Světozor má narozeninové znělky. Vladimír Špidla či Kateřina Neumannová v nich hrají průvodce na výstavě

Pražské kino Světozor slaví narozeniny filmovou přehlídkou Patnáct od 24. do 30. května. Kromě toho si k patnáctiletému výročí novodobé historie nadělilo čtyři znělky, které budou celoročně promítány před filmy. Diváky přenesou na fiktivní výstavu „Legendární rok 2004“. Školní třídu teenagerů, kteří se v roce 2004 narodili, výstavou provádí osobnosti známé z této doby. Role galerijních průvodců si zahráli Vladimír Špidla, Kateřina Neumannová, Matyáš Valenta a Sámer Issa.

Autory nových znělek jsou režisér Jakub Jirásek, kameraman Filip Rejč a střihač Alan Sýs. “Znělky jsme pojali jako takovou exkurzi do minulosti. Tématem výstavy jsem chtěl parodovat velkolepost typických oslav výročí velkých institucí. Opět jsem to vzal za ten konec, že není třeba se brát příliš vážně,“ říká režisér Jakub Jirásek, který pro Světozor natočil i předchozí znělky v roce 2016. Ty si hrály s filmovými žánry a sklízí v sále před projekcemi úspěch a úsměvy dodnes.

„Nové spoty kina jsou plné humorných momentů. Věřím, že je diváci budou moci vidět několikrát a vždy si tam najdou něco nového. Jakubovi Jiráskovi a jeho týmu jsme nechali zcela volnou ruku,“ komentuje spolupráci Petr Jirásek, ředitel kina Světozor. Nové znělky vznikly ve čtyřech variacích a odehrávají se na fiktivní výstavě s názvem „Legendární rok 2004“. Třídu mladých studentů provádí čtyři známé osobnosti, které se v této době proslavily, nebo již byly tehdy známé. Jsou jimi bývalý politik Vladimír Špidla, sportovkyně Kateřina Neumannová, zpěvák Sámer Issa a herec Matyáš Valenta. To vše zúčastněně sledují i třídní učitelky – herečky Halka Třešňáková a Simona Babčáková.

Upoutávky připomínají rok 2004 zahajující novou éru kina prostřednictvím dějinných milníků i politických události v kontrastu se vzpomínkami na to, co se tehdy dělo v oblasti popkultury. Diváci se v jednotlivých variantách setkají s odlišnými průvodci, ale i s různými výstavními exponáty jako jsou: syrová kuřata na galerijních podstavcích připomínající epidemii ptačí chřipky, sochu znázorňující olympijský triumf desetibojaře Romana Šebrleho i obraz Stanislava Grosse jakožto nejmladšího předsedy vlády v české historii i v EU. V oblasti popkultury tvůrci zabrousili do témat jako byla poslední sezona seriálu Přátele, založení Facebooku i úspěch Paris Hilton s vlastní módní kolekcí.

„Na koncept znělek jsme navázali i s naším dvorním grafikem Janem Havlem. Nafotil jsem portréty dětí, které hrají ve znělce, a on je použil na vizuál filmové přehlídky Patnáct. Právě tu jsme si k narozeninám také nadělili,“ vysvětluje Vojtěch Marek z týmu kina Světozor. Pořadatelé věří, že díky tvářím teenagerů na plakátech si návštěvníci lépe představí, co to vlastně znamená patnáct let.

Na plátně mohou znělky poprvé vidět diváci přehlídky Patnáct, která proběhne od 24. května do 30. května a přinese divákům 15 největších hitů i srdcovek týmu kina Světozor za poslední roky.

Znělky kina Světozor by nemohly vzniknout bez všech dobrovolníků a partnerů: Stink Prague, UPP, Soundsquare, Národní galerie, Aeroškola, Bystrouška studio, Biofilms

SVĚTOZOR ZNĚLKY Z VÝSTAVY „LEGENDÁRNÍ ROK 2004“

V roli průvodce Vladimír Špidla: https://youtu.be/9tkqqZQJrRM

V roli průvodce Kateřina Neumannová: https://youtu.be/V_ITVXHJtfY

V roli průvodce Sámer Issa: https://youtu.be/kk9eEKUgK9w

V roli průvodce Matyáš Valenta: https://youtu.be/UrqnQSckvog

Program Patnáct na www.kinosvetozor.cz ZDE

Facebooková událost Patnáct ZDE