžný, v Česku se teprve pomalu rozjíždí. Klub nazvaný Garage Angels startuje v těchto dnech a skládá se z osobností, které svůj podnikatelský a investorský um prokázaly už mnohokrát v praxi.

„Kolem nás vidíme spoustu slibných podnikatelských záměrů, které mnohdy skončí jen proto, že lidem chybí peníze nebo zkušenosti. Podstatou andělských investorů je najít slibné podnikatele a projekty v časných fázích života, investovat a přispět radou, pokud ji autoři projektů potřebují. Cílem je urychlit vývoj firmy, uspíšit příchod produktu nebo služby na trh,“ vysvětluje jeden z členů „andělského klubu“ Karel Obluk, který mimo jiné pomohl uvést antivirovou společnost AVG na americkou burzu. Podle něj zkušenosti ze zahraničí jasně ukazují, že podpora projektů v raných fázích zásadně pomáhá rozvoji regionu.

„Podstatou andělského investování není převzít nad firmou kontrolu. Za to, co vložíme, žádáme pouze minoritní podíl. Firmu by naše investice a případné zkušenosti měly dovést k rozkvětu a postupem času k velkému, třeba zahraničnímu, investorovi. Za každým z nás je výrazný podnikatelský příběh, a proto se umíme dívat na projekty očima podnikatele, ne jenom investičního bankéře nebo finančníka,“ vysvětluje další z klubu Garage Angels Jiří Hlavenka, zakladatel firem jako Computer Press, Vltava, NetDirect a první investor společnosti Kiwi.com.

Ti, kteří chtějí, aby o ně zavadily perutě andělských investorů, se mohou hlásit přes kontakt na stránce http://www.garageangels.cz. S projektem andělského investování pomáhá i Jihomoravské inovační centrum (JIC), které například předvybírá vhodné podnikatelské záměry k posouzení klubu. Už nyní andělští investoři vědí o desítkách zajímavých projektů, které podle nich stojí za hlubší pohled – hodnotit a debatovat o tom, zda je dobré do nich vložit peníze budou v následujících týdnech. Neupřednostňují žádnou konkrétní oblast podnikání, důležité je, aby byl projekt zajímavý a měl potenciál v budoucnu přitáhnout pozornost větších investorských domů. Vzhledem k tomu, že většina investorů Garage Angels je z Moravy, hodlají se v první fázi zaměřit především na tuto oblast.

Typickým příkladem, jak může zafungovat andělská investice, je případ původně českého studentského projektu „Xelfi“. Andělským investorem projektu se stala Esther Dyson, podnikatelka v oboru informačních technologií. Projekt – už s názvem Netbeans – pak koupil americký gigant SUN.

Více informací o andělských investorech a kontakt pro zajímavé projekty na http://www.garageangels.cz.

Kdo jsou členové Garage Angels:

Karel Obluk – partner ve fondu rizikového kapitálu Evolution Equity Partners, který investuje v Evropě a Severní Americe do rostoucích společností s globálními ambicemi především v oblasti informačních technologií, IT bezpečnosti, informačních systémů a strojového učení. Kromě toho má řadu menších „andělských“ investic v ČR i v zahraničí.
Karel vystudoval informační technologie na VUT v Brně, působil v technických a manažerských pozicích, mj. jako technický a výkonný ředitel společnosti AVG Technologies, je členem Kauffman Fellows Society.

Jiří Hlavenka – investor a podnikatel, investorsky a manažersky působil mj. ve společnostech Computer Press, Vltava.cz, NetDirect, v současné době je spoluzakladatelem, jednatelem a prvním investorem společnosti Kiwi.com.

Olga Hyklová – zakladatelka a výkonná ředitelka největší ryze české personální agentury Advantage Consulting a společnosti AC Jobs. Držitelka ocenění Podnikatelka roku 2015, odborník na lidské zdroje, pracovní vztahy a firemní kulturu. Dlouhodobě se angažuje v oblasti společenské odpovědnosti. Je investorem ve společnostech NG Aviation (digitalizace leteckých map a procesů), Socifi (reklamní a monetizační platforma pro bezplatné wifi sítě) či Smitio (kariérní platforma pro IT specialisty).

Dominik Božek – statutární ředitel a předseda správní rady rodinné společnosti MP Holding, a.s. a má více než 25 let zkušeností v oblasti řízení. Prostřednictvím diverzifikace a expanze úspěšně rozšířil činnost společnosti tak, že dnes pokrývá mnoho oblastí od lesních služeb po hotelnictví a cestovní ruch až po finanční služby. Narodil se v Kanadě českým emigrantům, studoval ekonomii a politické vědy na University of Windsor. Své profesní zkušenosti získal jako provozní manažer a projektový manažer v nadnárodních firmách, jako jsou The Gap a Staples Business Depot.

Libor Daněk – vybudoval společnost VAŠA Slovensko s obratem €130m, v portfoliu má s partnery například společnosti hřiště.cz, Hotel Slavia a různé developerské projekty, investorsky se angažuje v Tipli, Balík Plus, Business Animals, Cocuma, VímVíc atd.

Jan Hladký – partner v advokátní kanceláři HLADKY.LEGAL. Zkušenosti získal 20 lety práce na mezinárodních projektech a legislativě pro členy Parlamentu ČR. Působil jako partner advokátní kanceláře PwC Legal a v největší české advokátní kanceláři Havel & Partners v Praze a v Brně. Specializuje se na akvizice a projekty v oblasti private equity a venture capital.

Antonín Kunz – řídí společnost Kunz a partneři s.r.o., jeden z nejstarších Family Office v České republice. Majetek spravuje lidem a firmám od roku 1998. Specializuje se na investice do cenných papírů, otevřených podílových fondů a fondů kvalifikovaných investorů.

Ondřej Valníček – manažer a investor. Od roku 2008 působí v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Byl jedním ze zakladatelů energetické skupiny Solar Global a stál u vzniku desítek úspěšných energetických projektů. V současnosti se podílí především na investicích zaměřených na hydroenergetiku, ale i na inovativních projektech založených na technologii blockchain.