freebike přináší systém sdílení elektrokol do Londýna

 

  • freebike byl vybrán jako nový poskytovatel sdílení elektrokol v Londýně
  • freebike se dá zapůjčit v klasickém šlapacím či v pomocném elektrickém režimu; šlapací režim má prvních 10 minut zdarma
  • freebike nabízí bezpečný, udržitelný a zábavný způsob dopravy po městě
  • freebike bude v Londýně spuštěn od 12. června

 

Praha, 29. května 2019 – Společnost freebike, která provozuje inteligentní bezstanicový systém sdílení elektrokol, byla vybrána londýnskou správní institucí Corporation of London, aby v oblasti londýnského City provozovala služby sdílení elektrokol. Česká společnost freebike byla vybrána z nabídky největších společností provozujících systémy sdílení kol v rámci výběrového řízení vyhlášeného Corporation of London.

Pokročilá elektrokola s „pedálovou asistencí“ se dají během několika vteřin odemknout přes oficiální aplikaci freebike nebo po přiložení bezkontaktní karty. Za méně než jednu penci za minutu lze vypůjčení pozastavit, pokud je uživatel na schůzce, přičemž je kolo pro uživatele rezervováno, aby se k němu mohl vrátit. freebike se snaží výrazně ovlivnit dopravu v hlavním městě tím, že nabídne efektivní a ekologicky udržitelnější cestovní alternativu, která je, ač tomu tak u veřejné dopravy nebývá, velmi zábavná. Motor freebiku je jedinečný v tom, že zároveň funguje jako sofistikovaný zámek a umožňuje tak efektivní zónové monitorování, chytrý a rychlý bikesharing a jedinečnou ochranu proti krádeži a vandalismu.

Corporation of London se rozhodla najít bezstanicový systém, který dokáže poskytnout spolehlivou službu, která nebude plnit a blokovat chodníky odloženými koly. Řešení kol freebike je radikální jak z hlediska technologie, tak přístupu; operuje v rámci vymezených parkovacích ploch a má extrémně vysokou úroveň údržby, takže je možné rychle lokalizovat a přesunout nezodpovědně zaparkovaná kola. Kola jsou vybavena sofistikovanou GPS a několika senzory, které vysílají pravidelné výstrahy zaznamenávající jejich polohu, zdali se pohybují, jestli dostala smyk, či pokud spadla.

Kola freebike dorazí do londýnské oblasti City 12. června a mohou být zapůjčena jak v klasickém šlapacím, tak v elektromódu bez poplatku za odemknutí. V zájmu podpoření využití klasického šlapacího módu je jízda na kole na prvních 10 minut zdarma. Pokud je kolo používáno v elektromódu, jízda na něm stojí 1 libru na 10 minut s módem tzv. „chytrého pauzování“, který uživateli umožňuje dočasně zaparkovat a poté pokračovat v jízdě. freebike věnuje za každou ujetou míli 2 pence organizaci Lord Mayor’s Appeal a nabídne slevy obyvatelům londýnské oblasti City.

Díky pokročilému elektromotoru s pedálovým asistentem, rekuperaci, citlivým kotoučovým brzdám, výkonným světlům, odolnému a zároveň praktickému rámu a komponentům a bezpečnému elektronickému uzamykacímu systému jsou kola freebike mimořádně kvalitní. Byla navržena s ohledem na udržitelnost, snadné používání, zamezení krádeží a dlouhou životnost.

Katharine Butler, spoluzakladatelka freebike, říká: „Jsme potěšeni, že můžeme ve Velké Británii představit svou první veřejnou flotilu a jsme hrdí na to, že ji Corporation of London vybrala pro sdílení elektrokol v rámci vysoce konkurenčního výběrového řízení. Elektrokola freebike přináší radikální inovace v technologii a přístupu a nabízí veřejnosti zábavnou, ekologickou, rychlou a zdravou možnost dopravy po celém City. Naším záměrem je dostat lidi na kola a ven z jejich aut – jízda na elektrokole je potěšením.“

Alastair Moss, předseda výboru pro plánování a dopravu v Corporation of London, která ovládá oblast londýnského City, uvedl: „Těšíme se na spolupráci se společnostmi freebike a Beryl, kteří nás zaujali svým inovativním řešením problémů, se kterými se Londýn potýká, jako jsou přelidněné a přeplněné chodníky. Tento proces navazuje na zahájení první dopravní strategie naší instituce, ve které jsme se znovu zaměřili na upřednostnění potřeb cyklistů a zlepšení kvality, pohodlí a dostupnosti zařízení pro půjčování jízdních kol pro návštěvníky, pracovníky a obyvatele oblasti City.

Lance Uggla, generální ředitel společnosti IHS Markit, která využívá soukromý systém freebike na své londýnské centrále, uvedl: „Náš tým používá kola freebike pro dopravu na schůzky v Londýně již osm měsíců. Jsou spolehlivá, zábavná, šetří nám spoustu času. Nejlepší na nich je, že snižují náš dopad na životní prostředí.“

freebike věří, že bude katalyzátorem dramatické změny v četnosti používání kol v Londýně, čímž se sníží závislost na automobilech.

O službě freebike

Systém freebike byl od píky navržen tak, aby poskytoval moderní high-tech řešení, které dokáže nahradit jízdu autem. Společnost freebike byla založena v Británii v roce 2009 sourozenci a podnikateli Charlesem a Katharine Butlerovými.

Společnost freebike provozuje bikesharingové systémy po celé Evropě od roku 2009.

V květnu 2019 městská správní instituce Corporation of London (která ovládá oblast londýnského City) vybrala freebike, aby zajistil první veřejnou flotilu freebiků ve Velké Británii. Společnost freebike jedná i s dalšími londýnskými obvody a plánuje zodpovědně zpřístupňovat své služby po celém Londýně – vždy s výslovným souhlasem místních úřadů. Díky této veřejné zakázce bude freebike jedním ze dvou poskytovatelů bikesharingových služeb v londýnském City (tím druhým bude společnost Beryl).

Díky GPS platformě si může uživatel prostřednictvím aplikace či bezkontaktní karty pronajmout freebike za pár sekund. Tato platforma také poskytuje bezkonkurenční kontrolu nad tím, kam kolo pojede a kde zaparkuje. Motor freebiku je jedinečný v tom, že zároveň funguje jako sofistikovaný zámek a umožňuje tak efektivní zónové monitorování, chytrý a rychlý bikesharing a jedinečnou ochranu proti krádeži a vandalismu. freebike je nejvyspělejší sdílené elektrokolo na světě.  

O Corporation of London

Corporation of London je městská správní instituce, která ovládá oblast londýnského City a podporuje pestrý a udržitelný Londýn v rámci globálně úspěšné Británie.

Oficiální web: www.cityoflondon.gov.uk