Levné tonery do tiskáren mohou být zdravotně závadné, varují německé testy

PRAHA, 14. června 2019 – Nepůvodní tonerové kazety do tiskáren mohou být pro uživatele zdravotním rizikem. Vyplývá to z nedávných testů v Německu, které prokázaly, že tyto produkty při vysokých teplotách vznikajících při tisku uvolňují do ovzduší mnohem větší množství toxických látek, než dovolují předepsané normy. Česká inspekce životního prostředí proto zahájila u neoriginálních tonerových kazet kontroly. Společnost Canon doporučuje, aby uživatelé dávali přednost originálním produktům a nabízí řadu důvodů.

Německá zkušební laboratoř Fraunhofer Wilhelm-Klauditz-Institute (WKI) testovala čtyři různé značky neoriginálních tonerových kazet původem z Číny, které jsou běžně dováženy do zemí Evropské unie, včetně České republiky. U všech vzorků zjistila překročení emisního limitu karcinogenních látek. Současně obsahovaly toxický zpomalovač hoření decaBDE, jehož používání je v Evropě zakázáno už od roku 2008. Ačkoli distributoři deklarují nezávadnost čínských neoriginálních tonerů, zákazníci by se měli při výběru řídit certifikáty bezpečnosti. „U originálních tonerů je zdravotní i technická nezávadnost garantována. Renomovaní výrobci tiskáren nebo kopírek toto dokladují Bezpečnostními listy pro příslušné tonery a inkousty,“ uvádí Petr Hnilička ze společnosti Canon CZ.

Úspora za všechny peníze

Neoriginální tonery většinou pocházejí z Číny. Kromě zdravotních mají i další rizika, která mohou negativně ovlivnit kvalitu tisku i samotných zařízení. „Při jejich použití může dojít k poškození zařízení nebo k nepřesnému tisku. Při fotografickém tisku použití neoriginálních inkoustů může vést k problémům s věrností barev a stálostí fotografie,“ upozorňuje Petr Hnilička ze společnosti Canon CZ.

Finanční úspora při nákupu neoriginálních tonerů může být nakonec také velmi nejistá. Podle dlouhodobých statistik je u levných náplní jejich výtěžnost natolik snížená, že při celkovém provozu tiskárny dochází dokonce k růstu celkových nákladů. Jak uvádí Petr Hnilička, není výjimkou, že nepotisknou deklarované množství stránek. V případě poškození tiskárny použitím neoriginálního toneru může mít zákazník u naprosté většiny výrobců tiskáren problémy s případnou reklamací.

Horší je ale také nákladová bilance pro celou společnost. Neoriginální tonery jsou většinou exportovány od čínských výrobců a neexistuje pro ně žádný systém sběru, jako je tomu u originálních produktů. Prázdné obaly končí na skládkách a škodlivé látky, které se z nich uvolňují, kontaminují životní prostředí, jak potvrzují nedávné testy. Celý postup je v rozporu s takzvaným balíčkem cirkulární ekonomiky, jímž chce Evropská unie zvýšit úroveň recyklace a zpřísnit pravidla pro spalování i skládkování. Česká inspekce životního prostředí proto zahájila u neoriginálních kazet kontroly. „Od března prověřujeme všechny předměty, které mohou decaBDE obsahovat, včetně zásobníků na toner bez elektronických součástí. V případě porušení zákona může inspekce udělit dodavateli pokutu až pět milionů korun a nařídit stažení výrobku z trhu,“ potvrdila mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Problémem škodlivých tonerových kazet se bude zabývat i Česká obchodní inspekce. Podle mluvčího ČOI Jiřího Fröhlicha sice tyto výrobky zatím nespadají do vládního nařízení o omezení nebezpečných látek, ale to se změní 22. července. „Po tomto datu je již budeme mít v dozorové kompetenci a kontroly budou zahájeny,“ řekl Fröhlich.

  O společnosti Canon Europe

Canon Europe je zastoupení japonské společnosti Canon Inc., globálního poskytovatele technologií a služeb z oblasti zpracování obrazu. Canon působí přibližně ve 120 zemích, ve kterých zaměstnává 18 tisíc lidí. Na celkových celosvětových příjmech společnosti se Canon Europe podílí přibližně jednou čtvrtinou.

Společnost Canon Inc. byla založena v roce 1937. Od té doby díky neustálým inovacím svých produktů a řešení stojí v oblasti zpracování obrazu na světové špičce. Canon obohacuje životy běžných lidí i firem prostřednictvím inovací v mnoha segmentech – od fotoaparátů přes komerční tiskárny a firemní konzultační služby až po zdravotnické technologie.

Podniková filosofie společnosti Canon nese název Kyosei, což nejlépe vystihuje překlad „Společně žít a pracovat pro obecné blaho”. Společnost Canon Europe usiluje v rámci regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) o udržitelný růst podnikání se zaměřením na snižování vlastního dopadu na životní prostředí. Stejně tak dbá na to, aby i její zákazníci při využívání produktů a služeb Canon minimalizovali množství produkovaného odpadu.

Další informace o společnosti Canon Europe a Canon CZ jsou k dispozici na www.canon-europe.com a www.canon.cz.