Svoboda není samozřejmost. O2 připomíná tvorbu autorů, kteří před rokem 1989 nemohli svobodně publikovat

Na projekt upozorňuje O2 prostřednictvím několika webů, kde mohou lidé vidět reklamu s falešnou slevou do O2 Knihovny – po rozkliknutí se objeví okno s textem, že avizovaná sleva neplatí, protože autor neslevil ze svých názorů. Posléze však nejenom zákazníci O2, ale i všichni ostatní, knihu získají k přečtení zdarma, a to jako poděkování za zájem o spisovatele, kterého se totalita pokoušela umlčet. Lidé se tak svobodně dostanou k tvorbě, jejíž četba byla před pouhými 30 lety trestána.

Svobodné počtení poskytnou také některé knihobudky. Na vybraných místech v Praze tak kolemjdoucí naleznou knihy statečných českých autorů, konkrétně Audienci, Protest, Vernisáž od Václava Havla, Lvíče od Josefa Škvoreckého a Magorovy labutí písně od Ivana Martina Jirouse. Speciální černý přebal navíc čtenáře seznámí s manifestem, v němž O2 vysvětluje, proč bude vždy podporovat boj za svobodu a demokracii.

.

V neposlední řadě O2 do projektu zapojila i vybrané novináře a influencery. Vybralo texty významných českých novinářek a novinářů a nechalo k nim vytvořit dobový posudek. Ten sepsal a texty zcenzuroval šéfredaktor internetové politicko-kulturní revue Přítomnost David Bartoň, jenž je s mnoha autory, kteří byli v době před rokem 89 za svou tvorbu tehdejším režimem perzekuováni, intenzivně spolupracuje. V průvodním dopise pak byla novinářům tato aktivita vysvětlena a zároveň byli pozváni na odbornou diskusi do samizdatové knihovny Libri Prohibiti. Projekt podpořili také známí influenceři Johny Machette a Lukáš “LukeFry” Fritscher, kteří v uplynulém víkendu “přišli” o feed na svém Instagramu, aby tak na cenzuru upozornili.

...

” Právě díky lidem, kteří se přes obrovské nebezpečí v době totality nebáli říci svůj názor a bojovali za základní lidské ideje, můžeme žít ve svobodné době. Na jejich činy nesmíme nikdy zapomínat a otevřeně o nich ve společnosti diskutovat. Náš společenský projekt #SvobodaNeniSamozrejmost si proto klade za cíl dlouhodobě připomínat, jak velmi zranitelná věc je svoboda. A že rozhodně není samozřejmá,” říká David Daneš, ředitel marketingové komunikace společnosti O2.

Vrcholem projektu bude veřejná diskuse na téma omezování autorské svobody a cenzury před rokem 1989, která se koná 4. dubna 2019 v pražské knihovně československé exilové a samizdatové literatury Libri Prohibiti.

Více informací o projektu najdete zde: https://svobodanenisamozrejmost.cz/zakazani-autori/.

O společnosti O2 Czech Republic

O2 je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti poskytuje služby prostřednictvím téměř osmi milionů mobilních a pevných linek, což z něj činí jednoho z vedoucích poskytovatelů plně konvergentních služeb v Evropě. Zákazníkům mobilních služeb nabízí O2 nejmodernější technologie HSPA+ a LTE. Značka O2 pro zákazníky neznamená jen telekomunikace. O2 je schopna vyhovět i těm nejnáročnějším požadavkům zákazníků též v oblasti ICT a nabídnout jim služby housingu, hostingu i cloudových služeb v datových centrech o celkové rozloze 7 300 metrů čtverečních. Tato datová centra jako první v ČR a střední Evropě získala certifikaci úrovně TIER III. Se svou službou O2 TV je O2 zároveň největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku.