Designéři našli způsob, jak využít krabice, které by jinak skončily ve smetí

Vyhazujete prázdné krabice? Krabice od zboží firmy Office Depot si rádi necháte. Ekologicky smýšlející firma přišla na způsob, jak opětovně využít obalový materiál. Na začátku letošního roku uspořádala designérskou soutěž „Navrhni krabici, která přežije,“ s podtitulem „Nuda v kanclu“. Obyčejná kartonová krabice se v rukou kreativních umělců proměnila v několik zajímavých předmětů. Budou sloužit k odreagování, pobavení, komunikaci, promění se ve vkusné dekorační předměty.

Praha, 1. 4.  2019

Do soutěže se přihlásilo několik studentů. Převážná část soutěžích se však překvapivě rekrutovala z řad zkušených grafiků.

Z necelé šedesátky návrhů vybrala odborná porota, tvořená grafikem Milanem Nedvědem a zástupci firem Office Depot: Milanem Baranem a Jiřím Novotným, a Aboxs Communications: Martinem Lidickým a Petrem Štěpánkem, deset nejzdařilejších projektů. O obsazení prvních tří příček rozhodli svým hlasováním zákazníci firmy Office Depot. Vítězné návrhy bude pořadatelská firma ve spolupráci s autory realizovat.

Zvítězila jednoduchost a hravost

Vítězem se stala chytrá krabice se čtyřmi obličeji Michala Hyžáka, grafika na volné noze z Valašské Polanky. V jeho provedení se z krabice naražené na hlavě stane ukazatel nálady, prostředek k pobavení ostatních i zašívárna před okolím, když potřebuje soukromí. Chcete pobavit kolegy? Nechcete nikoho vidět? Nasaďte si krabici na hlavu a staňte se zamyšlenou, veselou, spokojenou nebo rošťáckou bednou. Autor vsadil na jednoduchý jednobarevný design s ohledem na funkční využití i minimalizaci výrobních nákladů.  Krabice je též vhodná pro archivaci důležitých dokumentů. Jen je potřeba dobře popsat, co v ní najdete. „Nudné“ spisovny se po uložení veselých krabic rozzáří a stanou se přívětivějším místem pro lidi, kteří chodí do archivu vyhledávat nejrůznější informace.

Vkusná dekorace nebo netradiční pomůcka k soutěžím?

Na druhém místě se umístil návrh grafičky a ilustrátorky Marie Brogowski ze Šternberka. Její krabice se změnily v jednotlivé dílky obří kartonové stavebnice, po které budou toužit děti i dospělí. Na krabice navrhla z každé strany barevný potisk domečků, které k sobě vzájemně pasují a navazují na sebe. Díky tomu můžete z krabic postavit několikapatrový dům nebo i celé město. Místo nevzhledných obalů se tak v kanceláři nebo doma objeví neotřelá a originální dekorace. Podle zhotovitelky je návrh dobře využitelný při pořádání firemních soutěží. Kdo bude mít nejvyšší dům? Praktický je také štítek z boku krabice, který slouží k poznačení uložených dokumentů. Ze stavebnice se tak rázem stává funkční archivní karton.

Postavte si v kanceláři vlastní město

Bronzovou příčku získal Dominik Uhlíř. Koncipoval krabici jako interaktivní papírovou skládačku jednotlivých ulic, která se přidáním dalších krabic může rozrůstat do stále většího města. Tvůrce nechal záměrně hrací plochu černobílou, aby ji bylo možné vymalovat a dotvořit. Krabice se tak stává multifukčním prostředkem k odreagování. Není to jen obyčejná skládačka, ale také mega antistresové omalovánky. Tahle krabice jen tak v koši neskončí. Naopak, spousta lidí ji věnuje dětem, které ji budou doma používat jako autodráhu nebo kulisy města pro svoje hry.

Rychlý přehled:

Designérská soutěž „Nuda v kanclu“

Datum konání: leden 2019. Uzávěrka 1. února 2019

Vítězové:

  1. místo – odměna 30 000 Kč, Michal Hyžák – Jedna bedna, čtyři tváře
  2. místo – odměna 20 000 Kč, Marie Brogowski – Variabilní domečky
  3. místo – odměna 10 000 Kč, Dominik Uhlíř – Papírové město

Vyhlášení výsledků na FB zde

Vítězné návrhy

  1. místo – Michal Hyžák
  2. místo – Marie Brogowski
  3. místo – Dominik Uhlíř

Office Depot® Česká republika

  • Společnost Office Depot® vstoupila na český trh v roce 2006 prostřednictvím akvizice úspěšné firmy Papirius®.
  • Office Depot® se vyprofiloval z dodavatele kancelářských potřeb v integrátora služeb
    a poskytovatele řešení pro každou kancelář.
  • V našem katalogu naleznete nepřeberné množství produktů. Zajistíme vám obyčejnou obálku, ale také řešení v oblasti IT šitá na míru.
  • Snažíme se nejen brát, ale také dávat. Náš program Stromy pro život® pomáhá již několik let. Od roku 2003 jsme vysadili již 461 861 stromů.
  • Náš logistický systém s unikátní garancí Zítra nebo zdarma® zaručuje doručení kompletní dodávky do druhého pracovního dne.

S námi je vaše kancelář bez starostí!