ČSOB s pomocí Deloitte nasazuje do provozu další roboty

Praha, 28. března 2019 – ČSOB uvedla do provozu další softwarové roboty. Celkem jich má už na pět desítek. Roboti rychleji a přesněji provádějí rutinní a opakované činnosti v rámci transakčních a kontrolních procesů. Uvolňují tak ruce zaměstnancům, kteří mají více času a energie na obsluhu klientů. S implementací robotů v celé skupině ČSOB pomáhá společnost Deloitte.

Skupina ČSOB pokračuje ve své cestě k digitalizaci s cílem přinést zákazníkům lepší služby a zvýšit efektivitu procesů. Role zaměstnanců ale zůstává nezastupitelná, třeba na klientských pracovištích bude mezilidský kontakt i nadále nepostradatelný,“ říká Marcela Suchánková, členka představenstva a vrchní ředitelka pro oblast IT v ČSOB.  

„Softwarová pracovní síla (tedy 53 robotizovaných procesů dodávaných 25 robotickými instancemi) aktuálně poskytuje stejné služby jako téměř 38 lidských kolegů. Jednotlivé transakce umí navíc provést mnohonásobně rychleji a bezchybně. Díky uvolnění svých kapacit se zaměstnanci banky mohou nyní daleko lépe zaměřit na zlepšování klientského servisu a další sofistikované aktivity,“ říká Tomáš Přibyla, duchovní otec inteligentní automatizace v ČSOB.

„Tým Deloitte je hrdým partnerem, který provází ČSOB na jejich cestě v oblasti využití inteligentní procesní automatizace od úplného počátku. Jsme připraveni být součástí týmu ČSOB i v budoucnu a využít naše zkušenosti v oblasti moderních trendů a řízení změn vyvolaných těmito trendy,“ doplňuje Milan Kulhánek, partner v oddělení poradenství Deloitte.

Robotická procesní automatizace je pouze vstupní branou moderních technologií, které ve stále větší míře umožňují společnou práci člověka a robota.

„ČSOB se chce i nadále držet v pozici vedoucího inovátora. Už dnes proto v bance provádíme první testy souběžné práce robota a člověka na jednom procesu. Robot a člověk si při tom buď práci předávají v reálném čase nebo roboti předpřipravují kroky pro člověka pomocí zpracování přirozeného jazyka, kdy se roboti učí porozumět volnému textu nebo dokumentu,“ dodává Tomáš Přibyla.

Od roku 2016, kdy došlo k prvnímu testu robota v bankovní části skupiny, vytvořila ČSOB vlastní kompetenční centrum pro provoz a rozvoj robotické pracovní síly. To aktuálně spravuje více než 50 softwarových robotů BluePrism pro bankovní, pojišťovací, hypotéční a další činnosti skupiny.