Ceny SDGs 2019: zbývá poslední týden do konce hlasování o projektech pro lepší svět! Ocenění předá Nikolaj Coster-Waldau známý ze seriálu Hra o trůny

Praha, 13. května 2019 – Vrcholí hlasování o nejlepší projekty, které mění Česko i svět k lepšímu. Hlasujte v Cenách SDGs 2019 a vyberte na stránkách www.globalnicile.cz mezi finalisty vítěze kategorií Byznys a Veřejná sféra. Ceny za naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN uděluje Asociace společenské odpovědnosti.

Cenu absolutnímu vítězi letošního ročníku Cen SDGs osobně předá Nikolaj Coster-Waldau. Slavnostního galavečera předání Cen SDGs 2019, který proběhne 30. května v Černínském paláci, se zúčastní jako ambasador UNDP a Cílů udržitelného rozvoje OSN (tzv. SDGs), v rámci kterých pomáhá zvyšovat povědomí o klimatické změně a o rovnosti mužů a žen. Do Prahy exkluzivně dorazí jako host Asociace společenské odpovědnosti v roli hlavního rozhodčího Global Goals World Cup Prague, unikátního turnaje v ženském fotbale na podporu globálních cílů OSN, který je letos součástí kampaně Cen SDGs. Finále se odehraje 29. května na Václavském náměstí v Praze. Více o turnaji najdete na http://ggwcup.com/prague2019.

Ceny SDGs již třetím rokem oceňují iniciativy, produkty nebo služby, které naplňují globální cíle, a mění tak Česko i svět k lepšímu. Na naplňování SDGs se v roce 2015 shodly všechny členské státy OSN v rámci tzv. Agendy 2030. Společný plán definuje svět v roce 2030 a konkrétní kroky, jak bojovat s ekonomickými, environmentálními a sociálními problémy, se kterými se právě potýká. Odborná porota postoupila do veřejného hlasování z 213 přihlášených pětici finálových projektů v kategorii Byznys a pětici finálových projektů v kategorii Veřejná sféra. O vítězích těchto dvou kategorií rozhoduje veřejnost v online hlasování zde, které končí již 19. května 2019.

Ve finále kategorie Byznys můžete hlasovat pro následující projekty:

  • Buď Safe Online od Avast Software pro kvalitní vzdělávání a prevenci v oblasti bezpečnosti na internetu u dětí základních škol.  
    Mapová technologie GINA System od GINA Software, která umožňuje humanitárním pracovníkům navigaci obtížným terénem, koordinaci týmů a efektivní výměnu informací.
    • Unikátní paletový pooling pro cirkulární Supply Chain od CHEP CZ za cirkulární model prázdných palet, které se nevrací zpět původci, ale dál se využívají, čímž dochází k úspoře emisí CO2.
    • Portál Mavimi, který propojuje ženy s dětmi se zaměstnavateli, a pomáhá jim tak zprostředkovat flexibilní práci na částečný úvazek.
    • Portál Opravárna, který efektivně zprostředkovává poptávky opravářům či servisům v dané lokalitě a pomáhá najít nejvhodnější variantu za nejnižší možnou cenu.

Ve finále kategorie Veřejná sféra můžete hlasovat pro následující projekty:

  • Zákonné darování v praxi od České federace potravinových bank za aktivity proti plýtvání potravin, za sběr potravin před datem spotřeby a jejich další využití a distribuce potřebným.
    • Úniková hra Fakescape, ve které se studenti učí selekci informací v médiích, rozeznávání falešných zpráv od pravdivých a zároveň rozvíjí kritické myšlení.
    • Projekt Žít doma od Institutu sociální práce za kvalitnější život klientů a pro lepší podmínky pečovatelské služby přímo v domácnostech potřebných lidí tak, aby nemuseli předčasně využívat pobytových zařízení.
    Replug me, který pomáhá školám, firmám, rodinám i veřejnosti při přetlaku informací v digitálním světě a zároveň učí rodiče o rizicích online prostoru.
    • Aplikace BIOMASA od Výzkumného ústava meliorací a ochrany půdy pro efektivnější rozhodování v oblasti zemědělství a energetiky v Česku.

Ceny SDGs 2019 ocení také vítěze kategorií Mladý leader, Reporting a Zahraniční rozvojová spolupráce. Novinkou letošního ročníku je ocenění v kategorii Rovnost mužů a žen pro projekty, které posilují postavení žen ve společnosti a naplňují tak SDG 5, a již zmíněná cena pro Absolutního vítěze.

Informace pro redaktory:

  • Logo Cen SDGs 2019 naleznete ke stažení na tomto odkazu.
  • Veškeré informace o Cenách SDGs naleznete na webových stránkách www.globalnicile.cz.
  • Informace o Global Goals World Cup Prague naleznete na tomto odkazu v anglickém i českém jazyce.
  • Kompletní partnerskou strukturu Cen SDGs 2019 a Global Goals World Cup Prague naleznete v příloze nebo na tomto odkazu

O Asociaci společenské odpovědnosti

Asociace společenské odpovědnosti (A-CSR) je největší platforma společenské odpovědnosti (CSR) a Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) OSN v Česku. Hájí zájmy 280+ členů z řad korporátního, neziskového, vzdělávacího i veřejného sektoru s cílem zvýšit jejich potenciál a kompetence v oblasti CSR a SDGs. Prostřednictvím aktivního dialogu se státem A-CSR významně ovlivňuje a vytváří CSR politiku a agendu udržitelného rozvoje v Česku. Od roku 2016 je A-CSR národním ambasadorem Giving Tuesday, největšího světového svátku dárcovství.