Red Hat v novém klobouku, unikátní přístup k rebrandingu

Když jste otevření, dokážete různé věci. Společnost Red Hat, přední světový poskytovatel řešení založených na open source technologiích, svoji otevřenost nyní ukázala i na poli marketingu. Po téměř 20 letech představila nové logo, což by samo o sobě až zas tak zajímavé nebylo – unikátní je ale způsob, jakým Red Hat nové logo vytvořil. Jedná se o první logo vytvořené v otevřeném prostředí.


Filozofií a základními hodnotami Red Hatu jsou otevřenost, spolupráce a transparentnost, kterými se řídil i při vývoji nového designu. Do procesu rebrandingu proto zapojil celý ekosystém sympatizantů značky, včetně zákazníků, partnerů, analytiků, designérů a tzv. Redhaterů. Projekt s názvem Open Brand Project však nebyl žádnou návrhářskou soutěží, jednalo se o komunitní spolupráci, která měla za cíl realizovat tu nejlepší vizi. Na tvorbě nového loga se podílelo na 1500 zájemců z celého světa.

Před pětadvaceti lety byla společnost Red Hat na trhu nováčkem. Open source byl sympatický rošťák a Shadowman, postavička pod červeným kloboukem v logu Red Hatu, měla zpochybňovat zaběhnuté stereotypy v IT. V současnosti je Red Hat globálním lídrem v open source technologiích, který určuje trendy. Red Hat už není jen tím paprskem prozařujícím temnotu na poli open source, proto z loga zmizel i Shadowman. Důvody pro změnu loga byly ale i technické, stávající logo již neodpovídalo požadavkům nových digitálních formátů a nebylo vhodné pro zobrazování především na menších zařízeních.

Nové logo je odrazem neustálého vývoje a proměn. Je ztělesněním otevřené, sebevědomé a propojené značky. Otevřená filozofie není pro Red Hat jen otázkou kódu a technologie, je také zdrojem propojení nápadů, a to dokonce i v marketingu.

Video k novému logu: https://youtu.be/VBtTSkxNcGo
Nové logo ke stažení: https://www.flickr.com/photos/pramconsulting/40837203903/sizes/l