Kniha versus film: souboj stříbrného plátna a vůně papíru

Praha, 17. dubna 2019 – Existuje dost titulů, u kterých se lidé dovedou hodiny hádat o tom, zda je lepší knižní předloha nebo filmové zpracování. Kdybychom měli každý snímek porovnávat s knihou, asi bychom se pěkně prohnuli, stejně jako naše knihovnička. Dobrým tipem, jak na nákupu knih ušetřit, jsou zaměstnanecké benefity v podobě karty Flexi Pass od Sodexo.

Typickým jablkem sváru „knihomolů“ a „filmofilů“ jsou například vícedílné série Pán prstenů nebo Harry Potter. U některých filmů možná naopak překvapí, že nějakou literární předlohu měly. A pak tu jsou knihy, u nichž vyústění zápletky znají miliony diváků dříve než autor sám. Fanoušci fantasy seriálu Hra o trůny si právě užívají premiéru závěrečné osmé série, zatímco milovníci knižní verze si budou muset na poslední díl série ještě počkat. Přestože se kniha a seriál v jistých detailech rozchází, příznivci napínavého zápasu o Železný trůn si libují v obou verzích.

Místo povinné četby film

Obzvlášť v období maturitních zkoušek roste zájem o knihy, které se objevují na seznamu povinné literatury. Středoškoláci kvůli úspoře času nezřídka upřednostňují filmová zpracování. Mezi oblíbené knihy s filmovým zpracováním patří Velký Gatsby od Francise S. Fitzgeralda, kterého si poprvé zahrál Robert Redford a o čtyřicet let později Leonardo DiCaprio. Pýcha a předsudek od Jane Austenové byla naposledy zfilmována v roce 2005 s Keirou Knightley v hlavní roli. Mnoha filmových zpracování se dočkal Robinson Crusoe od francouzského spisovatele Daniela Defoea.

Někdy se ale film nepovede, i když navazuje na komerčně úspěšnou knihu. To je případ erotické série 50 odstínů šedi spisovatelky E. L. James, která se sice stala bestsellerem, ale jako film sklidila Zlatou malinu za nejhorší snímek roku 2015. Existuje však také mnoho velmi známých filmů, u kterých ale málokdo tuší, že byly natočeny na základě literárních předloh. Patří mezi ně kupříkladu Jurský park, Apollo 13 nebo Deník Bridget Jonesové.

Česká klasika, která se neomrzí

Proslulé české snímky jako Slavnosti sněženek nebo Obsluhoval jsem anglického krále by bez literární předlohy Bohumila Hrabala nemohly bavit své publikum napříč generacemi. To samé platí pro legendární pětidílný seriál Bylo nás pět, natočeného na motivy stejnojmenné povídky od Karla Poláčka. Velmi diskutovaným se stal i snímek Máj režiséra a kameramana F. A. Brabce, který film natočil podle nejznámější české básně z období romantismu od Karla Hynka Máchy.

Jak zjistit, co je lepší?

Neexistuje žádný zaručený recept, jak objektivně zjistit, zda film předčil knihu nebo naopak. Rozhodně však platí, že existují knihy, které stojí za to v životě alespoň jednou přečíst a mít je ve své domácí knihovně. Díky poukázkám a kartě Flexi Pass lze knihy pořídit levněji. Benefity Sodexo je možné platit u partnerských knihkupců, mezi něž patří například Knihy Dobrovský, Neoluxor, Grada, Leda a další. Kompletní seznam prodejních míst je k nalezení na webové stránce www.mujpass.cz.

Knižní tipy:

Hra o trůny Pýcha a předsudek Bylo nás pět 50 odstínů šedi

George R. R. Martin Jane Austenová Karel Poláček E. L. James

Sodexo v České republice

Od roku 1992, kdy Sodexo vstoupilo na český trh, poskytuje všech 2000 zaměstnanců skupiny v ČR služby, které zlepšují kvalitu každodenního života. Sodexo nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Dále pak i služby v oblasti komplexních řešení služeb na míru u klienta (firemní restaurace a širokou škálu služeb facility managementu – správy budov, údržby mechanických zařízení a elektro, revizí, projekt managementu, úklidu a administrativních služeb).