Senátor Malý podpořil eNeschopenky pod podmínkou, že nepřinesou administrativní zátěž

Praha, 4. 6. 2019 – tisková zpráva – Senátní výbor pro zdravotnictví a sociální politiku dnes poměrem hlasů 7 „PRO“ a 3 „ZDRŽEL SE“ podpořil soubor poslaneckých novel nutných k zavedení eNeschopenek od 1. 1. 2020. „eNeschopenky jsem podpořil proto, že mě náměstek ministryně práce a sociálních věcí JUDr. Petr Hůrka ujistil, že jejich vystavení bude administrativně přibližně stejně náročně jako vystavení eReceptu,“ říká senátor a náměstek ředitele FN HK prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

eNeschopenky jsou dlouho diskutovaným tématem. V první polovině května sadu novel, kterými jsou e-neschopenky zaváděny, schválila Sněmovna, nyní návrh postoupil do Senátu. Senátor Malý návrh novely podpořil pouze pod tou podmínkou, že zdravotníkům nový systém vystavování eNeschopenek nepřinese zvýšení administrativní zátěže a v případě potřeby do něj budou mít mimo lékařů přístup i sestry.

Z ujištění náměstka ministryně práce a sociálních věcí JUDr. Petra Hůrky vyplývá, že proces eNeschopenek se zásadně zjednoduší a bude probíhat online – propojí všechny tři subjekty (lékaře, zaměstnavatele a Českou správu sociálního zabezpečení). Zaměstnavatelům budou zasílány notifikace o vzniku pracovních neschopností jejich zaměstnanců a ti také nebudou muset obíhat s papíry jako tomu se dosud. Lékaři budou hlásit pracovní neschopnosti zaměstnanců výhradně elektronicky a ověření identity lékařů bude jednoduché. Nebude nutné učit se orientovat v novém softwaru, pamatovat nové přihlašovací údaje a loginy. Přislíbil také, že přihlášení pro vystavení eNeschopenky bude velmi podobné jako pro vystavení eReceptu. „Z těchto důvodů jsem zavedení eNeschopenek od 1. 1. 2020 podpořil a očekávám, že tyto legislativní úpravy Senát na svém zasedání ve středu 12. června schválí,“ uzavírá senátor Malý.

Papírové neschopenky budou existovat i po zavedení těch elektronických. Bude totiž nutné papírově ukončit všechny pracovní neschopnosti, které byly papírově zahájeny. Tyto pak budou sloužit také jako záloha pro případ výpadku elektronického systému.