V Pardubickém kraji končí opravy silnic I. třídy po zimě

Tisková zpráva – 5. června 2019 – Pardubice – Silničáři v těchto dnech dokončují opravy závad na silnicích 1. třídy v Pardubické kraji, které způsobila zima. Šlo především o opravy děr a popraskaného asfaltu. „Rozpočet oprav byl 5,2 milionu korun. Jedničky jsou po zimě v Pardubické kraji po zimě v pořádku,“ říká Petr Smola, ředitel společnosti SOVIS CZ a.s., která měla opravy na starosti.

Opravy po zimě zadává na základě informací svých inspektorů a na základě požadavků měst a obcí Ředitelství silnic a dálnic. Díry a popraskaný asfalt se lokálně opravuje pouze na těch úsecích, kde se letos nebude realizovat celková oprava povrchu silnice. Tam, kde je již v plánu plošné frézování, by byly opravy zbytečné. Někde se řešila pouze tzv. „síťová poškození“ – tedy popraskaný asfalt, jinde se zaplňovali již vzniklé díry do hloubky třeba i 15 centimetrů. „Jedničkám“ dala letošní zima v Pardubickém kraji zabrat. Díry spolykaly stovky tun materiálu. Speciální stroj se s tří až pětičlennou obsluhou pohyboval po krajských silnicích I. třídy zhruba dva a půl měsíce od poloviny března. „Opravu silnic jsme prováděli na stovkách míst po celém kraji.  Za nás by nyní měly být silnice 1. třídy v Pardubickém kraji v pořádku a bez výtluk. Samozřejmě pokud řidiči nějaký výtluk potkají, mohou ho na ŘSD ideálně i s fotografií a přesnou lokalizací nahlásit,“ vysvětluje Petr Smola. Letošní opravy byly obtížnější než loni i kvůli počasí. Studený duben i květen totiž přinesl velké denní rozdíly teplot včetně mnoha ranních přízemních mrazíků. Rozdíl v teplotě opravovaného povrchu byl často během pár hodin i 20 stupňů.

O SOVIS CZ a.s.:

SOVIS CZ, a.s. se sídlem v Hradci Králové je ryze česká stavební společnost. Společnost se zaměřuje na oblasti dopravních staveb a inženýrských staveb. Zaměstnává 75 zaměstnanců a dosahuje ročního obratu 0,5 mld. CZK. Vznikla na začátku roku 2008 a plynule navázala na činnost společnosti Sovis s.r.o., která byla založena v roce 1996. V konsorciu se společností EUROVIA CS a.s. má na starosti údržbu silnic I. třídy v Pardubickém kraji.