Brexit ovlivní Brity, kteří jezdí do Česka za léčbou neplodnosti

Praha, 25. 3. 2019 – Brexit se blíží a bez ohledu na to, jakou formu odchodu Velká Británie zvolí, rozlučka této ostrovní země s Evropskou unií zasáhne řadu českých firem. Reprodukční klinika Reprofit není výjimkou – pro pomoc si sem každoročně jezdí přes 500 párů a klientela z Británie tvoří kolem 15 % všech léčených párů kliniky.

„Obyvatelé Velké Británie sem jezdí za kvalitní lékařskou péčí, svou roli hraje nižší cena výkonů, která je v porovnání s cenami v UK zhruba poloviční. Z hlediska vlastní léčby pro nás brexit neznamená žádnou změnu, jelikož pacienti absolvují všechny výkony přímo na klinice. Pokud by však brexit komplikoval volný pohyb osob, znamenalo by to pro naše klienty diskomfort spojený například s čekáním na letišti. Brexit může ovlivnit i směnný kurz koruny vůči britské libře, což by negativně ovlivnilo cenu léčby pro pacienty v případě výrazného oslabení libry,“ říká ředitel kliniky Reprofit Jonáš Vokřál.

I přes případný negativní dopad brexitu na Brity, kteří jezdí do Česka za nadějí na početí potomka, lékaři nečekají výrazný úbytek ostrovních klientů. „Z legislativního hlediska jsou některé typy výkonů v UK zcela nedostupné nebo se na ně příliš dlouho čeká. Kromě toho Británie stále více zpřísňuje podmínky pro úhradu umělého oplodnění z vládního systému, což dále zvyšuje zájem pacientů o léčbu v zahraničí,“ vysvětluje Vokřál.

Britové jeví nejvíce zájem o program darování vajíček, což je podle lékařů kliniky Reprofit z hlediska legislativy a množství dárkyň v UK v podstatě nedostupný typ léčby. Kromě toho se zajímají