Elac vrací ve spolupráci s Peterem Madnickem na trh legendární špičkové audio produkty Alchemy

Elac, jeden z nejvýznamnějších výrobců reproduktorových soustav na světě, přebral v roce 2016 pod svá křídla špičkovou značku Audio Alchemy, která proslula mimo jiné technologiemi kontroly jitteru, zvyšováním rozlišení a analogovou filtrací. Na výstavě High End v Mnichově představí sám Peter Madnick, ikona audio průmyslu a zakladatel Audio Alchemy, první špičkové produkty Elac Alchemy. Mezi novinky patří audio kontrolér DDP-2, koncový zesilovač DPA-2 a výkonný Phono předzesilovač PPA-2.

Praha, 30. dubna 2019 – Na výstavě High End Mnichově, která proběhne letos v termínu 9. až 12. května, vystaví Elac zcela novou kategorii svých produktů. Po převzetí značky Audio Alchemy v roce 2016 přichází nyní na trh špičkové produkty Elac Alchemy. Tato řada zahrnuje audio kontrolér DDP-2, koncový zesilovače DPA-2 a výkonný PHONO předzesilovače PPA-2. Novinky představí sám Peter Madnick, ikona audio průmyslu a zakladatel Audio Alchemy.

Všechny tři komponenty sdílí stejné šasi s překvapivě nízkou výškou, pouhých 5 cm. Černé hliníkové čelní panely mají uprostřed horizontální prolis, ve kterém jsou zapuštěny ovládací prvky. Tato linka je na pravé části přerušena okénky OLED displejů, které informují o aktuálním nastavení. V případě DDP-2 pak nalezneme úplně vpravo ještě regulátor hlasitosti. Audio obvody jsou navrženy jako plně symetrické, takže k propojení se nabízí jako ideální sada vstupů a výstupů XLR.

Audio kontrolér DDP-2 je přístrojem „3v1“. Obsahuje  předzesilovač, DA převodník s volitelným upsamplingem až do rozlišení 384/32 s podporou PCM/DSD/MQA a funguje také jako klientská jednotka ekosystému Elac Discovery a ROON. Nechybí bezdrátová konektivita Bluetooth a AirPlay. Výstupní obvody tvoří unipolární tranzistory FET v zapojení DC servo eliminující stejnosměrné napětí. Analogové obvody zásobuje lineární zdroj s toroidním transformátorem, digitální obvody napájí vysoce efektivní spínaný zdroj. Analogová regulace hlasitosti obsahuje sestavu odporových děličů s digitálním řízením. Tento přístroj nabízí nebývale rozsáhlé nastavení pracovních parametrů, a to vše z pohodlí displeje telefonu nebo tabletu s využitím ovládací aplikace.

Výkonový zesilovač DPA-2 pracuje v režimu pulsně šířkové modulace ve třídě D. Při zátěži 4 Ω dodává ve dvoukanálovém provozu výkon 2x 325 W. Konfiguraci lze v budoucnu rozšířit druhým kusem. Po přepnutí do módu MONO nabízí opravdu štědrých 650 W. OLED displej informuje mimo jiné také o síle vybuzení zesilovače tradičními indikátory.

Phono předzesilovač PPA-2 potěší každého fanouška poslechu vinylových desek. Podporuje symetrické zapojení, ale umožňuje také mimořádně přesné nastavení, mimo jiné i zcela plynulou regulaci zátěžové impedance od 5 Ω až 999 Ω. Velmi přesné ekvalizace podle křivky RIAA je dosaženo kombinací přesných metalických odporů a polypropylenových kondenzátorů.

Všechny produkty řady Elac Alchemy se objeví i na našem trhu, a to již během června letošního roku. K dostání budou u vybraných prodejců distributora, společnosti BaSys. Doporučená koncová cena audio kontroléru „3v1“ DDP-2 bude 68 000 Kč, výkonový zesilovač DPA-2 bude stát 42 000 Kč a phono předzesilovač Elac Alchemy PPA-2 bude možné zakoupit za 26 000 Kč.

Trocha historie

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století otřásla audio průmyslem událost, která odsunula na vedlejší kolej pásková zvuková média. Hudební nadšenci utekli od magnetofonových kazet a cívek do pohodlí CD disků, které slibovaly “definitivně nejlepší zvuk”. Nároční posluchači ale záhy zjistili, že jedničky a nuly zdaleka nejsou tak dokonalé.

Malý kontrakční tým okolo Petera Madnicka odemkl tehdy potenciál digitálního média a tím vznikla značka Audio Alchemy. Za pouhé čtyři roky od založení již Audio Alchemy vyrábí statisíce DA převodníků, filtrů jitteru, sluchátkových zesilovačů, předzesilovačů, koncových zesilovačů a phono předzesilovačů, z nichž mnohé jsou ke spokojenosti uživatelů stále v provozu. Přestože značka nepřežila devadesátá léta, její technologie kontroly jitteru, zvýšení rozlišení a analogové filtrace se používají dodnes. V roce 2013 se naskytla Peteru Madnickovi společně s týmem původních alchymistů příležitost znovu oživit značku a vznikla nová série výrobků Audio Alchemy. Na podzim roku 2016 se Audio Alchemy plně integruje do společnosti Elac. Nyní, v roce 2019, se mohou fanoušci špičkového zvuku těšit na nové produkty vyvíjené pod vedením Petera Madnicka značkou Elac.

Podrobné technické parametry najdete zde:
https://elac-hifi.cz/_files/200000510-8a0398afe7/Alchemy_Factsheet_EN_new_RZ_1mm.pdf

O společnosti Elac:

Elac vyrábí inovativní výrobky s vynikajícím zvukovým přednesem a hodnotou, se závazkem dosažení nejlepšího zvuku na světě, již 90 let. Součástí nabídky je široký rozsah reprosoustav a audio komponentů. Od začátku je Elac pověstný svými pokročilými technologiemi, nekompromisní kvalitou dílenského zpracování a hodnotným Evropským stylem.

O společnosti BaSys:

Společnost BaSys je předním distributorem prémiové audio a video techniky se sídlem ve Švýcarsku a s distribučními společnostmi v několika zemích Evropy. Od roku 1990, kdy byla společnost založena, zastupuje světové značky, jako Pioneer, Bose, Loewe, Elac, Marantz, beyerdynamic, Neutrik, Bugera, Behringer, Monster, TC electronics, Midas, KlarkTeknik, Turbosound, Cordial, Rean.