Úžasné jarní makrofotografování: Rady pro ty, kteří chtějí detailně zachytit zázraky přírody

Stačí vyrazit kousek za město a příroda přímo svádí k fotografování čmeláků na květech prvních trnek, kapek rosy na tulipánech, prvních klíčků rašících mezi uschlým listím nebo berušky na žilnatém listu česneku, než si ho rozmixujete do polévky. Tedy ten list. Ano, mluvíme o makrofotografii, pro kterou je jaro jako stvořené (stejně jako ostatní tři roční období).

Makro v kostce

Na úvod trochu teorie – makrofotografie spočívá ve fotografování malých objektů tak, aby na výsledném snímku vynikly i nejmenší detaily. Ortodoxní makrofotografové tvrdí, že objekt by měl být stejně velký nebo menší než snímač vašeho fotoaparátu. U nejběžnějších zrcadlovek se snímačem formátu APS-C to znamená zhruba 23 milimetrů na šířku. Nenechme se ale omezovat takto striktním výkladem. Narazíte-li ve sklepě na 5centimetrového pavouka, může z něj být krásný makro snímek, kde vynikne jeho tělíčko i jemná pavučina kolem. A nemusíme zůstat u hmyzu, i v ptačí říši se najde mnoho zajímavých objektů pro makrofotografii.

Zdroj: Canon

Co budeme potřebovat

Makrofotografie v našem svobodnějším pojetí lze pořídit takřka libovolným fotoaparátem, včetně většiny kompaktů, které mívají i speciální makro režim. Problém nastává, chcete-li takovou fotografii prezentovat i jinde než na displeji daného přístroje. Nic naplat, omezení daná optickými vlastnostmi miniaturních objektivů a schopnostmi snímačů menších než nehet na dětském malíčku v případě běžných mobilů nepřekoná ani nejchytřejší umělá inteligence.

„Nesrovnatelně lepších výsledků dosáhnete už jenom se základní zrcadlovkou v ceně mobilu vyšší střední třídy. Velikost snímače, optika, možnosti nastavení, stabilizace obrazu – to vše vám pomůže vykouzlit perfektně ostré a detailně prokreslené snímky, třeba i ve světle žárovky ve sklepě. U makrofotografie je navíc klíčová i pracovní vzdálenost. Fotomobily, typicky vybavené extrémně širokoúhlým objektivem, není v řadě případů fyzicky možné přiblížit k fotografovanému objektu dostatečně blízko, a vznikne tak místo chytlavé makrofotografie jen jakýsi obrazový popis situace,“ říká Pavel Šerý, produktový specialista společnosti Canon.

Trocha inspirace

Každý milovník přírody a hezké fotografie by si neměl nechat ujít příležitost zachytit hmyz – např. střevlík je ideálním „modelem“. Za pozornost ale stojí i rostliny, zvláště jemné výhonky, struktury listů a květů, ale také filigránské vzory vloček, dešťové kapky na skle nebo rosa vprostřed růžice listů. Fotografie domácích miláčků jsou sázkou na jistotu. Všímejte si zajímavých povrchových struktur na předmětech vytvořených člověkem i přírodou. Nebo otevřete starší kus elektroniky a objevujte zcela netušené technické makrosvěty.

Zdroj: Canon

Tip pro pěstitele: Zasejte si doma podle starého jarního zvyku osení. Po zalití se na koncích mladých listů budou tvořit kapky. Potom už stačí jen květináč šikovně umístit na světlo.

Makrofotografie nemusí být pro úplného začátečníka snadná, ale jde o jeden z nejvděčnějších fotografických žánrů. S určitou praxí dokážete pořídit úžasné záběry takřka kdekoli. Stačí se dívat na svět kolem sebe s otevřenýma očima a otevřenou myslí. A fotografovat a fotografovat. Nám nezbývá, než popřát dobré světlo a pevnou ruku!

Další příklady makrofotografií Canonu si můžete stáhnout ZDE.

Ideální fotoaparát pro makrofotografie – Canon EOS 250D

Pro ty nejlepší makrofotografie lze doporučit například přístroj Canon EOS 250D, který disponuje dotykovou obrazovkou. Snímat je možné díky jasnému optickém hledáčku zobrazujícím svět takový, jaký skutečně je. Alternativou je otočná obrazovka umožňující pořizovat záběry s neobvyklou perspektivou. Výsledkem budou fotografie s rozlišením 24,1 megapixelu se spoustou detailů a prokreslenými barvami. Fotoparát EOS 250D je vybaven procesorem DIGIC 8, který je zárukou toho, že lze pořídit kvalitní fotografie i za špatného osvětlení.