Nejúspěšnějším projektem CRA IoT Hackathonu v Liberci je chytré zavlažování

Praha, 22. března 2019 – České Radiokomunikace (CRA) ve spolupráci s Lipo.ink, Libereckým krajem a partnery Jablotron a Dell uspořádali 15. – 16. března další CRA IoT Hackathon. Soutěž přinesla řadu zajímavých projektů. Nejúspěšnější byl projekt libereckého týmu BigClown, který se zabývá chytrým zavlažováním. Vítězný projekt získal finanční odměnu 50 000 Kč. Akce se zúčastnilo 7 soutěžních týmů.

Stejně jako u přechozích hackatonů, přinesl liberecký CRA IoT Hackathon řadu zajímavých projektů. Pro porotu bylo důležité nejenom technické provedení řešení, komunikace v IoT síti CRA (LoRaWAN), ale také obchodní potenciál projektu a jeho inovativnost.

Soutěžní projekty v řadě případů reagovali na firemní výzvy, které navrhovaly zaměření jednotlivých řešení. Nejčastěji   týmy řešily projekty sledující obsazenost prostředků MHD a možnosti varování před povodněmi.

Vítězný tým BigClown přišel s vlastním tématem a přesvědčil nejen skvělým technickým zpracováním, ale i dobře rozmyšleným business modelem a rovněž inovativností řešení chytrého zavlažování. Sestrojené zařízení má snímat vlhkost půdy, rozdělené na sektory a poté podle toho zavlažuje. Toto zařízení reaguje i na situaci, kdy se voda po dešti v půdě neudržela (např. na kopci po dešti zavlažuje a pod kopcem, kam stekla dešťová voda, nechá bez zavlažování). Kromě zefektivnění zavlažování je jeho cílem i eliminace plýtvání vodou v zemědělství.

Na druhém místě skončil tým Promethite z Plzně, který řešil problematiku zaplnění vozidel MHD. Na třetí byli FloodMonitor s projektem inteligentní předpovědi povodní.

CRA IoT Hackathon v Liberci zahájil již čtvrtý ročník těchto soutěží. CRA jej pořádají již od roku 2016 a kromě Liberce se pravidelně koná v Praze, Brně, Ostravě a v Plzni. CRA IoT Hackathon je soutěž pro vývojáře a vývojářské firmy, studenty a fanoušky moderních technologií, kteří mají za úkol vymyslet co nejzajímavější IoT řešení a sestrojit funkční prototyp zařízení, které bude komunikovat prostřednictvím sítě LoRaWAN.

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.

Stáhněte si aplikaci CRA, vše o produktech, interaktivně na jednom místě: