Plné poprsí pomocí plastiky? Útlý hrudník už není překážkou! Na trh přichází revoluční typ implantátu MemoryGel Xtra

Praha, 1. dubna 2019 – Některé ženy příroda v oblasti dekoltu neobdařila, jiné nejsou spokojeny s tvarem svých ňader. Například po kojení. Nejčastějším a nejúčinnějším řešením, jak poprsí dodat potřebný objem i tvar, je plastická operace pomocí prsních implantátů. Avšak i tato vyhledávaná metoda může narážet na určité limity. Až doposud totiž byly při úpravách prsou v nevýhodě ženy s úzkým hrudníkem, které se ve výběru implantátu musely spokojit jen s menšími objemy. Sen o plných, přitažlivých prsou se jim tak často rozplynul po konzultaci s plastickým chirurgem, který je seznámil s limity dané právě proporcemi jejich hrudníku. Situace se ale změnila s uvedením nového typu prsního implantátu amerického výrobce Mentor s názvem MemoryGel™ Xtra. Díky jeho unikátní konstrukci s extra vysokou projekcí jsou tyto implantáty vhodné právě pro ženy s drobnějším hrudníkem, které by byly v minulosti nuceny zvolit nevyhovující velikost.

Ročně se v České republice provede přibližně 20 až 30 000 plastických operací a z toho je asi 9 000 operací prsou. Ty patří mezi nejvyhledávanější zákroky na klinikách plastické chirurgie vůbec, přičemž nejžádanější je právě zvětšení prsou neboli tzv. augmentace. Do ambulancí lékařů tak míří tisíce žen. „Obvykle dokážeme vytvarovat poprsí, s nímž bude žena spokojena a velikostně i tvarově bude odpovídat její tělesné konstituci. Avšak pro ženy s drobným hrudníkem může být problém vybrat vhodné kulaté implantáty, které by poskytly žádaný objem. Základna implantátu je při vyhovujícím objemu na jejich hrudník obvykle příliš velká. Někdy je proto nutný kompromis mezi přáním pacientky a reálnými možnostmi,“ říká MUDr. Juraj Payer z pražské Premier Clinic. Pokud by lékař nerespektoval anatomii hrudníku pacientky, mohl by výsledek takového zákroku vést ke zdravotním komplikacím.

Změnu však představují kulaté prsní implantáty Mentor MemoryGel™ Xtra, které i přes menší základnu vytvářejí plný dekolt. Mají totiž jedinečný design s extra vysokou projekcí, tj. vyklenutím, které dodává ňadrům bujnost a zaručuje dokonalý estetický efekt. Implantát je vyplněn vysoce konzistentním gelem, který neunikne ani v případě porušení celistvosti silikonového obalu. Zásluhou jedinečných vlastností gelu se prsní implantáty Mentor MemoryGel™ Xtra věrně podobají přirozené prsní tkáni. Současně tento gel umožňuje, aby ňadra měla dlouhodobě stálý tvar. Také díky tomu jsou v USA oblíbené mezi ženami i mezi chirurgy – devět z deseti žen zvolilo tyto implantáty při slepém testu jako přirozenější na dotek a rovněž plastičtí chirurgové je zvolili častěji než implantáty jiných značek.

Rozhodne-li se žena pro zvětšení prsou, předně by se měla obrátit na plastického chirurga, který používá výhradně certifikované prsní implantáty, u nichž lze zaručit kvalitu a bezpečnost,“ upozorňuje MUDr. Jiřina Šilhánková z GIA clinic. Vhodný typ a konkrétní velikost implantátu pomůže ženě vždy nejlépe vybrat atestovaný plastický chirurg při konzultaci. Určitě by se ženy neměly spokojit pouze s radou asistentky nebo prodejce implantátů. Pozor také na nejrůznější vizualizace, zejména pokud jsou prováděny mimo kliniku plastické chirurgie, tam mohou být výsledky velmi zavádějící. Zkušení lékaři také znají výsledky klinických studií a dokáží fundovaně zodpovědět dotazy ohledně kvality prsních implantátů. Z hlediska bezpečnosti implantátů je důležitá i certifikace CE a FDA. Českým lékařům byl nový typ implantátů Mentor MemoryGel™ Xtra představen na podzimním Kongresu Společnosti plastických chirurgů v Olomouci. „Možnosti, které přináší nová řada implantátů Mentor MemoryGel Xtra vítám, protože řeší estetické požadavky určitého spektra pacientek, kterým nebylo dosud možné zcela vyhovět. Současně považuji za podstatné, že implantáty Mentor jsou z pohledu bezpečnosti dlouhodobě nejprověřenější na trhu a dosažené estetické výsledky jsou stabilní, takže pacientky jsou spokojené i mnoho let po augmentaci,“ dodává MUDr. Šilhánková z GIA clinic.

Jak rozpoznat bezpečný implantát?

Podstatným indikátorem kvality implantátů jsou právě certifikáty. Vedle evropské CE certifikace jsou některé implantáty prověřené také americkým Ústavem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). FDA je považován za nejpřísnější a nejvíce renomovaný kontrolní orgán, protože před udělením certifikátu vyžaduje dlouhodobé klinické studie, rozsáhlá testování, chemické analýzy a mnohastupňové kontroly používaných materiálů.  

Společnost Mentor má v současné době k dispozici nejrozsáhlejší dlouhodobá, veřejně dostupná klinická data o chování implantátu v lidském těle. Dlouhodobé klinické studie opakovaně prokazují, že i v 10 letech po operaci mají nejnižší riziko pooperačních komplikací prsní implantáty této značky, které jsou tak aktuálně objektivně nejprověřenějšími prsními implantáty na trhu, a tudíž je u nich riziko komplikací nejnižší.