Celebrity pomáhají přírodě. “Exoti do lesa nepatří!” říkají

Více než 60% lesů v ČR je nemocných. Přírodní klimatizace naší země pomalu umírá a s ní mizí z naší krajiny i voda. Dvanáct celebrit v čele s Davidem Krausem nebo Martou Jandovou se rozhodlo podpořit nový projekt “Pomáhám přírodě”, který každý měsíc otevře nové téma. “Chtěl bych, aby lidé například kupovali nábytek ze dřeva rostoucího v hospodářsky udržitelných lesích,” říká zpěvák David Kraus, který v červnu propaguje téma lesa.

Za projektem www.pomaham-prirode.cz stojí fotografka Jana Pechlátová a záchranná stanice pro volně žijící živočichy ČSOP JARO Jaroměř. „Nevnímat lesy jen jako zásobárnu dřeva a hub, ale rozumět tomu, co se právě s přírodou děje a chápat, že se všechny změny dotknou i nás,“ vysvětluje smysl projektu Jana Pechlátová, pro kterou je láska ke zvířatům a přírodě základní životní přirozeností. Každý měsíc otevírá jedna z celebrit aktuální environmentální téma. V červnu o našich lesích se zachráněným výrem v ruce mluví zpěvák a herec David Kraus. Vztah ke zvířatům a přírodě se odráží na pohádkových fotografiích, z nichž v rámci projektu vzniká unikátní kalendář. „Peníze z jeho prodeje poputují na obnovu přírodního prostředí, na záchrannou stanici pro divoce žijící živočichy a pak na volitelný projekt,“ říká Jana Pechlátová. Kromě kalendáře vzniká kniha “Pomáhám přírodě”, která je návodem, jak chránit a pečovat o přírodu.

Přirozeného lesa je v ČR pouhých 7%.

Na území ČR je zhruba 93 % užitkového neboli hospodářského lesa. A toto číslo se stále zvětšuje. Narůstá také objem dřeva v těchto lesích a to na dvojnásobek. To je skvělá zpráva z hlediska ekonomiky, ale vůbec ne pro přírodu. Lesní a pralesní živočichové a rostliny vlivem zahuštěných lesů vymírají. „Stromy jsou v lese přehuštěné tak, že jim nestačí dešťové srážky. Voda se těžko dostává až dolů a proto stromy slábnou,“ říká David Číp, jeden ze zakladatelů projektu a předseda ČSOP JARO Jaroměř. Kůrovec a další druhy hmyzu, které by jinak v takovém měřítku neobstály, mají zelenou.

Jen za loňský rok přišla Česká republika o 50 000 tisíc hektarů lesa. Ničivá vlna v letošním roce udeří ještě tvrději. Varování vědců, že se naplní katastrofický scénář, jsou známá již 60 let. Lýkožrout a sucho jen dokonávají dílo zkázy, které začalo nevhodným hospodařením, nedostatečnou legislativou a spoustou špatných rozhodnutí.

Jak zachránit naše lesy

Podle odborníků je jedním z nezbytných kroků vrátit les do přirozeného stavu, tedy změnit jeho druhovou skladbu. „Musíme přestat sázet v nižších a středních polohách smrky a vysazovat naopak listnáče a jedle,“ říká David Číp. Současně s tím upozorňuje na nutnost lesy rozvolnit, aby zde mohli žít ptáci, motýly a další druhy hmyzu a nastartoval se přirozený ekosystém. Je tedy nutné začít sázet hned, ve velkém, ale s rozmyslem. „Exotické stromy v našich lesích jsou časovanou bombou. Třeba akát svým jedem zničí všechny konkurenční stromy a zabere celé území, “ varuje na stránkách pomaham-prirode.cz David Kraus. I při samotném nakupování je možné myslet na ochranu lesů. Například výrobky ze stromu wenge a dalších exotických dřevin prostě nenakupovat. „Dívejte se při nákupu nábytku nebo jiných dřevěných věcí, jestli mají označení FSC, logo stromu s fajfkou. Pokud ano, pak dřevo pochází z opravdu hospodářsky udržitelného lesa“, vysvětluje David Kraus.  

Přístup k lesům a celé naší přírodě bude nutné rychle změnit. Přesto, že voda z kohoutku stále teče, stojíme před historickými změnami. Z vědeckých kruhů zaznívá, že pokud se nepodaří nastolit rovnováhu mezi námi a přírodou, nebude návratu.

O PROJEKTU POMÁHÁM PŘÍRODĚ http://pomaham-prirode.cz/

Projekt vznikl díky fotografce Janě Pechlátové a největší ochranářské organizaci v České republice ČSOP Jaro Jaroměř. Jeho cílem je aktivně zapojit veřejnost do záchrany naší přírody. Dvanáct známých osobností přináší po celý rok nejtíživější environmentální témata a nabízí konkrétní řešení nebo cestu, jak přírodě pomáhat. Více na pomaham-prirode.cz.