V Barmě byl zadržen dokumentarista Min Htin Ko Ko Gyi, česká filmová komunita mu vyjadřuje podporu

Praha, 26.4.2019 – Min Htin Ko Ko Gyi, barmský novinář, dokumentarista a spolu-zakladatel festivalu Myanmar Human Rights Dignity Film Festival, byl 12. dubna v Barmě zadržen a skončil ve vazbě. Oficiálně je obviněn z urážky barmské armády kvůli svým vyjádřením na Facebooku. Celosvětová dokumentární komunita včetně té české se otevřeně zasazuje za jeho propuštění.

Min Htin se posledních několik měsíců léčil z rakoviny jater a jeho spolupracovníci se obávají, že pobyt ve vazbě může jeho zdravotní stav významně zhoršit. Není jisté, zda se k němu dostanou životně důležité léky, přesto se nepovedlo vyjednat jeho převoz do vězeňské nemocnice ani propuštění na kauci a zůstává ve vazbě. Na jeho podporu se postavila celá řada osobností světového filmu a zástupců festivalů, mezi nimi také Human Righst Film Network, jehož členem je i festival Jeden svět.

Režiséra a básníka Min Htin Ko Ko  Gyi jsme pozvali v roce 2012 na Jeden svět do Prahy odkud odjížděl s nadšením a touhou založit vlastní filmový festival v Barmě. Rok poté se tak díky Min Htinovi uskutečnil vůbec první lidskoprávní filmový festival v Barmě – Human Rights Human Dignity Film Festival. Jeho nedávná perzekuce nás naprosto šokovala a je pro nás něčím, co nemůže být tolerováno. Společně s dalšími kolegy ze zahraničních lidskoprávních festivalů proto vyzýváme příslušné orgány k jeho propuštění a zastavení stíhání,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

Human Rights Film Network upozorňuje také na to, že Min Htin byl obviněn na základě sekce 66(d) telekomunikačního zákona, článku 505(a) barmského trestního zákoníku – více než 80% případů obvinění na základě tohoto zákona, který měl původně sloužit jako na podporu rozvoje telekomunikační infrastruktury, je přitom vzneseno ze strany vlády či armády vůči civilistům. Legislativa je tak zneužívána k potlačování práv jednotlivců a omezování jejich svobody projevu mj. na sociálních sítích.

Na podporu vězněného filmaře se v Praze v pondělí uskuteční solidární projekce dvou filmů – krátkého filmu The Floating Tomatoes vězněného režiséra a celovečerního filmu Mnich režiséra Maw Naing Aunga, který vznikl v barmsko-české koprodukci a jedná se o první nezávislý barmský film natočený po pádu vojenské junty v roce 2015. Sílící barmská nezávislá scéna má blízko k Česku, řada autorů studovala na FAMU.

Producent filmu Vít Janeček skrze Skype rozhovor poskytne po projekci aktuální informace přímo z Rangúnu a zprostředkuje rozhovor s autory Mnicha, režisérem Maw Naing Aungem a scénáristou filmu Aung Minem. Výtěžek ze vstupného půjde na právní pomoc pronásledovanému režisérovi.   

Událost na Facebooku: https://www.facebook.com/events/354746488476668/

Prohlášení Human Rights Film Network: https://www.humanrightsfilmnetwork.org/content/appeal-immediate-release-filmmaker-and-human-rights-festival-founder-min-htin-ko-ko-gyi