V Liberci se pohřbíval internet. Piráti protestovali za svobodu internetu

Liberec, 23.března 2019 – Na Soukenném náměstí v sobotu odpoledne demonstrovalo několik desítek lidí proti chystané evropské směrnici o autorském právu. Účastníci přinesli i symbolickou rakev. Liberec se tak připojil k celoevropské vlně protestů za svobodu internetu.

Protestní akci “Zachraňme internet před články 11 a 13” uspořádala Pirátská strana, která se snaží zvrátit podobu směrnice, o které se bude tento týden hlasovat v Evropském parlamentu. Podle Pirátů nahrává korporacím vlastnícím autorská práva a omezí všechny ostatní.

Trnem v oku se staly především články 11 a 13, které zavádějí daň z odkazu a povinnost filtrovat obsah nahraný uživateli.

„Zatímco dnes můžete citovat libovolně s odkazem na zdroj, kvůli nátlaku nadnárodních firem tak bude možné činit pouze po zakoupení licence. Právo citovat tu máme už stovky let a není důvod ho omezovat,“ upozornil přítomné pirátský kandidát do europarlamentu Ondřej Kolek.

Na demonstraci zazněly i obavy z cenzury. Směrnice říká, že poskytovatelé stránek jsou odpovědní za to, co k nim kdo nahraje. Podle Ondřeje Kolka budou muset nasadit filtry. A takové filtry jsou nejen chybové, ale také velmi drahé. I s výjimkou pro ty nejmenší podniky by to znamenalo ohromnou bariéru, která by jen potvrdila pozici nadnárodních obrů.

“Nelegální obsah je například nacistická propaganda, ale není to sdílení odkazu na seriál Simpsonovi. Svoboda a soukromí musí stát nad bezpečností a ochranou majetku,” uzavřel Kolek.

Česká Wikipedie se na protest odmlčela

Na omezení svobody upozornila ve čtvrtek také internetová encyklopedie Wikipedia, která se na jeden den protestně vypnula. Přidaly se další portály, například největší český server pro sdílení souborů Ulož.to se zbarvil do černé barvy.