Hyundai podporuje globální umění i na 58. Mezinárodní přehlídce výtvarného umění La Biennale di Venezia

  • Hyundai Motor pozvedává korejské umělce na globální scénu sponzorováním Korejského pavilonu na Benátském bienále
  • Hyundai i letos podporuje umělecké iniciativy na celém světě, včetně Tate, LACMA a MMCA

Hyundai Motor Company je od roku 2015 hlavním sponzorem Korejského pavilonu na prestižní mezinárodní přehlídce současného výtvarného umění La Biennale di Venezia – Benátském bienále – a i v letošním roce znovu potvrzuje své zaměření na dlouhodobou podporu tohoto festivalu moderního umění a kultury. Letos se bude expozice v Korejském pavilonu věnovat otázkám současného i historického východoasijského umění prostřednictvím genderově zaměřené kritiky a reflexe.

Kurátorem 58. Mezinárodní přehlídky výtvarného umění La Biennale di Venezia, která se koná od 11. května do 24. listopadu pod titulem „May You Live in Interesting Times.“ (Přál bych vám žít v zajímavých časech.), je Ralph Rugoff. Letošního ročníku se zúčastní umělci, ale také zástupci významných galerií a sběratelé výtvarných děl, reprezentující 90 národností. Na hlavní výstavě bienále se představí díla 79 umělců z celého světa.

Mezinárodní přehlídka výtvarného umění v Benátkách, známá také pod označením „olympiáda uměleckého světa“, se koná každé dva roky (v lichých létech) a je považována za nejvýznamnější globální akci, na níž se do světel reflektorů dostávají díla umělců z různých koutů světa.

Přehlídka se snaží zdůraznit myšlenku, že význam uměleckých děl nespočívá v první řadě v předmětech, ale v rozhovorech – nejprve mezi umělcem a uměleckým dílem a pak mezi uměleckým dílem a publikem a následně také mezi širokou veřejností,“ řekl Rugoff, který je rovněž ředitelem Hayward Gallery v Londýně. „Koneckonců Biennale Arte 2019 usiluje o ideál, že na výstavě není nejdůležitější to, co je vystavováno, ale jak publikum dokáže poté využít své zážitky z výstavy, konfrontovat je s každodenní realitou z širších hledisek a s novými energiemi. Výstava by měla lidem otvírat oči, aby spatřovali dříve neuvažované způsoby bytí na světě, a tím mohli změnit svůj pohled na tento svět.“

Korejský pavilon: „Historie nám nepřála, ale to nevadí“

Kurátorem Korejského pavilonu s titulem „Historie nám nepřála, ale to nevadí“ na 58. Mezinárodní přehlídce výtvarného umění La Biennale di Venezia je Hyunjin Kim, vedoucí kurátor pro Asii v mezioborové nadaci pro moderní umění Kadist.

Tři umělkyně – siren eun young jung, Hwayeon Namová a Jane Jin Kaisenová – zaměřují svá díla v Korejském pavilonu na ústřední otázku: „Kdo kanonizoval formování historie a jaké osoby, o nichž se ještě nepsalo, jsou součástí tohoto příběhu?“ Výstava zpochybňuje pravidla společnosti, ovládané muži, a Západu, ale také zjišťuje, jak v moderní společnosti vznikají tradice, a zkoumá emancipační potenciál asijských tradic z genderově komplexní perspektivy, která se vymyká možnostem západní modernosti.

Pro Hyundai Motor je velkou ctí, že sponzoruje Korejský pavilon na Benátském bienále již od roku 2015, a nabízí tak různé příležitosti, aby lidé mohli objevovat aktuální trendy i zájmy a současně hovořit o umění a společnosti,“ řekl Wonhong Cho, výkonný viceprezident a marketingový ředitel společnosti Hyundai Motor. „Pokračující podporou moderního umění a kultury chceme rozvíjet trvalou udržitelnost globální umělecké scény a zpřístupňovat umění všem.“

Korejský pavilon na Benátském bienále 2017 (což byla 57. Mezinárodní přehlídka výtvarného umění) prezentoval díla umělců Codyho Choie a Leeho Wana, jejichž zadavatelem byla Korejská umělecká rada (Arts Council Korea) a kurátorem byl umělecký ředitel společnosti Hyundai Motor Daehyung Lee. V roce 2015 byla vystavována díla umělců Moona Kyungwona a Jeona Joonhoa, jejichž zadavatelem a kurátorem byl Dr Sook-Kyung Lee, který v současnosti vede výzkumné centrum Hyundai Tate Research Centre: Transnational.

La Biennale di Venezia a další iniciativy

Hyundai Motor podporou Benátského bienále pokračuje v mecenášství globálních uměleckých komunit. V rámci snah o zpřístupňování umění široké veřejnosti je podpora bienále jedním z mnoha dlouhodobých partnerství, která Hyundai navázal od roku 2013. Významná jsou rovněž partnerství s institucemi National Museum of Modern and Contemporary Art (MMCA) v Koreji, Los Angeles County Museum of Art (LACMA) a Tate v Londýně. Hyundai Motor podporuje také řadu uměleckých projektů, iniciativ a soutěží na celém světě.

MMCA Hyundai Motor Series umožňuje korejským umělcům představovat svá individuální díla a také vystupuje jako platforma pro podporu mezinárodního působení a povědomí. Hyundai Project v muzeu umění LACMA podporuje programy Korean Art Scholarship a Art + Technology. Hyundai Commission v Tate Modern umožňuje každý rok jednomu umělci prezentovat specifickou instalaci v impozantní Turbínové hale muzea.

Mezi další významné výstavy, podporované společností Hyundai Motor v roce 2019, patří: sponzorství první výstavy korejské kaligrafie mimo Koreu, „Beyond Line: The Art of Korean Writing“ v muzeu umění LACMA (od června v Los Angeles); pátá výstava Hyundai Commission od Kary Walkerové v Tate Modern (od října); a odhalení videí, fotografií a dalších děl Parka Chan-kyonga v muzeu moderního umění MMCA v Soulu (od října).