Téměř polovina spotřebitelů klade rovnítko mezi umělou inteligenci a roboty

Praha, 6. června 2019 – Spotřebitelé stále větší měrou využívají v běžném životě moderní digitální technologie, zároveň však volají po lepší osvětě a domnívají se, že by firmy i státní instituce měly poučovat veřejnost o inovacích jako umělá inteligence, blockchain nebo internet věcí (IoT). Mnozí ještě zcela nepochopili skutečné přínosy těchto převratných technologií – řada lidí si pod umělou inteligencí představí filmového robota, nikoli supervýkonné výpočetní systémy, které jsou součástí nových služeb a atraktivnějších uživatelských zkušeností v mnoha odvětvích.

Nové technologie znamenají pokrok

Podle průzkumu mezi britskými, francouzskými a německými spotřebiteli, který provedla společnost VMware, přední inovátor v oblasti podnikového softwaru, se technologie staly nedílnou součástí každodenního života 46 % lidí, kteří v nich spatřují přínos v řadě oblastí. Například 53 % dotázaných si uvědomuje přínos v podobě lepší zákaznické zkušenosti v interakci s bankami, obchody nebo lékaři. Téměř tři čtvrtiny (71 %) důvěřují těmto novým technologiím natolik, že by jim svěřily domácí monitorování zdravotního stavu seniorů. Spotřebitelé také věří, že nové technologie mají potenciál pomoci řešit problémy životního prostředí, například bojovat proti klimatickým změnám (50 %).

Jak překonat neochotu sdílet údaje o sobě

Nástup takovýchto převratných technologií však provází problém bezpečnosti a důvěry. Co se týče nových služeb a údajů o uživatelích, které shromažďují, více než dvě třetiny (68 %) dotázaných neví, kdo k nim má skutečně přístup. A 66 % je znepokojeno nebo se bojí toho, že by jejich banka měla přístup k úplným a přesným informacím o jejich každodenním životě, včetně nákupních zvyklostí, stravovacích návyků a cestování, i kdyby to umožnilo lépe spravovat jejich finance.

Volání po větší transparentnosti a osvětě

Obavy mohou částečně pramenit z neznalosti, kdy 50 % dotázaných připouští, že nemá dostatek informací o technologiích jako AI, internet věcí nebo blockchain.  Například 45 % spotřebitelů se mylně domnívá, že AI „je robot“. Většina respondentů očekává, že jim stát (50 %) a firmy (53 %) pomohou lépe porozumět novým technologiím, a to lepší osvětou a větší transparentností.

„Blížíme se k nové digitální hranici z hlediska možností technologií a firmám se nabízí nové příležitosti k inovacím a k pozitivnímu ovlivňování našeho každodenního života. Stále zůstává prostor pro osvětu, která by pozdvihla důvěru v další inovace a podpořila jejich přijetí, a spotřebitelé jednoznačně poukazují na úlohu, kterou by v tom měly sehrát státní instituce i podniky. Firmy se mohou ujmout příležitosti a pomocí nových technologií poskytovat lepší a nové služby, které spotřebitelé uvítají. Se správnými digitálními základy dokáží podniky efektivněji inovovat dnes i do budoucna,“ říká Eliška Jirovská, Country Manažerka VMware pro Českou republiku a Slovensko.

Informace o průzkumu

Průzkum se uskutečnil v srpnu a září 2018 na reprezentativním vzorku spotřebitelů ve Velké Británii (> 2000), Francii (> 1000) a Německu (> 2000).