Váháte, zda pořídit vlastní kancelář? Za úvahu stojí coworking

Praha, 6. května 2019 – Volnost v podobě práce z domova, z kavárny nebo z jiných veřejných míst. To je nově nastupující trend především u řady firem i podnikatelů na volné noze. Vyhledávaná flexibilita však přináší i určitá úskalí. Mnohé pracovní týmy pak preferují takzvaný coworking neboli společné pracovní prostory. V něm vidí odborníci i samotní uživatelé hned několik pozitiv od možnosti navazovat nové kontakty přes sdílení zkušeností až po snižování nákladů při zajištění kanceláří.

Flexibilita versus sociální odloučení a disciplína

Co do místa výkonu práce dnes nechávají zaměstnavatelé, zejména v oblasti služeb, svým zaměstnancům čím dál častěji volnou ruku. Lidé si tak mohou uzpůsobit pracovní den a úkoly plnit kdekoli chtějí. Pracovní flexibilita je tak často vyhledávána a preferována. „Volnost nám naprosto vyhovuje. Zvažovali jsme stálou kancelář, ale zatím jsme nenašli dostatek argumentů pro. Pracujeme hodně u klientů, scházíme se s nimi tam, kde jim to vyhovuje. To je často v kavárnách nebo si pronajímáme prostory jen na schůzku či workshop,“ uvádí Simona Bodláková ze společnosti SevenIN, která se zaměřuje na firemní poradenství a koučink. Pronájmy pak využívají od různých poskytovatelů, jako jsou například Impact Hub či sdílené koučovny.

Až na menší negativa hodnotí práci z domu, v kavárnách či v coworkingu pozitivně i Alena Ptáčková. Ta poskytuje služby v oblasti koučování a facilitace a sama společné pracovní prostory občas také využívá. „Hodně záleží na charakteru práce a osobnosti konkrétního člověka. Možnost měnit pracovní zázemí umožňuje větší flexibilitu i snížení nákladů. Ovšem na druhou stranu je nutné, aby se daný pracovník dokázal plně soustředit na vykonávanou činnost i v hlučnějším prostředí,“ komentuje Ptáčková. Dle jejích slov je pak z důvodu sociálních vazeb vhodné kombinovat práci z domova s prací mezi lidmi. Je to určitý druh prevence proti pocitu sociální izolace. Rizikem pak ale u homeofficu může být i chybějící disciplína a z toho vyplývající nízká efektivita. Nasnadě je proto uvažovat o využívání sdílených kanceláří.

Coworking šetří peníze i čas

Jedna z výhod sdílených kanceláří a zasedacích místností je snižování nákladů. Například pro menší společnosti a začínající podnikatele je tento faktor zcela zásadní. „Při rozjezdu podnikání to je jednoznačně obrovská výhoda. Pro malý tým se nevyplatí měsíční nájemné klasických kancelářských prostor, ke kterému je potřeba přičíst náklady na kancelářskou techniku, kancelářské služby a internetové připojení,“ upřesňuje Bodláková.

Její slova potvrzuje i ředitel Filip Goszler z Impact Hub Ostrava. „V Ostravě je možné najít pro malý tým velmi levnou kancelář, ale vždy to budou jen prázdné stěny. Veškeré služby si navíc daná firma řeší sama a připravuje se o to nejcennější – čas na práci,“ dodává Goszler. Doplňuje pak, že při rozpočítání měsíčního poplatku za neomezené členství v Hubu vychází hodinový náklad na zaměstnance na rovných 15 korun. Při sečtení nákladů na klasické kancelářské vybavení je poté ona hodinová částka přívětivá. V neposlední řadě se pak ušetří též finance na služby v podobě úklidu kanceláří i společných prostor.

Výměna zkušeností, kontakty a růst pod jednou střechou

Sdílené kanceláře mohou napomáhat rovněž k navazování nových obchodních kontaktů a předávání zkušeností. „K výhodám patří rozhodně networking, kdy si podnikatelé navzájem pomáhají například v získávání zakázek a vytvářejí se tak i nové obchodní příležitosti,“ přibližuje Ptáčková s tím, že sdílení zkušeností je velmi cenné u začínajících podnikatelů. „V coworkingu mohou lidé sedět každý den vedle někoho jiného a přirozeně tím získávat nové obchodní kontakty. Případně mohou využít týmu, který zastřešuje daný komunitní prostor, pro aktivní propojení s vhodnými podnikateli a firmami,“ komentuje Goszler.

Vznikat tak mohou klientské, obchodní i partnerské vztahy. „Výhody coworkingu nejsou jen ve sdílených prostorech, ale i v komunitě a v akcích, které život v nich provázejí. Řada našich prvních klientů se rekrutovala například právě z Hubí komunity,“ uzavírá Bodláková. Výhodou coworkingu je rovněž možnost růstu z jednoho člověka až na velkou firmou s několika kancelářemi, a to vše pod jednou střechou, bez stěhování a hledaní nových obchodních vztahů.