Nové osvětlení v prodejnách Bauhaus přineslo značné úspory

Praha, Česká republika – Zumtobel Group, světový lídr v oblasti komplexních osvětlovacích systémů pomohl výrazně snížit provozní náklady a zlepšit kvalitu osvětlení v prodejnách i na přilehlých parkovištích obchodních domů Bauhaus po celé České republice. Z následně provedených měření vyplývá, že vybraným prodejnám přinesla instalace moderních LED svítidel výrazné snížení provozních nákladů až na polovinu původního stavu.  

Snížení provozních nákladů i zlepšení kvality osvětlení

Instalace nových svítidel značky Zumtobel v prodejnách Bauhaus přinesla nejen výrazné snížení provozních nákladů, ale i zlepšení kvality intenzity umělého osvětlení. Výměnou vnitřní osvětlovací soustavy jako první prošla jedna z pražských prodejen. Stará zářivková svítidla 2x58W byla nahrazena lištovým systémem Tecton s možností vložení lineárních LED svítidel s různými délkami, světelnými výkony a vyzařovacími charakteristikami. Nový osvětlovací systém nabízí mimo jiné možnost uzpůsobení teploty chromatičnosti s ohledem na prodejní oddělení. Odlišné světelné podmínky panují například v oddělení zahrady pro osvětlení živých květin a nad pokladnami.

Po dokončení výměny osvětlení v pražské prodejně Bauhaus došlo k rapidnímu snížení spotřeby o téměř čtyřnásobek původní hodnoty. Při započtení snížených nákladů na servis a výměnu světelných zdrojů tak byla stanovena návratnost investice na 3,5 roku. Kontrolní měření intenzity umělého osvětlení také prokázalo výrazné zlepšení hodnot, které před výměnou osvětlení neodpovídaly předepsaným normám. Následně prošly obdobnou výměnou osvětlení i další prodejny Bauhaus v Praze a v dalších krajských městech. Ve všech prodejnách byl použit model svítidel Tecton C LED.

Úspory i ve venkovním osvětlení parkovišť

S velmi dobrými výsledky se také potkala výměna venkovních osvětlovacích soustav na vybraných parkovištích prodejen Bauhaus. Jako pilotní projekt výměny venkovního osvětlení byl vybrán Bauhaus v Liberci. Nově instalovaná svítidla CiviTEQ značky Thorn s extra širokou vyzařovací charakteristikou umožnil redukci počtu svítidel na parkovišti z původních 74 na 48 kusů, přičemž byla stále zachována vysoká kvalita osvětlení. Celkový příkon osvětlení se snížil na pětinu. Podařilo se tedy dosáhnout téměř 80 % úspor za elektřinu, další výhodou pojící se s novým světelným systémem jsou takřka nulové servisní náklady.

„Na základě úspěšné výměny venkovního osvětlení na parkovišti prodejny Bauhaus v Liberci se přistoupilo k instalaci nových svítidel na parkovištích u dalších prodejen po celé České republice,“ uvedl Martin Jeřábek, projektový manažer Zumtobel Group. Ve vybraných lokalitách byla použita malá LED uliční svítidla CiviTEQ s vyzařovací charakteristikou pro široké vozovky. Ve všech případech znamenala instalace nových svítidel strmé snížení celkového příkonu venkovního osvětlení k čemuž přispěla i jejich schopnost 50 % redukce výkonu mezi 9 hodinou večerní a 5 hodinou ranní. Tu lze snadno deaktivovat pomocí snadno přístupného spínače.

O skupině Zumtobel Group:

Skupina Zumtobel Group je mezinárodní hráč na poli světelného průmyslu a vedoucí dodavatel inovativních světelných řešení, komponent a souvisejících služeb. Skrze klíčové značky Zumtobel, Thorn a Tridonic skupina nabízí komplexní portfolio produktů a služeb zákazníkům po celém světě. Základ pro vývoj inovací a vstup do nových oblastí podnikání tvoří po desítky let získávané know-how týkající se vlivu světla na člověka. Ve světelném odvětví je skupina lídr na evropském trhu. Skupina Zumtobel Group je obchodována na vídeňské burze cenných papírů (ATX Prime) a podle účetní bilance k 30. dubnu 2018 zaměstnávala 6 224 lidí. Ve fiskálním roce 2017/2018 vykázala obrat 1,196.5 milionů EUR. Skupina sídlí v Dornbirnu v rakouské spolkové zemi Vorarlberg. Na českém trhu ZG Lighting Czech Republic s.r.o., člen skupiny Zumtobel Group, nabízí profesionální osvětlení značek Thorn a Zumtobel. Pro další informace prosím navštivte: www.zumtobelgroup.com