Piráti navrhli účinnější kontrolu zemědělských dotací

Praha, 6. června 2019 – Při dnešním projednávání novely zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF) navrhl pirátský poslanec Radek Holomčík dvě opatření, která mají vést k lepší kontrole zemědělských dotací. První zavádí automatické zveřejňování informací i vyplácení dotací v režimu open-data. Druhý z návrhů zavádí do dozorčí rady fondu tzv. stálé hosty – zástupce opozice, kteří by měli možnost dohlížet na dodržování hospodaření fondu a dodržování dotačních pravidel.

„I vzhledem k současné mezinárodní ostudě s vyplácením dotací považuji za nezbytné zavést zpřísnění možnosti kontroly rozdělování peněz z veřejných rozpočtů. Těmito návrhy pokračujeme v prosazování volebního programu Pirátské strany. Řada problémů, které v souvislosti s dotacemi jsou, vzniká proto, že je dotační politika složitá a netransparentní. To se musí změnit,” komentuje návrhy místopředseda Zemědělského výboru Sněmovny Radek Holomčík.

Zavedení zveřejňování informací o dotacích v režimu open-data již vedení SZIF přislíbilo vedení fondu v horizontu týdnů. Je to výsledkem spolupráce mezi vedením fondu a pirátskými poslanci a odborníky. Návrh pak zavádí zákonnou oporu a upřesňuje způsob a termíny, jak k automatickému zveřejňování bude docházet. Díky tomu bude možné provádět automatizovanou kontrolu strojově čitelných dat s menším množstvím chyb.

Institut stálých hostů nominovaných poslaneckými kluby Piráti vnímají jako nástroj zvýšené transparentnosti, který zlepší možnosti opozičních klubů dohlížet na činnost vlády, a tím i důvěru veřejnosti v instituci přerozdělující finanční prostředky v řádech několika miliard korun ročně.

Státní zemědělský intervenční fond je certifikovanou platební agenturou, která zpracovává a administruje dotace v rámci společné zemědělské politiky. Navrhovatelé jsou si vědomi, že činnost fondu jako certifikované platební agentury je regulována ze strany evropské legislativy, a to včetně činnosti jeho kontrolních mechanismů, mezi které dozorčí rada patří. Evropskou legislativu navrhovatel vnímá jako minimální standard, který navrženou změnou rozšiřuje. Institut stálého hosta nijak nezatíží státní rozpočet, protože tito zástupci poslaneckých klubů nebudou za svou činnost pobírat žádnou odměnu.