Do čela správní rady investičního fondu Quant přichází Lukáš Foral. Jeho úkolem je vybudovat aktivní distribuci, zajistit expanzi do zahraničí a znásobit objem aktiv

  • Správní rada investičního fondu Quant bude mít nového předsedu. Stane se jím Lukáš Foral, dosavadní partner a investor v nemovitostních a start-upových projektech v Česku i zahraničí.
  • Foralův příchod souvisí s novou strategií fondu zaměřenou na růst. Jeho hlavním úkolem bude navýšit objem aktiv pod správou fondu ze stávajících 500 milionů na 4 miliardy korun.
  • Ke splnění cíle má přispět vybudování aktivní distribuce v Česku a také expanze do zahraničí.
  • Strategie fondu se zaměřuje na americký finanční trh a řídí ji unikátní matematický algoritmus Pavla Kohouta.

Předsedou správní rady investičního fondu Quant se strategií založenou na unikátním matematickém algoritmu se na začátku června stane Lukáš Foral. Muž, který má bohaté zkušenosti se získáváním strategických investičních partnerů pro obchodní rozvoj firem, bude mít na starosti kompletní provozní a obchodní řízení fondu. Investiční strategie fondu je v rukou řídícího algoritmu vytvořeného ekonomem Pavlem Kohoutem. Algoritmus na základě porovnávaní množství peněz v americké ekonomice s cenami akcií v USA rozhoduje o rozložení investic mezi ETF na americké akciové indexy a termínované vklady.

Příchod Lukáše Forala do čela správní rady souvisí s novou růstovou strategií fondu Quant. „Mým úkolem bude především aktivně budovat distribuční síť a osobně spolupracovat s velkými institucionálními i individuálními investory a family offices. Cílem je do pěti let zvýšit objem prostředků ve fondu z 500 milionů na osminásobek,“ uvedl Foral, jenž k nárůstu aktiv ve fondu přispěje také vlastními penězi. Jako řadový investor totiž hodlá jeho prostřednictvím zhodnocovat svůj osobní finanční majetek. „Strategii fondu Quant věřím. Jeho dosavadní výsledky ukazují, že algoritmus funguje tak, jak má. Náklady jsou přitom podstatně nižší ve srovnání s klasickými akciovými fondy, které musí zaplatit řadu analytiků a portfoliových manažerů,“ řekl.

Nový předseda správní rady přichází do fondu Quant z finanční branže zaměřující se především na začínající firmy vyžadující rizikový kapitál. Z pozice partnera se mezi lety 2013 a 2018 podílel na získání investic ve výši 100 milionů korun do start-upů. Kromě toho zajistil kapitál na čtvrtmiliardovou akvizici obchodního centra Futurum Brno, kterou se jeho týmu loni podařilo dokončit za pouhé tři měsíce.

„Už dříve jsem byl rozhodnutý, že se start-upy po pěti letech skončím a zamířím do USA. V době, kdy se tento časový horizont naplnil, jsem ovšem dostal nabídku na působení ve fondu Quant. Zaujala mě především tím, že podstatu celé věci tvoří unikátní kombinace otců zakladatelů Aleše Michla a Pavla Kohouta s technologií, která je postavena na algoritmu, jenž dává doporučení na strategii fondu Quant,“ popsal Foral důvody, které ho nakonec přiměly do Spojených států neodcestovat a zůstat v Česku. O profesní kontakt s cizinou ale ani tak nepřijde. Jedním z jeho cílů v nové funkci totiž bude příprava a realizace expanze fondu Quant do zahraničí. „Důvěru klientů, kteří se prostřednictvím fondu Quant rozhodli investovat do svého finančního zdraví, vnímám jako obrovský závazek. Rozšíření na další trhy je jedním z nástrojů, jak tento závazek pomoci naplnit nejen u stávajících klientů, ale umožnit dosažení osobních finančních cílů i dalším lidem,“ uzavřel Foral.

Lukáš Foral získal zkušenosti ve světě financí mezi lety 2006 a 2012, kdy si postupně vybudoval obchodní vazby ve Spojených arabských emirátech. Ve spolupráci s developerskými společnosti jako je Nakheel, se podílel na zprostředkování private equity investic do nemovitostních projektů v Dubaji za celkem 2,3 miliardy korun. Po návratu do Česka z pozice partnera přispěl k získání startupových investic v celkové výši 100 milionů korun. Věnoval se i nemovitostním projektům, mezi něž patřila například akvizice obchodního centra Futurum Brno. Na začátku června 2019 se stane předsedou správní rady investičního fondu Quant. Oficiální fotografie Lukáše Forala je ke stažení zde.

Investiční fond Quant je nejvýnosnějším českým indexovým algoritmickým fondem. Jeho investiční strategie je založena na matematickém algoritmu, který je na rozdíl od lidí imunní vůči chybám v důsledku emocí. Algoritmus doporučuje rozložení investic mezi ETF na americké akciové indexy S&P 500 a DJIA a termínované vklady. Díky tomu, že fond nezaměstnává analytiky ani portfoliové manažery, vykazuje velmi nízkou nákladovost (1,2 TER). Quant vznikl v září 2016. Za rok 2017 dosáhl čistého výnosu 9,3 %. Jakkoli nejsou minulé výnosy zárukou budoucí výkonnosti, je podle zpětných testů řídícího algoritmu, sahajících až do roku 1959, realistické očekávat dlouhodobý průměrný výnos přes 5 % ročně. Fond Quant založili Pavel Kohout, Aleš Michl a Vít Vařeka. Více na www.fondquant.cz