Cisco bezpečně připojuje zařízení internetu věcí v extrémních podmínkách a velmi vzdálených lokalitách

Praha, 13. června 2019 — Chemické závody, ropné rafinérie a těžební doly představují jedny z nejnáročnějších pracovních prostředí na Zemi. V těchto odvětvích jsou konektivita a data z hlediska podnikání kritická, přičemž výpadky výroby mají dopad na bezpečnost pracovníků. Cisco proto zavádí novou síťovou technologii, která je navržena tak, aby odolávala drsným podmínkám nejnáročnějších prostředí a zároveň poskytovala IT týmům možnosti budování a rozvíjení intent-based sítí, čímž jim umožní snadno škálovat a urychlovat IoT projekty.

Internet věcí už dávno není jen pouhou vizí, ale existuje všude kolem nás. S používáním zařízení internetu věcí se tradičně setkáváme ve skladech či distribučních centrech, kde propojuje systémy dodavatelského řetězce. Existují však oblasti, které kladou na zařízení internetu věcí vysoké nároky, a to nejenom kvůli extrémním okolním prostředím, ale také vyžadují plnění přísných bezpečnostních standardů. Mezi tyto oblasti paří například energetika či těžký průmysl. Společnost Cisco proto na Cisco Live v San Diegu oznámila nové funkce vše v jednom pro okraj sítě. Ty sjednocují síťování, výpočetní výkon, framework pro hostování, aplikační prostředí Cisco IOx a správu životního cyklu aplikací s nástroji Cisco DNA Center, Cisco Field Network Director a Cisco Kinetic.

Inovace pro internet věcí na okraji zahrnují:

  • Robustní přístupová technologie: Nové přepínače a přístupové body jsou navrženy tak, aby vydržely dlouhodobé působení prachu, vody a dalších extrémních podmínek. Tyto produkty, vyhovující bezpečnostnímu standardu IP67, jsou spravovány platformou Cisco DNA Center, která poskytuje univerzální správu, zabezpečení sítě a segmentaci v kampusech, pobočkách a provozních technologiích (OT).
  • SD-WAN pro internet věcí na okraji sítě: Nový průmyslový směrovač Cisco IR1101 Integrated Services Router Rugged nyní podporuje funkce SD-WAN pro bezpečné připojení vzdálených míst a zvýšení výkonu aplikací. Jedná se o první SD-WAN řešení pro zákazníky využívající internet věcí v těžkém průmyslu.   
  • Bezpečnost prostředí provozních technologií: Společnost Cisco nedávno oznámila svůj záměr akvírovat bezpečnostní společnost Sentryo, aby zajistila bezkonkurenční viditelnost do zařízení provozních technologií, což umožňuje IT týmům lépe spolupracovat a zabezpečit citlivá síťová prostředí. Jedná se o zařízení, na kterých běží kritická infrastruktura elektráren, ropných rafinerií i výrobních provozů a distribučních skladů.

Mezi nově představená zařízení do extrémních podmínek patří:

 

  • Směrovače Cisco IR1101 Integrated Services Router Rugged, které jsou již v prodeji.

 

  • Přepínače Cisco Catalyst IE3400 Heavy Duty, které budou dostupné během letošního léta.
  • Přístupové body Cisco Catalyst IW6300 Heavy Duty, které budou dostupné na podzim letošního roku.

Inovace ekosystémů

Pro ropný a plynárenský průmysl znamená lepší informace o síti také lepší provozuschopnost strojů, prediktivní údržbu a snížené riziko pro pracovníky. Proto společnosti Cisco a Emerson spolupracují na nové generaci bran WirelessHART, které kombinují nejmodernější bezdrátové sítě s předními systémy pro řízení procesů. Díky tomu bude možno eliminovat slepá místa, zefektivnit produktivitu a vylepšit bezpečnost provozu.

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým technologickým lídrem, který již od roku 1984 pomáhá tomu, aby fungoval internet. Naši zaměstnanci, produkty a partneři pomáhají lidem navazovat bezpečná spojení a již dnes využívat digitální příležitosti zítřka. Další informace naleznete na newsroom.cisco.com nebo nás sledujte na Twitteru na @Cisco.