Mars zaútočil na svět sci-fi. Tuček a Janáček získali filmové ceny v USA

Praha, 15. dubna 2019Dvě ceny si z filmového festivalu MISCIFI v Miami přivezl celovečerní film Mars. Na jeho vzniku se podíleli Benjamin Tuček coby režisér, scenárista a producent filmu spolu se Zdeňkem Janáčkem v roli producenta.

„Creative Dock nám pomohl vytvořit podmínky pro dokončení filmu, který jsme v premiéře uvedli loni v Karlových Varech,“ říká Benjamin Tuček. „Jsme rádi, že film sklízí v zahraničí úspěch a že v Miami získal dvě ceny ‒ pro nejlepšího herce Tomáše Jeřábka a za VFX.“

Šestý ročník MISCIFI (Miami International Science Fiction Film Festival) se konal od 21. do 24. března 2019. Právě poslední den, v neděli 24. března, se předávala ocenění. Za štáb Marsu je převzal systémový inženýr a vesmírný architekt Ondřej Doule, který stál u zrodu celého filmu.

Z NASA až do pouště

Doule se v roce 2015 rozhodl přihlásit do soutěže pořádané americkou nevládní organizací Mars Society, v rámci které se různé projekty ucházely o možnost třítýdenního pobytu v simulátoru Mars Desert Research Station. „Zkušenosti z Kennedyho vesmírného střediska NASA a z Florida Institute of Technology chtěl využít ve filmu, který by propagoval lety na Mars,“ vysvětluje Benjamin Tuček.

Ondřej Doule se spojil s Tučkem a Janáčkem, kteří působí v Creative Docku. Do projektu se zapojili také herci z divadla VOSTO5 v čele s Tomášem Jeřábkem a Petrou Nesvačilovou. V soutěži Mars Society zvítězili, a tak měli možnost natáčet v utažské poušti, tedy v prostředí nejvěrněji napodobujícím podmínky hypotetické vesmírné základny na Marsu.

Kolonizace Marsu i Prahy

Komedie je natočená v duchu kinematografického trendu lo-fi sci-fi: ten zobrazuje život ve vesmíru bez přidaných efektů, zdůrazňuje lidskost a každodenní život postav. Film měl premiéru v roce 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Kromě soutěžní účasti na mezinárodních festivalech v Cottbusu a Braunschweigu bude Česko reprezentovat také na Mezinárodním filmovém festivalu GoEast ve Wiesbadenu.

„Kolonizace je téma, které mě zajímá,říká Benjamin Tuček, který se kromě reklamní a filmové tvorby věnuje také oživování městského prostoru. „Podobně, jako jsme ve filmu kolonizovali Mars, jsme se před dvěma lety rozhodli oživit poněkud nehostinné nábřeží v pražských Holešovicích.

S bývalými spolužáky Janem Al Amelem a Martinem Kontrou koupili nákladní loď Altenburg, která plula z Rýna do Prahy. „Zachránili jsme ji před sešrotováním, v Děčíně ji nechali opravit a od loňska na ní provozujeme kulturní platformu.

Letos Altenburg 1964 zahájí druhou sezonu, i tentokrát bude otevřený od května do října. Záštitu nad ním má Praha 7, finančně ho podporují ministerstvo kultury a Magistrát hlavního města Prahy. Pronájem pozemku poskytuje developerská společnost Skanska. O provoz se stará posádka z bývalého baru Pragotron.