Facebook chce chránit soukromí svých uživatelů. Vytvoří digitální obývák

Víc než 2,7 miliardy lidí po celém světě jsou aktivní na sociální síti Facebook. Vyplývá to ze statistik, které Facebook pravidelně zveřejňuje. V České republice pak účet na sociální síti aktivně využívá zhruba polovina všech obyvatel země.

Jen zlomek z nich si ale uvědomuje rizika, která při používání sociálních sítí hrozí. V poslední době se Facebook musel potýkat hned s několika skandály se zneužitím osobních dat svých uživatelů. Kvůli bezpečnostní chybě se hackerům mohlo podařit získat údaje skoro třiceti milionů lidí, kteří mají profil na Facebooku. Předtím navíc sociální síť čelila skandálu s neoprávněným použitím dat až 87 milionů lidí společností Cambridge Analytica.

V souvislosti s tím se zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se svými kolegy snaží vybudovat sociální platformu, která uživatelům poskytne víc soukromí. „Posledních patnáct let jsme budovali Facebook a Instagram jako digitální ekvivalenty náměstí, kde můžete komunikovat s mnoha lidmi najednou. Teď se chceme soustředit na vytváření digitálního obývacího pokoje, kde je možné komunikovat různými způsoby soukromě,“ uvedl ve svém prohlášení Zuckerberg.

Přesto přední odborník na internetovou bezpečnost Jiří Kučík ze společnosti netbox používání Facebooku nedoporučuje. „Při používání Facebooku dávají lidé všanc svoje osobní údaje, to je riskantní. Domnívám se také, že sociální síť prohlubuje závislost na internetu,“ myslí si Kučík.

Pokud lidé sociální síť přesto používat chtějí, nebo používat musí, měli by podle Kučíka neustále myslet na to, že se jedná o veřejný prostor, kde neexistuje soukromí. „Cokoliv na Facebook člověk uloží, je tam uložené už na věky. To se týká i rozepsaných, a nakonec neodeslaných příspěvků,“ varoval expert.

O tom, že Facebook může sledovat jakoukoliv aktivitu svých uživatelů, svědčí i velice přesné cílení reklamy. „Sociální síť sbírá veškeré informace, které o sobě lidé vyplnili, aby mohla reklamy svých klientů zaměřit na konkrétní cílovou skupinu,“ potvrdila specialistka na marketing na sociálních sítích z komunikační agentury Ogilvy Lucie Marečková.

Kučík proto nedoporučuje trvalé přihlašování. „Když Facebook aktivně nepoužíváte, odhlašujte se z něj a nebuďte do něj přihlášení trvale. Snížíte tak schopnost sociální sítě rozpoznávat vaše chování a preference na internetu, například při nakupování v e-shopech,“ poradil odborník ze společnosti netbox.

Důležité je také hlídat informace uložené na facebookovém profilu. „Neukládejte sem své soukromé kontaktní údaje a pro profilové fotografie nepoužívejte ty, ze kterých je jasně patrná vaše podoba. Neprozraďte Facebooku blízké osoby z vašeho rodinného a pracovního okolí. U všech informací v profilu si nastavte, že je můžete vidět pouze vy nebo pouze vaši Facebookoví přátelé,“ doporučil Kučík.

Lidé by také měli mít pod kontrolou, s kým navazují přes Facebooku přátelství. „Mějte ve virtuálních přátelích pouze své fyzické přátele a každého, kdo o vaše přátelství požádá, si ověřte jiným kanálem, například telefonicky nebo e-mailem, abyste měli jistotu, že je to opravdu on,“ doporučil odborník.

Základní věcí, na kterou ale lidé velice často zapomínají, je dostatečně silné heslo. Mělo by být buď kombinací velkých i malých písmen, číslic a dalších znaků v celkové délce alespoň 8 znaků, anebo složené z několika snadno zapamatovatelných slov v celkové délce alespoň 20 znaků. „Samozřejmostí je, že heslo zná pouze majitel účtu. Je také potřeba ho pravidelně měnit a nepoužívat v jiných aplikacích,“ doplnil Kučík.

Závěrem je třeba zmínit, že bezpečnostní nastavení profilu může Facebook čas od času bez vědomí uživatelů změnit. „Naučte se tedy při pravidelné změně přihlašovacího hesla do Facebooku kontrolovat, jestli vaše bezpečnostní nastavení stále odpovídají tomu, co požadujete,“ uzavřel expert.

5 tipů na zabezpečení facebookového profilu

  1. U příspěvku je možné nastavit, kdo má být jeho příjemcem – preferujte viditelnost pouze pro vaše Facebook přátele.
  2. U všech informací v profilu si nastavte, že je můžete vidět pouze vy nebo pouze vaši Facebookoví přátelé.
  3. Seznam vašich přátel musí být neveřejný – nastavte si, že je viditelný pouze pro vás. Tímto opatřením předejdete vašemu zneužití v případě, že někdo pronikne do účtu někoho z vašich přátel.
  4. Mějte pod kontrolou to, o co se na Facebooku zajímáte. Nastavte si, že nikdo nemůže vidět, koho sledujete.
  5. Mějte pod kontrolou vaše vazby na jiné uživatele přes fotografie uložené na Facebooku – vypněte rozpoznávání svého obličeje na fotografiích a zapněte si nutnost schválení toho, že vás jiný uživatel označí na fotografii.