USA vysvětlily světu, co je 5G

Podle rozhovoru Žen Čeng-feje pro CBS z 19. 2. 2019

V rozhovoru, který zakladatel a předseda představenstva Huawei, Žen Čeng-fej, poskytl CBS na konci února letošního roku, mimo jiné prohlásil, že to byly právě Spojené státy, které v rámci své kampaně proti čínské firmě vysvětlily světu, v čem vlastně spočívá princip sítí 5G, tedy produktu, s jehož vývojem má Huawei největší náskok před konkurencí.

„USA dělají reklamu sítím 5G od Huawei po celém světě. Předtím nikdo pořádně nevěděl, k čemu 5G je. Dnes celý svět o 5G ví a při bližším zkoumání si uvědomuje, že pouze Huawei dělá sítě 5G nejlépe. Naše technologie 5G jsou nejlepší na světě. Uzavíráme více smluv, ne méně. A získáváme je rychleji než dosud, včetně smluv v Evropě,“ říká Žen Čeng-fej pro CBS a dodává, že dluží velké poděkování americkému viceprezidentovi Miku Pencovi a šéfovi americké diplomacie Miku Pompeovi za to, že propagují značku Huawei a navíc zadarmo.

Žen se také vyjadřuje k některým obviněním, která na adresu Huawei padají. Znovu kategoricky odmítá nařčení, že společnost instaluje do svých zařízení tak zvaná zadní vrátka. Uvádí k tomu výrok vysokého představitele Komunistické strany Číny 16. února na konferenci o kybernetické bezpečnosti v Mnichově. Čínské zákony nepožadují po firmách, aby instalovaly backdoors do svých zařízení. Čínská vláda především požaduje od čínských firem, aby dodržovaly mezinárodní právo a zákony zemí, kde podnikají. „Takže když říkám ne, je to v souladu s tím, co požaduje čínská vláda,“ doplňuje k tomu Žen.

Vybavení pro mobilní sítě přirovnává k vodovodnímu potrubí a kohoutkům. To je část, kterou dodává Huawei. Nenakládá při tom s daty uživatelů. „Kybernetická bezpečnost a informační bezpečnost jsou dvě různé věci. My vyrábíme potrubí těch sítí a prodáváme toto vybavení operátorům, kteří rozhodují, co tímto potrubím bude procházet. Není to v našich rukách,“ vysvětluje Žen.

Žen také upozorňuje, že sítě 5G budou fungovat globálně, po celém světě, a že mnoho patentů Huawei na tyto technologie je registrováno v USA. Ať budou výrobky 5G původem odkudkoli, budou vždy postaveny na základě dnešního příspěvku Huawei k vývoji této oblasti. „Dnes žijeme v informační společnosti. Každý musí spolupracovat a kousek po kousku tak vytvářet globální sítě. Žádná země to nedokáže sama o sobě. Všechny země na světě musí spolupracovat, aby vytvořily společnost pro budoucí éru,“ říká Žen, který založil Huawei před více než 30 lety.

„Jsem velice úzce zaměřený člověk. Je to součást mojí osobnosti. A tak má i naše společnost velmi úzké zaměření. Nezajímáme se o oblasti jako třeba reality a nikdy se nebudeme pouštět za hranice naší odbornosti, abychom vydělali rychlé peníze v jiných oblastech. Děláme věci, které jsou těmi nejtěžšími a nejméně ziskovými, protože ostatní nejsou ochotní je dělat. Nejnáročnější a nejméně ziskové věci v telekomunikacích. A to jsou právě technologie 5G. Právě spouštíme sítě 5G, ale brzy budeme mít také technologie 6G,“ uzavírá Žen.

O společnosti Huawei

Huawei je vedoucím globálním výrobcem infrastruktury informačních a komunikačních technologií a chytrých zařízení. Nabízíme integrovaná řešení ve čtyřech klíčových oblastech, kterými jsou telekomunikační sítě, výpočetní technika, chytrá zařízení a cloudové služby. Naším závazkem je každému jednotlivci, domácnosti a organizaci přinášet digitální řešení pro plně propojený, inteligentní svět.

Ucelená nabídka produktů, řešení a služeb Huawei je současně konkurenceschopná a bezpečná. Pro naše zákazníky vytváříme trvalé hodnoty prostřednictvím otevřené spolupráce s partnery v rámci ekosystému. Pomáháme lidem k jejich růstu, pracujeme na větším komfortu občanů v domácnostech a inspirujeme organizace všech druhů a velikostí k inovativnějším přístupům.

V Huawei se inovace zaměřují na potřeby zákazníků. Silně investujeme do základního výzkumu, přičemž se soustředíme na technologicky přelomová řešení, která posouvají svět kupředu. Máme více než 180 tisíc zaměstnanců a působíme ve více než 170 zemích a regionech. Společnost Huawei byla založena v roce 1987 a funguje jako soukromá společnost plně vlastněná svými zaměstnanci.

Pro více informací prosím navštivte naše webové stránky www.huawei.com nebo nás sledujte na:

http://www.linkedin.com/company/Huawei

http://www.twitter.com/Huawei

http://www.facebook.com/Huawei

http://www.youtube.com/Huawei