Zhruba 40 % Čechů si myslí, že umělá inteligence připraví lidi o práci. O tu svou ale strach nemají

Většina Čechů se nebojí, že jim umělá inteligence vezme práci. Vyplývá to z výzkumu, který pro Vodafone Nápad roku mezi tuzemskou populací realizovala agentura STEM/MARK. 41,4 % respondentů v něm uvedlo, že umělá inteligence sice připraví lidi o práci, obavy o tu svou už ale mělo jen 14,8 % dotazovaných.

x-napadroku-cover-61500051_2141774412545081_616608594757943296_o

Naprostá většina pak chápe umělou inteligenci jako přirozený vývoj (65,1 %), který je pro společnost přínosný (50,3 %). Negativně ji hodnotí jen 12,8 % společnosti, 36,9 % respondentů zatím ještě neví a nebo vnímají umělou inteligenci neutrálně.

Česká společnost tedy přistupuje k umělé inteligenci spíše kladně, nepopírá ale, že z ní má obavy. Více než dva z pěti respondentů (43 %) se přiklonili k názoru, že umělá inteligence představuje pro lidstvo bezpečnostní riziko. Opačný názor mělo 19,5 % dotazovaných.

„Je pozitivní, že Češi vnímají umělou inteligenci jako součást přirozeného vývoje, jako technologii, která jim usnadní práci a další činnosti. Nicméně z lehce protichůdných odpovědí ohledně změn na pracovním trhu plyne, že Češi ještě nemají moc přesnou představu o tom, v jakých oblastech může umělá inteligence člověka zastoupit,” komentuje výzkum zakladatel soutěže Vodafone Nápad roku, Martin Kešner.

Průzkum také odhalil, že čím vyššího vzdělání respondenti dosáhli, tím menší mají obavu, že jim umělá inteligence vezme práci. Zatímco 22,9 % Čechů bez maturity si myslí, že jim umělá inteligence může v práci konkurovat, mezi vysokoškolsky vzdělanou populací už je to jen 7,9 %.

Že je umělá inteligence přínosná si myslí hlavně většina mladých od 18 do 29 let (64,8 %). Lidí s opačným názorem je pak zdaleka nejvíc v Olomouckém kraji (27,6 %), kde žije zároveň nejvíce lidí s názorem, že umělá inteligence ohrožuje bezpečnost (63,1 %).

O soutěži Vodafone Nápad roku

Startupová soutěž Vodafone Nápad roku hledá nadějné podnikatele v České republice a na Slovensku. Byla založena roku 2007, což z ní dělá nejstarší soutěž svého typu u nás. Za posledních 12 let se do ní zapojilo 1804 projektů či firem, z nichž mnoho se teď těší úspěchům na domácím i zahraničním trhu. Soutěže se mohou zúčastnit jednotlivci či firmy, jejichž produkt není na trhu déle než dva roky. Na finalisty každoročně čekají zajímavé výhry. Mezi hlavní ceny letošního ročníku patří finanční výhra 300 000 Kč, věcné ceny za 1,6 mil. Kč, možnost ucházet se o několikamilionové investice a zahraniční cesty. Titulárním partnerem soutěže je Vodafone, hlavními partnery jsou J&T Banka, Kooperativa a Huawei. Mezi další partnery se řadí společnosti Profinit, Microsoft, Peterka Partners a Stable.cz. Soutěž dále podporují CzechInvest, Hlavní město Praha, Prague Startup Centre, xPORT VŠE.