Průzkum Lékárna.cz: Češi a alergie po pěti letech

Lékárna.cz se ptala svých zákazníků, jak jsou na tom s alergiemi. Poprvé v roce 2015 a nyní letos na jaře. Zjistila, že Češi začali víc chodit k lékařům (před sezónou navštíví lékaře 29 % pacientů, o 7 % víc než v roce 2015) a alergie častěji potlačují léky, než jen přečkávají s kapkami do nosu. Stále ale každý 13. Čech s projevy alergie nikdy u lékaře nebyl.  Dále 56 % alergiků alergii potlačí léky v množství podle akutní potřeby, 44 % alergiků alergii přečká jen s minimem přípravků. Přitom ještě před 4 roky se většina alergiků snažila alergii přečkat a dávala přednost minimálnímu množství užívaných přípravků (58 %).

Co ještě z průzkumu vyplývá:

Léčení na vlastní pěst: O 4 % víc alergiků nikdy u lékaře nebylo (aktuálně 14 %) a o 7 % méně alergiků řeší alergii po svém.

Jak bojujeme s alergií: Každý 2. alergik tlumí alergii léky a navíc i očními kapkami, nosním sprejem nebo kožní mastí. Už každý 3. Čech sáhne po antihistaminikách (o 11 % víc než v roce 2015), jen každý 5. spoléhá na kapky do očí, sprej do nosu nebo kožní mast (o 8 % méně).

Když alergik k lékaři zajde, tak pro:

předpis potřebného léku (44 %, tj. o 6 % alergiků více)

pro ujištění, že se alergie nezměnila, nezhoršila (stále stejné procento alergiků, cca 30 %)

očekávají nějakou novinku v léčbě (o 2 % pacientů víc, aktuálně 15 %)

11 % alergiků si vyžádá spirometrické vyšetření (o 2 % méně).

Alergikovy trampoty:

Jak zasahuje alergie do života? Přibývá lidí, kterým komplikuje hlavně koníčky a sportovní aktivity (o 10 % víc alergiků tato omezení uvádí na prvním místě). Znatelně více alergikům (o 7 %) vadí i její vnější projevy jako vyrážka a kýchání a mnohem víc i to, že jim kvůli alergii klesá pracovní výkon (o 13 % víc). Peníze vydávané na léky, léčitele a návštěvy lékaře ztrácejí na důležitosti. A hlavní změna: téměř každý druhý alergik si začal uvědomovat, že kvůli alergii klesá jeho výkon v práci.

Přibylo Čechů, kteří v léčbě sází na jistotu: 68 % Čechů dává přednost vyzkoušeným přípravkům, každý 3. hledá něco nového. Ubývá těch, kdo spoléhají na bylinky a homeopatii, sáhne po nich jen každý 5. Čech.  

Které alergeny jsou největším ničitelem zdraví Čechů?

  1. místo pyl
  2. místo potraviny
  3. místo prach

Bramborovou medaili získávají roztoči, které od roku 2015 předběhla alergie na potraviny.

Oběti alergiků: Alergici setrvale mění své domácnosti: pořizují stíratelné povrchy, pylové lapače a čističky vzduchu, mění peří v přikrývkách za dutá vlákna, kupují šetrnější úklidové prostředky a často uklízejí, vybírají jen vhodné domácí mazlíčky případně nemají žádné, mění svůj životní styl a vyhýbají se kuřákům.

Léky na alergie jsou dnes volně prodejné a zákazníci po nich v období alergií často sáhnou jako po nejrychlejším řešení pro potlačení příznaků. Zvýšenému zájmu nahrává i změna úhrad léků, kdy se spoustě pacientů nevyplatí jít ke svému alergologovi a spíše si v akutních případech lék pořídí za svoje vlastní peníze. Na Lékárna.cz ale dlouhodobě registrujeme i zájem zákazníků nakupovat například krémy a gely zmírňující alergické projevy anebo silnější ochranu vůči slunečním alergiím v podobě kvalitnějších opalovacích prostředků, rostou i prodeje v kategorii bezlepkových potravin.

Na Lékárna.cz jdou zákazníci najisto po určitých přípravcích, frekvence dotazů na lékárníky je jen občasná a týká se hlavně situací, kdy podle jejich názoru užívané přípravky nefungují, případně kombinací různých možností. Nejčastěji se ptají na dlouho trvající kašel, kdy jim nezabírají klasické léky na kašel a chtějí vyzkoušet antialergické léky volně prodejné. Poradíme s výběrem a posíláme je k lékaři. Konzultujeme i projevy některých antialergik u citlivějších jedinců.  

Průzkumů názorů na téma Alergie v roce 2015 a stejného v roce 2019 se zúčastnilo více než 1000 zákazníků Lékárna.cz, kteří jsou sami alergici nebo mají někoho s alergií v rodině.

Infografiku k tomuto tématu najdete zde.

O Lékárna.cz

Lékárna.cz se sídlem v Chrudimi je lídrem internetového trhu v oblasti lékárenského volně prodejného sortimentu, její sortiment ale přesahuje tuto kategorii a stále se rozšiřuje. Má 20 let zkušeností v oboru, špičkové logistické zázemí a koncovým zákazníkům poskytuje komfortní a spolehlivé služby včetně odborných konzultací. Získala Cenu kvality v anketě ShopRoku 2017, dlouhodobě se v ní ale umisťuje na předních místech. Provozovatelem Lékárna.cz je společnost Pears Health Cyber, která dále poskytuje konzultační služby v oblasti digitálního marketingu a edukační aktivity pro odbornou veřejnost i pacienty.