Ženy, jako ohrožený druh v IT, se pokusí zachránit expertky

Prvním programátorem byla žena. Ještě před 20 lety tvořily dámy u nás třetinu IT odborníků. Dnes jich je desetina a mezi programátory dokonce jen tři procenta. Počet se nezvyšuje ani přes obrovský nárůst poptávky po IT specialistech. Proč tomu tak je a co může situaci změnit, budou 24. dubna v Praze řešit expertky, které v tomto oboru již něco dokázaly. Akci Ženy, ohrožený druh v IT pořádá společnost Green Fox Academy.

Za rok bude na trhu práce chybět 30 tisíc IT specialistů. Na jedné straně je vysoká poptávka a na druhé stále rostoucí počet žen a dívek, které mají se svým humanitním vzděláním problém s uplatněním. Jejich situaci bude ještě zhoršovat postupující automatizace a digitalizace. Varování odborníků, že během příštích let zanikne mnoho profesí a lidé se bez znalosti počítačů neobejdou, začíná mít stále jasnější obrysy. Budou to zejména ženy, které změna postihne nejvíce.

Jak tyto dva světy propojit a vrátit dámy do světa „ajťáků“, odkud postupně téměř vymizely, je velké téma, které trápí nejednoho HR specialistu. Jelikož kolektiv s pestřejším složením je vždy výkonnější, než když je čistě mužský nebo ženský. „Je potřeba změnit myšlení a zbavit se předsudků. Ženy jsou stejně dobré programátorky jako muži. Nikdy neplatilo, že tento obor pro ně není. Vždycky byl,“ říká Barbora Wachtlová, provozní ředitelka Green Fox Academy, a doplňuje: „Aktuálně máme v kurzu čtyři dámy, které se rozhodly změnit profesní dráhu a rekvalifikují se. Byli bychom rádi, kdyby se zastoupení žen i nadále zvyšovalo. Z toho důvodu jsme se rozhodli uspořádat setkání žen s ženami z IT.“

Na akci budou dámy z IT vyprávět své příběhy, podělí se o své zkušenosti a pokusí se inspirovat návštěvnice akce, aby se nebály změny a šly do oboru, ve kterém je budoucnost. Kromě jistoty a perspektivy může IT nabídnout ženám mnohem více. Zaměstnavatelé jsou štědří nejen v rámci platu, ale také benefitů a problémem nejsou ani flexibilní úvazky, které umožní skloubení práce a péče o rodinu.

Na meetupu vystoupí Jana Moudrá, zakladatelka a CEO společnosti Juicymo, datová specialistka Pavlína Nováková, která změnila obor. Před biologií a překladatelstvím dala přednost IT.  Dalším hostem je pak Viola Kudor z DXC Technologies a chybět nebude ani pohled zaměstnavatele. Ten poskytne Dominika Valovičová, HR Business Partner ve společnosti Rohlík.cz. Jejím úkolem je hledání talentů a nábor programátorů do IT oddělení firmy. Kromě osobních příběhů, dojde řeč také na to, jak a kde se rekvalifikovat, jaká je aktuální situace na trhu práce a koho vlastně zaměstnavatelé nyní hledají a co nabízejí.

Meetup Ženy, ohrožený druh v IT se uskuteční 24. dubna od 19 hodin v přednáškové místnosti společnosti Green Fox Academy (Václavském náměstí 11, Praha 1). Vstup je zdarma, potřebná je jen registrace. Více informací o akci naleznete zde.

Poznámky pro média:

Společnost Green Fox Academy (GFA) byla založena v roce 2015 v maďarské Budapešti, kde se velmi rychle stala jedničkou na trhu. Spolupracuje zde se společnostmi, jakými jsou Lufthansa, Evosoft (Siemens) či Bosch. Doposud její kurzy programování v Maďarsku absolvovalo více než 400 lidí a z nich 91 % získalo nabídku zaměstnání v oboru IT a pozici junior software developer. GFA vstoupila na český trh v září roku 2018, kdy byl v Praze zahájen první kurz Junior programátor. V pořadí druhý začal 1. dubna 2019. Více informací naleznete na www.greenfoxacademy.cz.