Golfisté v Broumově vybrali na speciální chránič páteře pro Maxima trpícího svalovou dystrofií

Broumov, 27. května 2019 – tisková zpráva – Na tradičním golfovém turnaji “Pro dobrou věc” GC Grosshof v Broumově se v sobotu 25. května vybralo 37.000 Kč na podporu čtrnáctiletého Maxima trpícího svalovou dystrofií. Výtěžek už 4. ročníku benefice bude věnován Maximově rodině na pořízení speciálního chrániče páteře.  “Moc děkujeme. Z výtěžku koupíme speciální chránič páteře, který Maximovi pomůže se stabilitou,” řekla těsně po předání výtěžku dojatá Maximova maminka Kateřina Plachá.

Maxim Plachý je čtrnáctiletý kluk z Broumova. Od narození neumí jeho tělo vyrobit bílkovinu dystrofin, což způsobuje destrukci svalových buněk.  Nemoc postihuje pouze chlapce a muže bez ohledu na věk. Ženy touto nemocí nejsou kvůli jiné skladbě chromozomů ohroženy. Rodina Plachých je svalovou dystrofií geneticky poznamenaná. V minulosti rodičům už jednoho syna bohužel vzala. Maxim se měl podle lékařů narodit jako holčička. Proto se ani nerealizovaly preventivní testy.

„Vždycky chceme turnaj zasvětit nějaké konkrétní dobré věci. Tohle je to nejmenší, co můžeme pro Maxima a jeho rodinu udělat. Chceme, aby golf v Broumově nejen bavil, ale i pomáhal,” řekl po turnaji prezident  GC Grosshof Jan Bitvar. Výtěžek příspěvku pro Maxima  tvoří příspěvek GC Grosshof z vybraného startovného a suma získaná z následné dražby po turnaji. Vždy se draží předměty, které přinesou sami účastníci turnaje. Letos se dražilo celkem 27 položek. Mezi předměty, které golfisté přinesli, byly například domácí šťáva z aronie, dámské běžkařské boty velikost 38, vlastnoručně pálená slivovice nebo kuchyňské prkénko ve tvaru prasátka. Největší sumu přinesl náhrdelník s přívěskem symbolu lesa. I když jeho vyvolávací cena byla 100 Kč, nakonec se vydražil za dvacet tisíc korun!

Jako každý rok je turnaj spojen s oslavou narozenin golfového trenéra GC Grosshof a nestora východočeského golfu Jaroslava Berana (71). „Atmosféra byla tradičně super. Moc mě těší, že golf je tady na Broumovsku vnímám jako sport pro všechny, pro které jsou paty a chipy důležité, ale mnohem důležitější jsou jiné věci,”  zhodnotil akci dlouholetý trenér GC Grosshof a oslavenec Jaroslav Beran.  

Turnaj letos absolvovalo  35 hráčů.  V minulosti se turnaji například podařilo vybrat 47.000 Kč na speciální kolo pro Lukáše Šnobla částečně ochrnutého po mozkové obrně.