Své rodiče vídáme často, s chodem domácnosti jim ale většinou nepomáháme

Praha, 2. května 2019 – Více než polovina Čechů chodí na návštěvu ke svým rodičům alespoň jednou za dva týdny. S údržbou jejich domů či bytů jim ale pomáhá jen každý třetí. Finančně svým rodičům, jestliže už s nimi nesdílíme společnou domácnost, na bydlení přispíváme jen výjimečně.

Rodinné vztahy v Česku jsou pevné a být s rodiči v pravidelném kontaktu je pro většinu z nás samozřejmostí. To ukázal průzkum NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu. Jednou za dva týdny nebo častěji se s rodiči vídá 56 % dotázaných, naproti tomu pouze minimum lidí své rodiče nenavštěvuje vůbec.

Přestože s rodiči míváme pravidelný kontakt, o jejich starostech s domácností toho příliš nevíme. Téměř polovina dotázaných v našem průzkumu totiž odpověděla, že vůbec neví, v jaké výši se pohybují náklady rodičů na bydlení. Ty mohou být velmi vysoké a dále narůstat. A to především, pokud bydlí v nájmu,“ upozorňuje Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Kolik rodiče měsíčně utratí za své bydlení, dovede říct zhruba jen každý desátý, dalších 41 % má pouze přibližnou představu a 47 % neví vůbec. Pokud rodiče nemají naspořeno dostatek financí na spokojené stáří, jejich děti zřejmě jednou budou muset pomoct. Aktuálně však rodičům na chod domácnosti přispívá pouze jeden z deseti oslovených.

V situaci, kdy náklady na pořízení vlastního bydlení jsou opravdu vysoké, není divu, že lidem už nezbývají prostředky na finanční podporu svých rodičů. Proto je třeba si průběžně spořit,“ doplňuje Lenka Molnárová. Příliš se nehrneme, jak do finanční pomoci, tak domácích prací u rodičů. S běžnou údržbou jim pomáhá jen každý třetí.

O Raiffeisen stavební spořitelně

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.