Pronajímatelé bytů by v rámci řešení bytové krize uvítali daňové úlevy z pronájmu

Vyplývá to z bleskového dotazníku společnosti Flatio mezi střednědobými pronajímateli bytů

Praha 14. května 2019

Na řešení bytové krize není jednotný názor, odborníci se však shodují, že se s nedostatkem bytů zejména v Praze musí něco udělat. S návrhem řešení přišel také pražský primátor Zdeněk Hřib z České pirátské strany, přičemž některé návrhy by mohly vést i k vyššímu zdanění nevyužívaných bytů. Za platformu střednědobých pronájmů – společnost Flatio – jsme se ptali majitelů bytů, jak vnímají některé předkládané návrhy. Většina oslovených majitelů nesouhlasí se zdaněním prázdných bytů (66,7 %) a nejčastěji to zdůvodňují neúměrným zásahem do vlastnických práv. Stejně negativně se také staví k uvažovanému návrhu využívat k odhalování prázdných bytů dodavatele elektřiny (63 %) a tento návrh převážně považují za zásah do soukromí majitelů (66,7 %). Jako motivaci k pronajímání by naopak uvítali navrhované daňové úlevy (74,1 %).

Realitní startup Flatio, který nabízí střednědobé pronájmy bytů (1–12 měsíců), je stejně jako ostatní ovlivněn současnou bytovou krizí, kdy je na jedné straně velká poptávka po bydlení a na straně druhé malá nabídka, respektive pomalá výstavba nového bydlení. „Majitelé bytů, kteří pomocí platformy Flatio nabízejí bydlení, jsou pro nás stejně jako naši zákazníci vždy na prvním místě. Proto jsme mezi 54 pronajímateli přes Flatio provedli rychlé dotazníkové šetření, jak se na celou situaci dívají,“ říká Ondřej Dufek, spoluzakladatel a marketingový ředitel Flatio.

Celá situace se vyvíjela takto:

Krátkého dotazníkového šetření se zúčastnilo 54 majitelů nemovitostí, kteří pronajímají střednědobě (1–12 měsíců). I přestože pouhých 9,3 % dotazovaných vlastní v posledním roce nepoužívanou nemovitost, tak 53,7 % majitelů uvedlo, že se jich tato kauza dotýká. K návrhu na vyšší zdanění se vyjádřilo negativně 66,7 % respondentů, přičemž by to skutečně uvítalo pouhých 9,3 %. S návrhem pirátů, který by počítal s odhalováním nevyužívaných bytů pomocí odběrů elektřiny od jejích dodavatelů, nesouhlasí 63 % majitelů bytů, avšak jedna pětina by tuto možnost přímo uvítala. Za zásah do soukromí by tento postup považovalo 66,7 % a 11,1 % by se s ním skutečně ztotožnilo.

Úlevy ano, ale problematika je daleko hlubší

Jak píší 9. dubna Hospodářské noviny, k motivaci pronajímat nemovitosti by podle pražského primátora Zdeňka Hřiba mohly vést například daňové úlevy. Tuto možnost by uvítalo 74,1 % respondentů, přičemž proti by bylo 11,1 %. „Problematiku však vnímáme daleko komplexněji. Myslím si, že by měl chráněné nájmy pro rodiny řešit převážně stát. Praha by se měla vydat cestou Vídně, tedy cestou obecního bydlení a bytů. Komerční trh by neměl být primárně určen chráněným nájmům, ale měl by být otevřený i pro krátkodobé a střednědobé pronajímání,“ uvádí Ondřej Dufek, spoluzakladatel a marketingový ředitel Flatio.

Bez inovací to v realitách nejde

Flatio stojí na moderních technologiích, ať už jde o virtuální prohlídky bytů, placení bitcoinem, elektronické smlouvy nebo podpisy smluv přes SMS. „Bez inovací bychom se nikam neposunuli, chceme naši službu přiblížit všem, třeba i na druhém konci planety. Proto chceme na podzim spustit naše FX řešení, které využívá pro směnu měn nástroj Citibank. Nájemník si tak bude moct při platbě vybrat, v jaké měně chce nájem uhradit, zda ve své lokální měně, či měně v místě pobytu. Ve skutečnosti to bude fungovat tak, že si například manažer z Německa mířící do Prahy chce pronajmout byt za 30 000 Kč. Pokud si vybere platbu ve své lokální měně, pak mu systém ukáže, že má na účet u německé Citibank poslat 1 166,4 eura. Jakmile tak učiní, my z českého účtu pošleme pražskému majiteli 30 000 korun,“ říká Radim Rezek, CEO Flatio. „Zaplatit půjde také kartou,“ dodává Rezek.

Flatio zvažuje také možnost podpisu smlouvy otiskem prstu přes mobilní aplikaci, která by celý proces pronájmu ještě více zjednodušila a urychlila. Realitní trh se bez moderních technologií neobejde, tzv. PropTech (Property + Technology, tj. digitální technologie a řešení v realitách) bude také tématem společnosti Flatio na diskuzi Stavebního fóra – Chytré technologie na realitním trhu.

Více o Flatio.cz

Flatio je specialista na bydlení na pár měsíců a je tady především pro ty, kteří potřebují najít dočasné bydlení, a to nejčastěji po dobu delší pracovní návštěvy, studia, pobytu Erasmus či po dobu rekonstrukce vlastní nemovitosti, nebo i pro ty, kteří přijíždějí ze zahraničí navštívit na delší čas rodinu a přátele.

Myšlenkou služby je propojit realitní byznys s nejnovějšími technologiemi, prostřednictvím kterých se zjednodušuje celý proces pronájmu. U Flatio tak odpadají zažité stereotypy realitních kanceláří, jako je kauce, nutnost osobní prohlídky nebo osobní podpis smlouvy. Prohlídky na Flatio jsou řešeny virtuální návštěvou nabízených nemovitostí, smlouvy se podepisují on-line a nakonec i platby za pronájem mohou nájemníci díky unikátní aplikaci provést kartou. Flatio staví službu především na jednoduchosti, rychlosti a maximální pohodlnosti pro obě strany. Rezervovat bydlení přes Flatio je tak možné odkudkoli na světě.

Služba nyní působí v Praze, Brně, Vídni, Berlíně, Varšavě, Bratislavě či Budapešti a stojí za ní podnikatel Radim Rezek, investory projektu jsou investiční skupiny Enern a INCOMMING ventures.