Výdrž baterie notebooku zlepší její kalibrace i pravidelné aktualizace softwaru

Chrudim, 25. března 2019 –  Doba provozu přenosných počítačů při práci bez elektrické zásuvky je pro jejich uživatele velké téma a jedním z faktorů, podle kterých si svůj nový notebook vybírají. Výrobci proto své notebooky osazují úspornými procesory, sofistikovanými systémy chlazení a stále vyspělejšími bateriemi, takže jejich stroje dnes bez nabíječky vydrží nejen celou pracovní dobu, ale třeba i dlouhý, transkontinentální let. Výdrž notebooku ale samozřejmě záleží také na používaném softwaru – v čele s operačním systémem.

Zkraje roku se nejpoužívanějším operačním systémem osobních počítačů stala Windows 10, která po více než třech letech od svého uvedení sesadila z trůnu velmi oblíbená Windows 7. Používání moderního operačního systému je přitom důležité nejen kvůli novým funkcím, ale především i pro možnost optimálního využití hardwaru počítače. S výdrží přenosných počítačů na baterii souvisí především řízení výkonu počítače podle aktuální potřeby běžících aplikací nebo způsob práce s procesy běžícími na pozadí operačního systému. Windows 10 mají navíc vestavěný i úsporný režim, který lze nastavit na automatickou aktivaci při poklesu zbývající kapacity akumulátoru pod určenou hranici. Podobnou funkci, která především sníží výkon procesoru a jas podsvícení displeje přenosného počítače, najdeme i ve smartphonech. „Aby bylo možné využívat moderní technologie na úsporu energie v bateriích notebooků, je třeba pravidelně instalovat aktualizace operačního systému i ovladačů hardwaru. Windows 10 se aktualizují automaticky a s ovladači hardwaru mohou pomoci specializované aplikace,“ konstatuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí vlastní, české baterie značky T6 Power do mobilních zařízení.

Blíží se jarní aktualizace Windows 10

Microsoft Windows 10 nepřetržitě vylepšuje a dvakrát ročně, a to vždy na jaře a na podzim, přináší velké aktualizace svého klíčového operačního systému. V nejbližších týdnech se můžeme těšit na letošní jarní velkou aktualizaci Windows 10, která přinese jak designové, tak i funkční změny tohoto operačního systému. Mezi připravované novinky patří například funkce sandboxu, tedy chráněného prostředí, ve kterém bude možné zcela bezpečně spouštět neznámé aplikace. Nová funkce může posílit zabezpečení počítače před škodlivými programy. Operační systém Windows 10 bude nově také těsněji propojen s androidovými smartphony. Kromě čtení a psaní SMS zpráv nebo prohlížení fotek ze smartphonu bude nově možné ve Windows 10 zobrazit i obraz displeje připojeného telefonu. Změny vzhledu Windows 10 budou zahrnovat například úpravy zobrazení obsahu v nabídce Start nebo rozšíření tmavého tématu i na další aplikace z výbavy Windows 10.

Přepracování se dočká také internetový prohlížeč Microsoft Edge, který nyní bude postaven na stejném jádru, jako výrazně rozšířenější Chrome. „Právě internetový prohlížeč, který máme spuštěný prakticky neustále, má velký vliv na spotřebu energie z baterie notebooku. Využívá totiž výkon procesoru, grafického čipu i Wi-Fi adaptéru a optimalizace jeho spotřeby může znamenat i desítky minut provozu notebooku na baterii navíc,“ vysvětluje Radim Tlapák.

Výdrž baterie prodlouží její kalibrace

I přes vyspělé technologie dobíjení notebookových baterií zůstává část péče o jejich kondici na samotném uživateli. Že s baterií notebooku není něco v pořádku lze snadno poznat nejen podle její zkracující se výdrže, ale také když dochází k velkému rozporu mezi udávanou a skutečnou zbývající dobou provozu na baterii, zobrazovanou operačním systémem. Než se rozhodnete slábnoucí baterii notebooku vyměnit za novou, což u dnešních modelů zpravidla vyžaduje odborný zásah servisního technika, můžete zkusit baterii zkalibrovat.

„Nejjednodušším způsobem kalibrace baterie notebooku je nechat ji opakovaně nabít do plné kapacity a pak ji opět vybít. Abyste nemuseli celou dobu na notebooku pracovat, můžete ve Windows upravit nastavení tak, aby notebook při neaktivitě nepřešel do režimu spánku či hibernace. Příslušné předvolby najdete v nastavení napájení. Během vybíjení i nabíjení můžete notebook běžně používat,“ předkládá návod Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Pokročilejší metody kalibrace baterie nabízí BIOS (v novějších počítačích UEFI), tedy zaváděcí systém přenosného počítače. Funkci kalibrace baterie ale nenajdete ve všech noteboocích. Prozkoumejte BIOS a pokud se v něm funkce kalibrace nachází, následujte pokyny průvodce jejím použitím. Zpravidla jde o proces řízeného dobití a následného vybití akumulátoru.

Další možnosti údržby baterií notebooků nabízejí specializované aplikace. Ty především přesně identifikují typ instalované baterie a také diagnostikují její kondici na základě počtu absolvovaných nabíjecích cyklů či poklesu dostupné kapacity. Pak vám programy jako Smarter Battery nebo BatteryCare pomohou s kalibrací baterie a případně také s řízením spotřeby pro dosažení delšího provozu přenosného počítače bez napájení z elektrické sítě.

O e-shopu BatteryShop.cz

Společnost BatteryShop.cz má v obchodování na internetu dlouhodobé zkušenosti, věnujeme se mu od roku 1998. Specializuje se výhradně na prodej baterií. Všichni pracovníci mají s produkty z oboru počítačové elektroniky bohaté zkušenosti. Obchodními partnery jsou společnosti z Asie a USA. Všechny prodávané baterie splňují přísné evropské normy a mají všechny certifikáty potřebné pro prodej v zemích Evropské unie. Vysokou kvalitu služeb internetového obchodu potvrzuje 100% hodnocení zákazníků na portálu Heureka.cz.

Internetový obchod BatteryShop.cz provozuje společnost NTB CZ, která je zároveň vlastníkem a výhradním prodejcem baterií značky T6 power. Je také oficiálním dovozcem výrobků značky iGo do České republiky.