ESET: V květnu se Češi nejvíce setkávali s malwarem na stránkách se streamovaným videoobsahem

Podle statistik společnosti ESET jsou podvodné reklamní kampaně, se kterými jsme se nejvíce setkávali v uplynulých měsících, alespoň prozatím na ústupu.

Praha 6. května 2019 –  V květnu se Češi nejčastěji potýkali s detekcemi webových stránek, které obsahují injektovaný programový kód nazvaný HTML/ScrInject. Ten návštěvníky napadených stránek automaticky přesměrovává na webové stránky se škodlivým softwarem. Během května stál HTML/ScrInject za 5,45 % detekcí škodlivých kódů zachycených společností ESET.

Od začátku roku detekce HTML/ScrInject kolísaly mezi třetím a čtvrtým místem. Nyní se v žebříčku nejčastějších hrozeb posunul na první místo. „Tento kód se často objevuje na stránkách, které umožňují streamování videí. Jedna z hypotéz vysvětlujících mírný nárůst detekcí souvisí s vyšší návštěvnostní těchto portálů, i s ohledem na masovou oblibu aktuální filmové a seriálové produkce,“ popisuje trend Václav Zubr, bezpečnostní expert pražské pobočky společnosti ESET.

Stejně jako v dubnu se na druhé příčce umístil exploit Win32/Exploit.CVE-2017-11882, který zneužívá bezpečnostní díru v softwaru Microsoft Equation Editor, jenž je součástí Microsoft Office. Tato zranitelnost umožní spuštění libovolného programového kódu, poté co uživatel otevře škodlivý dokument. Tento exploit stál v květnu za necelými 5 % detekcí.

Na třetí příčce se v květnu umístila agregovaná detekce škodlivých RTF dokumentů DOC/Abnormal. V tomto případě jsou detekovány soubory, které obsahují nekorektní hlavičku, jež by mohla být zneužita k šíření škodlivého kódu a proto jsou označeny jako potenciální hrozba.

Naopak významně klesly detekce podvodných reklamních kampaní JS/Adware.Agent a HTML/Adware.Agent, které ohrožovaly české uživatele v minulých měsících nejčastěji. „Pravděpodobným důvodem je momentální pokles výdělečnosti těchto kampaní ve prospěch útočníků. Obecně vzato jsou ale podvodné reklamní kampaně evergreen, se kterými se budeme setkávat na internetu vždy,“ uzavírá Zubr.

Nejčastější kybernetické hrozby v České republice za květen 2019:

  1. HTML/ScrInject (5,45 %)
  2. Win32/Exploit.CVE-2017-11882 (4,98 %)
  3. DOC/Abnormal (4,62 %)
  4. JS/Adware.Agent.AA  (3,81 %)
  5. JS/Adware.Agent.AF (3,3 %)
  6. Win32/GenKryptik (2,85 %)
  7. HTML/Refresh (2,81 %)
  8. SMB/Exploit.DoublePulsar (2,46 %)
  9. JS/Redirector (1,47 %)
  10. JS/Adware.Revizer (1,41 %)

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Ten drží rekordní počet ocenění a díky němu může více než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy včetně mobilních a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. ESET se stal první společností, která díky dlouhodobě vysoké úrovni ochrany získala 100 ocenění prestižního magazínu Virus Bulletin VB100. Za těmito úspěchy stojí zejména dlouhodobé investice do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.