Pozor na veřejné Wi-Fi sítě, ne vždy jsou bezpečné

Praha, 23. května 2019 – Práce v kavárnách a restauracích, surfování na internetu na veřejných místech nejen v Česku, ale i v zahraničí se stalo součástí našeho každodenního života. Málo lidí si ale uvědomuje, že se vystavuje velkému nebezpečí. Internetoví útočníci mohou přes veřejné sítě získat přihlašovací údaje a pokusit se je použít pro přihlášení k e-mailu nebo na sociální sítě. Návštěva restaurace spojená se surfováním na veřejné nezabezpečené síti Wi-Fi tak může dotyčného stát jeho internetovou identitu.

Veřejné sítě lze používat i bezpečně. U veřejných hotspotů je dobré sledovat jejich formu ochrany. Spolehlivější hotspot je například ten, který používá WPA (Wi-Fi Protected Access). Díky tomu dojde k připojení virtuální privátní sítě a serverem VPN – virtuální privátní síť vytvořenou mezi uživateli a vzdáleným VPN serverem. Tento způsob komunikace je vůbec nejbezpečnější, protože vytváří mezi naším zařízením a VPN serverem zašifrované spojení a nikdo, kdo je připojen do stejné Wi-Fi sítě, nemůže komunikaci rozluštit. K bezpečnosti také přispívá vypnutá schopnost telefonů a dalších zařízení, aby se automaticky připojovaly na dostupné veřejné Wi-Fi.

„Časté jsou případy, kdy si internetoví piráti zřídí otevřenou Wi-Fi síť, která se tváří jako služba poskytovaná například kavárnou od vedle, knihovnou či oblíbeným obchodním centrem ve vašem městě. Většina z nás nepojme žádné podezření, síť je pojmenována právě podle místa a nevypadá nijak nebezpečně. My v domnění, že jde o síť, která je oficiální, si vypneme data a připojíme se. Jenže tady nastává problém. Síť byla založena pouze za účelem útoku na jejího uživatele,” upozorňuje na nebezpečné připojení k Wi-Fi Jakub Jánský ze společnosti AIM.

Mezi země, které mají nejvyšší podíl nezabezpečených sítí, patří například Thajsko, USA či Francie. U nás jsou jednoznačně nejzranitelnější lidé v Praze, protože i zde je vysoké procento sítí, které lze rychle narušit.

O společnosti

Obchodní značka AIM společnosti Planet A, a.s. je český poskytovatel internetového připojení, který působí na trhu už 10 let. Zaměřuje se zejména na poskytování internetu a televize po optické síti. V současné době využívá služeb AIM více než 50 tisíc zákazníků. V loňském roce AIM rozšířila poskytování vlastního internetového připojení na území celé České republiky. Společnost neustále pracuje na rozšiřování vlastní infrastruktury a pokrývání dalšího území technologií optických vláken. Součástí služeb AIM je poradenství a pružný zákaznický servis. V roce 2014 spustila AIM společně s brněnskou společností Smart Comp a.s. internetovou televizi Kuki, která má v nabídce více než 100 televizních kanálů s možnostmi zpětného přehrávání a dalšími chytrými funkcemi. Generálním ředitelem je Martin Havrda.