Na tramvajové lince mezi Mostem a Litvínovem mohou cestující využívat Wi-Fi od T-Mobile

Praha, 10. června – Cestujete-li v těchto dnech na tramvajové trase mezi Mostem a Litvínovem, zpříjemníte si svou jízdu surfováním po internetu díky Wi-Fi připojení od T-Mobile. Operátor totiž do vozů nainstaloval zařízení zajištující stabilní a silné internetové připojení s dokonalým pokrytím signálem Wi-Fi obou spřažených vozů tramvají po celé jejich trase. Nyní systém nabízí i nový portál pro přihlášení k internetu.

Statutární město Most a společnost T-Mobile se dohodly na instalaci Wi-Fi routerů v tramvajových vozech Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Tím se tento severočeský Dopravní podnik zařadil mezi několik málo veřejných dopravců v České republice zajištující svým cestujícím tento benefit.  

„Městská hromadná doprava je na Mostecku na vysoké úrovni. To nás zavazuje ji nejen udržovat, ale i nadále zvyšovat a nabízet cestujícím ještě vyšší komfort. Wi-Fi připojení k němu rozhodně přispívá. Věříme, že i díky těmto benefitům lidé častěji nechají své osobní vozy v garážích a využijí ekologickou dopravu tramvají, v níž se mezi Mostem a Litvínovem navíc mohou dobře zabavit na internetu,“ říká primátor Mostu Jan Paparega.

Dodavatelem jednotek internetového připojení ve vlakových soupravách je český výrobce DataRail. Dle požadavků T-Mobile upravil dodavatel jednotky tak, aby byly vhodné k instalaci do tramvajových vozů a autobusů. Díky splnění přísných drážních certifikací jsou nyní jednotky schopné pro cestující poskytnout nepřetržité připojení k internetu bez výpadků či poruch.

„Máme velkou radost, že jsme pomohli zlepšit kvalitu přepravy, nejen pro občany Mostu a Litvínova. Rychlé připojení k internetu vyznačující se vysokou spolehlivostí ale jistě uvítají všichni cestující, třeba i turisté.  Pevně věříme, že se v budoucnu stane spolehlivé Wi-Fi připojení v městské hromadné dopravě standardem,“ komentuje situaci Petr Malimánek, ředitel prodeje firemním zákazníkům a státní správě T-Mobile Česká republika.

„V dnešní době se kvalitní Wi-Fi připojení ve vozidlech městské hromadné dopravy stalo už téměř standardem zejména mezi mladší generací. Myslím, že zvláště na našich meziměstských linkách je o něj velký zájem,“ řekl ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova,“ Daniel Dunovský.

Zařízení se nachází v prostoru nad řidičem a jeho antény ve vozidle pokrývají rovnoměrně signálem celou dvouvozovou tramvajovou soupravu. Každá souprava je osazena routerem obsahující až osm SIM karet, díky nimž zařízení využívá mobilní signál více operátorů. Datový tok se pak skládá, v tomto případě se používá termín bonduje, v centrálním routru v datacentru. To garantuje tramvají to nejlepší možné připojení bez výpadků včetně nerušeného sledování streamovaných médií v kterémkoliv místě trasy. Tato výhoda se projeví především na trase v odlehlejších oblastech, kde mobilní pokrytí není dostatečně silné, např. v polích u Kopistské výsypky.

V místech s kvalitním pokrytím dokáže jednotka sečíst přijímaný signál ze všech svých SIM karet a navýšit cestujícím rychlost připojení.

Instalace jednotek byla zatím provedena ve třech vozech, které budou využívány přednostně na linkách mezi oběma městy Mostem a Litvínovem, to znamená linky č. 4, č. 1 a č. 40.  

O T-MOBILE CZECH REPUBLIC A.S.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s 6,2 milionu mobilních zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení či partnerská řešení nejen pro firmy, ale i instituce a individuální zákazníky. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií. To prokázalo i poslední srovnávací měření kvality sítí P3 communications, v němž T-Mobile zvítězil a získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře)www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.