Vypínání DVB-T sítí začne již za 7 měsíců, v novém standardu DVB-T2 se čeští televizní diváci dočkají řady bezplatných programů v HD kvalitě

Praha, 24. dubna 2019 – Již koncem listopadu 2019 začne přechod na nový vysílací standard pozemního televizního vysílání DVB-T2. Jako první čeká oblast Prahy a středních Čech (Žižkovský vysílač a Cukrák) a bude postupně pokračovat v jednotlivých regionech až do poloviny roku 2020. Lidé jsou o přechodu informovaní, podle průzkumu, který realizovala agentura Nielsen Admosphere, již 83 % českých televizních diváků uvedlo, že tuto informaci má. Připravena na přechod je téměř polovina domácností – přijímač, který podporuje DVB-T2, vlastní 43 % domácností (před koncem roku 2018 deklarovala přijímač pro DVB-T2 zhruba čtvrtina domácností). Většina přijímačů prošla certifikací Českých Radiokomunikací (CRA) a jsou opatřeny nálepkou DVB-T2 ověřeno.

Skoro polovina lidí očekává od přechodu na nový standard možnost sledovat vysílání v HD kvalitě (46 %) a skutečně se dočkají. Česká televize již vysílá v nativním vysokém rozlišení 1920 x 1080p v přechodové sítí a ve Full HD 1920 x 1080p bude vysílat i ve své finální DVB-T2 síti. Ve vysoké kvalitě
1440 x 1080p budou vysílat i Barrandov, skupina Prima a Televize Seznam. Diváci se tak mohou po dokončení přechodu na DVB-T2 těšit na většinu českých televizních stanic ve vysoké kvalitě. Celkem jim pozemní televizní vysílání nabízí více než 30 kanálů a jako jediné zůstává bezplatnou platformou. Navíc nabídne řadu interaktivních služeb, třeba zpožděné přehrávání, přístup do televizních archivů nebo propojení TV s internetem.  

Povědomí o přechodu na DVB-T2 je vysoké (83%), respondenti však připouštějí, že mají spíše stručné informace. Více než polovina domácností
(63 %) nemá informace k termínům přechodu. Informace diváci získávají převážně z rozhlasu, televize, tisku a internetových médií.

„Data nám ukazují, že se povedlo k lidem doručit informaci o tom, že k přechodu na DVB-T2 dojde. A že nyní je potřeba soustředit se na detailnější informace o situaci v jednotlivých regionech, aby diváci věděli, kdy se právě jich bude změna týkat. To je náš hlavní cíl,“ říká generální ředitel CRA Vít Vážan.

Z průzkumů je rovněž zřejmé, že pouze 2 % diváků uvažují o změně platformy televizního příjmu (satelit, kabelová televize apod.)

Přechod na DVB-T2 začne v listopadu 2019, kdy bude ukončeno DVB-T vysílání v síti České televize, a to z vysílačů Žižkov a Cukrák. Postupně dojde k vypínání stávajícího vysílání DVB-T v dalších regionech, a to jak v síti ČT, tak i ve vysílací síti (multiplexu) Českých Radiokomunikací (CRA) a dalších operátorů. Přechod by měl být kompletně dokončen do konce června 2020

Více informací o přechodu na DVB-T2 a certifikovaných DVB-T2/HEVC přijímačích se dozvíte na webu www.dvbt2overeno.cz.

Pozn.: Výzkum byl realizován pro Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, uskutečnil se v polovině března 2019 na reprezentativním vzorku obyvatel ČR (2039 respondentů) starších 15 let. Výzkum provedla agentura Nielsen Admosphere.

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.

Stáhněte si aplikaci CRA, vše o produktech, interaktivně na jednom místě: