Kancelářská a designová svítidla Zumtobel opět bodovala na prestižních designerských soutěžích

Praha, Česká republika – Ač jsou svítidla firmy Zumtobel často skloňována v souvislosti s průmyslem a technickou problematikou, během skoro 70 let své existence nasbírala desítky prestižních, designérských odměn. Jen během letoška Zumtobel získal dohromady šest ocenění ve dvou velmi prestižních designerských soutěžích, iF Design Award a Red Dot Design Award. Úspěchy zaznamenaly i umělecky laděné výroční zprávy.

Emoce i minimalistický design uspěly na Red Dot Design Awards

Red Dot Design Award je ocenění za produktový a komunikační design s více než šedesátiletou letou historií, které se každoročně uděluje v německém městě Essen. Letos Zumtobel zopakoval svůj trojnásobný triumf z předchozího roku, když hned tři produkty z jeho dílny získaly ocenění porotců, světelný panel Teela a minimalistická, kancelářská svítidla Linetik a Claris Evolution.

Všechna oceněná svítidla spojují inovativní technologie a efektivní udržitelnost. Nicméně přístup k prostorovému osvětlení se po estetické stránce u každého produktu ubírá jiným směrem. Světelný panel Teela ze speciální kolekce Editions doslova vyzařuje emoce a prostřednictvím teploty chromatičnosti směru a intenzity světla pomůže navodit stav absolutního soustředění či duševního klidu. Kancelářská světla Linetik a Claris Evolution se vydala cestou čistého a minimalistického designu. Zatímco závěsné svítidlo Claris Evolution již je třetí generací stálice Zumtobel portfolia Claris, Linetik je relativní novinkou. V původní stojací verzi byl představen před dvěma lety, unikátní je jeho miniaturistický rozměr svítidla (profil 2,5 x 2,5 cm), minulý podzim vyšel i v závěsné verzi.

Výroční zprávy uměleckého ladění zaujaly na iF Design Awards

Neméně prestižní jsou ceny v oblasti produktového designu iF Design Awards jejichž historie sahá podobně jako u Red Dot Awards již do padesátých let. Každoročně se do soutěže přihlásí okolo 6000 účastníků z téměř 60 států světa. Zumtobel se stejně jako loni stal trojnásobným držitelem prestižního ocenění. V kategorii produktového designu opět uspěly svítidla Teela a Linetik. V kategorii komunikace byla oceněna výroční zpráva, která je každý rok vytvořena ve spolupráci s renomovanými designéry.

Umělecky laděné výroční zprávy jsou výsadou Zumtobelu již po 27 let a každý rok se na nich podílí známá jména z oblasti umění, designu i architektury, mezi které se řadí například Anish Kapoor, David Chipperfield, James Turell nebo švédské studio Snøhetta. Výroční zpráva 2017/18 vytvořená newyorským grafickým studiem Sagmeister & Walsh připomíná arch karet, které dohromady pojí propracované vázání. Na první pohled zaujmou důmyslnou interakcí světla, stínu i barvy, zároveň obsahují humorné úvahy a typografické interpretace.

O skupině Zumtobel Group:

Skupina Zumtobel Group je mezinárodní hráč na poli světelného průmyslu a vedoucí dodavatel inovativních světelných řešení, komponent a souvisejících služeb. Skrze klíčové značky Zumtobel, Thorn a Tridonic skupina nabízí komplexní portfolio produktů a služeb zákazníkům po celém světě. Základ pro vývoj inovací a vstup do nových oblastí podnikání tvoří po desítky let získávané know-how týkající se vlivu světla na člověka. Ve světelném odvětví je skupina lídr na evropském trhu. Skupina Zumtobel Group je obchodována na vídeňské burze cenných papírů (ATX Prime) a podle účetní bilance k 30. dubnu 2018 zaměstnávala 6 224 lidí. Ve fiskálním roce 2017/2018 vykázala obrat 1,196.5 milionů EUR. Skupina sídlí v Dornbirnu v rakouské spolkové zemi Vorarlberg. Na českém trhu ZG Lighting Czech Republic s.r.o., člen skupiny Zumtobel Group, nabízí profesionální osvětlení značek Thorn a Zumtobel. Pro další informace prosím navštivte: www.zumtobelgroup.com